Expertblog

‘Winnaar worden van prijsvraag is niet eenvoudig’

Volgens het Financieele Dagblad weten boeren weinig over prijzen van agrarische producten. Onzin.

Er stond deze week een artikel in het Financieele Dagblad waarin eigenlijk wat meelijwekkend over boeren werd gedaan. Ze zouden maar wat doen, vaak weinig weten over prijzen en afhankelijk zijn van tussenpersonen. Ik ben zelf geen boer, maar ontmoet ze wel en herken dit beeld maar beperkt.

In de toekomst kijken

Als je in januari je bouwplan bedenkt, is het altijd gemakkelijk voor een prijs-profeet om in augustus bij de oogst te zeggen dat je beter minder tarwe en meer piepers had kunnen telen. Hij heeft waarschijnlijk gelijk, maar waar was die ‘voorspeller’ in januari? In de toekomst kijken is verrekte lastig, zelfs al is het maar 1 maand vooruit. Zie de weer opgelaaide garantieprijsdiscussie.

Market Outlook

Winnaar worden van de prijsvraag is niet eenvoudig. Dat moet dan zeker gelden van de nieuwe Market Outlook die begin juli verscheen en waarin de landbouwprijsontwikkelingen voor de komende 10 jaar worden ‘voorspeld’. Onmogelijk natuurlijk! Toch is het interessant wat daar gebeurt.

Een aantal jaren geleden werd geroepen dat de landbouwprijzen in de toekomst op een hoger plateau zouden komen te liggen. We waren in een andere wereld beland en het zou nooit meer worden zoals vroeger. In de periode 2007-2016 leek het daar ook echt op. Maar wie nu naar de laatste voorspelling kijkt, ziet dat we bijna weer terug bij af zijn. De prijzen die voor de komende 10 jaar worden verwacht, lijken weer op het oude, best lage niveau van voor 2007 te liggen (voor de melkprijs is dat wat gunstiger).

Productiviteit groeit

Hoe komt dat vraag je je dan af? Wel, boeren hebben sterker en sneller op de eerder gestegen prijzen gereageerd dan vele analisten hadden gedacht. Het gevolg: de productiviteit groeit weer ongeveer even hard als de voedselvraag en dat leidde eerder tot dalende, en nu stagnerende prijzen. Vertel me niet dat boeren niets van prijzen weten!

Of registreer je om te kunnen reageren.