Redactieblog

16 reacties

‘Stoppen met de barbecue op het Binnenhof?’

De goedbezochte vegetarische barbecue op het plein kreeg veel media-aandacht.

De jaarlijkse barbecue bij de afsluiting van het parlementaire jaar op het Binnenhof was bedoeld om reclame te maken voor vlees. Met opzet schrijf ik ‘was’, want is dat nog wel zo?.

Hanna knikt: “Vroeger zag je gezellig genietende ministers en Kamerleden met een heerlijke spies vlees. Een prachtige propaganda voor onze producten. Alle kranten publiceerden foto’s van lekker smikkelende bewindslieden. Dat is verleden tijd. In de dagbladen staan nu foto’s van de goedbezochte vegetarische barbecue op het plein. Dat is nieuws. De traditie van de vleesbarbecue is dat niet meer.”

De vegetarische barbecue wordt goed bezocht door Kamerleden, die van 2 walletjes eten

Aandacht voor demonstranten

Erger nog, het is geen nieuws, maar het wordt in een kwaad daglicht gezet. Demonstranten tegen de vleesindustrie zijn het decor van de vegetarische barbecue. Ze krijgen veel aandacht. Worden ook goed bezocht door Kamerleden, die van 2 walletjes eten. Ze laten zich zien op de echte barbecue en gaan dan naar op de nepvariant, de vegetarische. Om te tonen dat ze via het vleesspiesje gevoel hebben voor de boer. Maar door een vegetarisch balletje mee te pikken, willen ze ook laten zien dat ze die kant van de medaille koesteren. Niet vanwege de principes, maar vanwege de stemmen, die het kan opleveren.

“Jouw geliefde minister Schouten deed daar enthousiast aan mee”, schampert Hanna. “Ze stond op de foto in de krant toen ze bij de demonstranten langs liep op weg naar de vegetarische barbecue. Ze was zeker even haar boerengevoel kwijt”, kijkt ze me veelbetekenend aan.

Lees verder onder de foto.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit loopt langs een actie tijdens de jaarlijkse parlementaire Binnenhof Barbecue. Volgens de demonstranten werkt de overheid de overstap tegen naar een plantaardige voedselvoorziening en moet daar een eind aan komen. De demonstranten noemen zichzelf veganburgers, als verwijzing naar een aantal politici dat een verbod wil op vleesnamen voor vegaproducten. - Foto: ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit loopt langs een actie tijdens de jaarlijkse parlementaire Binnenhof Barbecue. Volgens de demonstranten werkt de overheid de overstap tegen naar een plantaardige voedselvoorziening en moet daar een eind aan komen. De demonstranten noemen zichzelf veganburgers, als verwijzing naar een aantal politici dat een verbod wil op vleesnamen voor vegaproducten. - Foto: ANP

Goodwill kweken voor vlees

Hoe dan ook, het gaat de verkeerde kant op met de als propaganda bedoelde barbecue op het Binnenhof. Niet het vlees krijgt nu al een paar jaar de aandacht, maar de vegetarische club en de demonstranten. We willen goodwill kweken voor vlees, maar het wordt verzet tegen de vleesindustrie. Daarom moeten we stoppen met de barbecue. Die heeft zijn tijd gehad, nu de dierenwelzijnminnaars met de eer gaan strijken. Het werkt tegen ons, in plaats van voor ons.

“Dan geef je toe dat je de verliezer bent”, sombert Hanna. ”Dat zou ik nooit doen.”

Ik wel. Op tijd de bakens verzetten.

Laatste reacties

 • brutus71

  Natuurlijk niet stoppen met de echte barbecue , als je dat doet geef je toe aan het veganisme, wat nog geen 3% van de consument bediend, waar hebben we het over

 • veldzicht

  Staat er een handje vol dieractivisten met een een spandoek te demonstreren zien ze zich de zelfde avond al op de tv.Had Gerard van het Reve jaren geleden ook niet zo,n opmerking over demonstranten die hun ongewassen kop die zelfde avond nog op tv zagen?De boeren zijn in het verdomhoekje gemanoeuvreerd door links Nederland en de milieubeweging en zijn daar voorlopig nog niet uit.

 • pinkeltje

  Het wordt er door de overheid met de media, vooral de televisie voorop flink in gepeperd: vleeseten, eigenlijk kan het niet meer. Tenzij er opeens een heel andere wind gaat waaien geeft ik die vlees barbecue op het binnenhof nog maximaal 3 jaar. Als Jesse Klaver staat te juichen bij de afkondiging van de klimaatplannen door Mark Rutte, dan weet je toch hoe laat het is?

 • Kleine huiskavel

  Iedereen moet eten waar hij/zij zich goed bij voelt.
  Maar iemand anders jou mening opdringen kan niet.

 • Maas1

  Eet smakelijk, heerlijk zo'n klimaat bestendige winterpeen niet smikkelen en met de mond 'dicht eten. Na de 'diner ff bij de groenteboer een extra pot vitamines in slaan,alvorens de slaap te vatten in de boomhut.
  Succes met het zomer reses na de winterslaap.

 • @pinkeltje , als jet toch over de klimaatplannen van Rutte hebt kijk dan even op de site van interessantetijden.nl bij de klimaatspijbelaars PR project club van Rome en Europese commissie 40 miljoen voor klimaatactie jeugd.De top van de meeste politieke partijen zitten er meest met een dubbele pet , het gaat helemaal niet voor het klimaat maar hun agenda 2030.

 • wienbemelmans

  Ze laten zich gek maken door linkse gekken eet gewoon vlees dat doet je goed, en laat dat volk lullen,

 • Mfb

  De gewone vleesbbq of de vega bbq; allemaal producten van onze agrarische sector. Ik zou dit als LTO oppakken door beide aan te bieden.

 • GJ Bunt

  de dwaasheid gekroond...

 • farmerbn

  Ben het met vergaderboer eens. Stoppen met die bbq.

 • Bennie Stevelink

  Stoppen betekent dat je toegeeft dat vlees fout is en niet meer kan.
  Doorgaan in de huidige vorm maakt dat je ieder jaar een schietschijf bent voor veganisten.

  Een oplossing zou kunnen zijn dat we een tegen-demonstratie organiseren waarbij vegetarische producten negatief geframed worden. We zouden kunnen wijzen op misleiding doordat veel consumenten denken dat vegetarische producten gelijkwaardig zijn aan echt vlees of zuivel. In werkelijkheid is het qua voedingswaarde totaal onvergelijkbaar met vlees of zuivel. Dat moet onder de aandacht worden gebracht.

  Die tegen-demonstratie moet worden uitgevoerd door boerinnen. Het gaat om het beeld, het gevoel, wat bij het televisie publiek ontstaat. Een demonstratie door boerinnen komt veel sympathieker over dan een demonstratie door seniore boeren met verweerde koppen.
  Ze moeten duidelijk herkenbaar zijn als boerinnen. Men zou heel subtiel iets met klederdracht kunnen doen waardoor men ook nostalgische gevoelens oproept. Een tegen-demonstratie, op een dergelijke manier uitgevoerd, heeft nieuwswaarde en zal voor kranten en televisie net zo interessant zijn als de demonstratie van veganisten.

 • farmerbn

  Een tegendemonstratie krijgt geen of slechte media-aandacht en zal niet werken. Gewoon stoppen met de bbq is beter. Vlees moet anders in de markt gezet worden. Iedereen weet dat een dikke Duitse auto weerstand oproept en toch wil iedereen er in rijden. Dat moet ook voor het vlees gaan gelden. Hoe je dat aanpakt moet de vleessector overlaten aan reclame- mensen.

 • Johnny Hogenkamp

  Stoppen is collaboreren en daar is nooit iets goeds uit voortgekomen. Salades zijn nu ook te vinden op de jaarlijkse BBQ. Zorg dat je al het goede van de boerenstand presenteert en leg gerust een jaar de nadruk op plantaardig. Dan neem je al het andere de wind uit de zeilen.

 • farmerbn

  De vleesbbq was er voor de promotie van vlees. Die promotie is weg en maakt een negatieve wending. Door veel slechte media-aandacht schiet je elk jaar in je eigen voet. Als je stug doorgaat met dat vlees duw je politici die de boeren steunen in een moeilijke situatie. Wil die politicus op de foto met vlees of toch maar liever niet. Je doet het dan nooit goed als politicus. Om die positie van politici te beschermen kun je beter stoppen met de bbq.

 • farmer135

  Organiseer dan een bbq voor de minder bedeelden, daar kweek je goodwill mee.

 • Maas1

  Waarom serveer je niet vega en vlees en alles wat er tussen zit,laat ieder kiezen wat hij of zij wil of niet.Wat is dit voor een schijnheilige vertoning voor de buitenwacht.We kunnen het hele jaar de standpunten van de volksvertegenwoordigers horen,maar op de laatste dag wordt nog naar het eet gedrag gekeken.Wat een poppenkast Holland op z'n smalst.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.