Commentaar

10 reacties

‘Actie Wakker Dier wrange zaak’

Het is december 2015. Wakker Dier viert een feestje, mét een radiocampagne.

De drie grootste supermarktketens Albert Heijn, Jumbo en Lidl stappen over op traag groeiende kip. De zogenoemde plofkip gaat in de ban. ‘Een omslagpunt om bij stil te staan’, jubelt de actiegroep.

Meer reclame voor vlees

Hoe wrang is het dat dezelfde groep bijna vier jaar later amok maakt over toename van reclame voor dit vleestype. Je zou er blij om moeten zijn.

Volgens de zogenoemde ‘Stuntmonitor’ van Wakker Dier maakten 11 grote supermarkten dit jaar al bijna 8.000 keer reclame, 17% meer dan over dezelfde periode in 2018. De grootste stijging (34%) zit in aanbiedingen van vlees met één ster van het Beter Leven Keurmerk. Prima toch? Vlees zonder ster is in de optiek van de actiegroep ‘kiloknaller’; reclame voor dit vleestype steeg 4%. Let wel: dit is wél traag groeiende kip! De grote supers verkopen in het verssegment ook alleen varkensvlees met minimaal één ster.

Zeg tegen de consument dat Wakker Dier vindt dat de vleesconsumptie moet dalen

Nee, het gaat Wakker Dier helemaal niet om traag, één of twee sterren. ‘Stunts drijven de vraag naar vlees op, terwijl de vleesconsumptie juist naar beneden moet’, zegt campagnestrateeg Anne Hilhorst. Draai er dan ook niet omheen. Zeg tegen de consument dat jij dat vindt! Dan maakt hij die keuze zelf wel.

Meerprijs is weg

Voor de boer die een extra stap zet om aan extra eisen tegemoet te komen, pakt een stuntprijs wellicht slechter uit. De meerprijs is al een tijdje weg; een lagere winkelprijs maakt het er niet beter op.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Hoe meer Wakker Dier en andere anti vlees clubs adverteren met Hoe vlees beter geproduceerd moet worden, hoe meer vlees in de kijker van de consument komt en die zal dan al deze speciale vleessoorten willen proberen. Betere reclame kan de winkelier niet wensen en ook nog voor weinig geld. Al dit soort actie groepen werken met hun agressieve (reclame) acties hun eigen idealen tegen.

 • Alco

  Het gaat die partijen er alleen om zelf bestaansrecht te behouden.

 • 1 ding is zeker het stunten met prijs wordt betaald door de boeren.

 • fietskip

  Zo zie je maar weer dat het bij die groepen nooit genoeg is tot dat je geen vlees meer eet. Iedere keer gaan ze weer verder met onder andere geld van de postcodeloterij die deze club een goed doel vind!

 • veldzicht

  Tegenwoordig word je dood gegooid met reclame van allerlei actiegroepen tegen de veehouderij en volgens mij worden de mensen dat ook wel weer eens zat. ( Antieveehouderij actiegroepen de snelst groeiende bedrijfstak hier in Nederland)Laat er dan een percentage mensen zijn die geen vlees en zuivel meer gebruiken wat dan nog,het meeste wat hier wordt geproduceertd gaat toch naar het buitenland en de wereld bevolking blijft voorlopig nog wel even groeien dus consumenten genoeg.

 • Gat

  Goh daarom gewoon gangbaar produceren. Die organisaties gaan steeds verder. Straks ben je gestopt met veehouden, komen ze vertellen dat boeren hun grond aan natuurorganisaties moeten afstaan, want die hebben die grond nodig voor natuur gebieden te verbinden. Hier in brabant zijn we al zover gezakt.

 • glaasje

  Het is nog steeds een grote SCHANDE dat er actiegroepen in Nederland zijn.Zij die de voedsel producenten in Nederland, van hoge kwaliteit DWARS liggen met onwaarheden en kostprijsverhogende wetgeving. Echt ONBEGRIJPELIJK. Menig mens in de wereld zou blij zijn als ze zulke goede voedselproducenten hadden. Maar als je die actievoerders ook op tv ziet dan weet je al genoeg, wat een.............daarom blijft gelukkig het grootste gros van Nederland ons heerlijke en gezond stukje vlees / kip/ vis eten.

 • husky

  De meeste van die actievoerders zullen wij ook nog wel onderhouden

 • Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • p.stroo1

  En het is een schande dat deze actievoeders voor een 25% kosten kunnen adverteren, het is geen liefdadigheids in stelling maar een actie groep die verkeerde en verdraaide voorlichting geeft.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.