Boerenblog

2 reacties

‘Vakantie?’

Gun jezelf en je naasten oprechte quality time.

Leef je om te werken of werk je om te leven? Op agrarische bedrijven en in agrarische gezinnen is deze vraag soms lastig te beantwoorden. Het lijntje tussen privé en zaak is flinterdun en als gekozen moet worden tussen op verjaardagsvisite gaan en koekalverij, een kapotte ventilatie, de bollenoogst, een op stapel staande controle of de perenpluk, dan is er geen familielid die het je kwalijk neemt als je (weer eens) verzaakt.

Balans tussen spanning en ontspanning moet in orde zijn

Toen onze kinderen nog klein waren, deed ik er op het schoolplein altijd heel luchtig over. “Nee joh! Wij gaan niet op vakantie. Wij hebben iedere dag vakantie … Wie wil er nu naar de Canarische Eilanden als je iedere dag in de Agrarische Weilanden woont?”

Er even tussenuit zal niet in iedere situatie eenvoudig zijn

Nu we ouder worden, denk ik er anders over. Iedereen moet van tijd tot tijd de batterij opladen. Vooral als je een zware periode achter de rug hebt, zoals heel veel agrarische gezinnen, weet je nauwelijks nog wat overtuigd Leven is als je lange tijd hebt moeten Overleven. Natuurlijk is het fijn om te ontdekken dat je krachtig genoeg bent om als boerin, als gezin en in je relatie een moeilijke periode door te komen. Maar er komt een moment dat er weer een gezonde balans moet zijn tussen spanning en ontspanning, dat komt ook het relativeringsvermogen over de negativiteit over onze sector ten goede.

Dagje uit is ook ontspanning

Er even tussenuit zal niet in iedere situatie eenvoudig zijn, maar waar een wil is, is bijna altijd een weg. Ik hoop u er met deze column toe aan te zetten deze weg te vinden. Oprechte quality time met kinderen of partner hoeft geen 3 weken Ibiza te betekenen, maar kan ook een simpel dagje uit zijn. Gun het uzelf en uw naasten. Alvast heel veel plezier gewenst!

Laatste reacties

 • wilcovanlaar1

  Beste Anita, Dit is inderdaad heel belangrijk. Wij zijn 18 jaar getrouwd, en gaan elk jaar twee weken op vakantie. Ook wij hebben moeilijke jaren achter de rug, maar zijn altijd op vakantie blijven gaan. De kinderen kijken er ook erg naar uit !

 • Alco

  Veel boeren hebben zich zo in het werk (nesten) geladen.
  Dat overname tijdens vakantie een probleem is.
  Meermansbedrijven zijn hierin een uitkomst.
  En vakantie?
  Ik kan je wel zeggen dat de weken dat ik jaarlijks op vakantie ga, meer in mijn geheugen staan dan alle werkzame weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.