Expertblog

10 reactieslaatste update:22 jul 2019

‘Stel boerenfamilie- en gezinsbedrijf centraal!’

Ursula von der Leyen is de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie. Maar er speelde afgelopen weken nóg een discussie in Brussel en Straatsburg: welke Europarlementariër krijgt welke portefeuille toebedeeld?

Naast de verkiezing van ‘onze’ Ursula von der Leyen als nieuwe, eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie, speelde de afgelopen weken nog een andere discussie achter de schermen in Brussel en Straatsburg: welke Europarlementariër krijgt welke portefeuille toebedeeld?

Zitting in landbouwcommissie is gewilde post

Slechts enkele Europarlementsleden kunnen in de meest gewilde parlementscommissies plaatsnemen. Binnen mijn grote christendemocratische EVP-Fractie is het volle lidmaatschap van de landbouwcommissie een gewilde post. Ik mocht als CDA-kandidaat van u een overweldigend aantal voorkeurstemmen ontvangen, zeker 114.000. Ten minste, her en der bleken stemmen niet bijgeteld.

Lees verder onder de foto.

Ursula von der Leyen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. - Foto: AFP
Ursula von der Leyen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. - Foto: AFP

Ik ben dankbaar dat het mij dankzij uw voorkeurstemmen (als enige Nederlandse agrariër) gelukt is een volle AGRI-commissiezetel te bemachtigen in Brussel, evenals mijn nieuwe SGP-collega namens de ECR-fractie (met onder anderen SGP en FvD). Ook de VVD en de Partij voor de Dieren zullen – als plaatsvervangers – hun stem in AGRI laten horen de komende vijf jaar.

Stel boerengezinsbedrijf voorop!

De komende vijf jaar staat voor mij – zoals steeds in mijn politieke loopbaan van meer dan 30 jaar – het overleven van het agrarische familie- en gezinsbedrijf centraal. Het boerengezinsbedrijf voorop op een vitaal en leefbaar platteland!

De onderhandelingen over het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2021 zijn nog lang niet afgesloten in parlement en landbouwcommissie ...

Het GLB maakt meer dan een derde van de EU-begroting uit en blijft – laat u zich niets anders wijsmaken – ook voor Nederlandse boeren van levensbelang.

De afgelopen vijf jaar mocht ik namens het CDA als lid van de milieucommissie dossiers afronden voor een betaalbaar klimaatbeleid met oog voor de land- en tuinbouw, (drink)water, biobrandstoffen, volksgezondheid, het Europees Medicijnenagentschap (EMA), afvalwetgeving, circulaire economie en CO2-emissiehandel. EU-kaderwetgeving op die gebieden staat nu stevig; de komende jaren zal het vooral op tenuitvoerlegging in landen aankomen.

Vrijhandel en eerlijk en gelijk speelveld

Een belangrijke nieuwe uitdaging is er echter ook, en wel het toegenomen protectionisme op wereldwijd economisch vlak, zoals tussen de VS en China. Vrijhandel is enorm belangrijk voor onze mkb-ondernemers en de exportgerichte Nederlandse agrosector. Dan moeten echter wel een eerlijk, gelijk speelveld en bescherming van voedselproductie in onze eigen omgeving zijn gegarandeerd. Daarom heb ik zitting genomen in de parlementscommissie Internationale Handel (INTA), naast de landbouw- en visserijcommissies.

Ik zie uit naar een constructieve samenwerking voor onze land- én tuinbouw in de komende jaren. In een volksvertegenwoordiging zoals het grote EU-Parlement bereikt namelijk niemand ooit iets alleen!

Laatste reacties

 • Maas1

  Mooie woorden het boerenbedrijf en gezinsbedrijf centraal dan moet je daar ook wat mee toch,dan genieten deze toch ook bescherming met handels akkoorden van de zeer hoge standaarden en de extra opslag van nationale eisen waaronder dierenwelzijn!
  Als het landschap de leefomgeving en de boeren stand je wat waard is dan graag een actieve constructieve
  houding i.p.v. elkaar gegijzeld te houden!

 • Gerd

  Mooie woorden, maar ze zal het niet alleen onder de knie krijgen - ook al wil je het graag geloven - de werkelijkheid ziet er in Duitsland ook anders uit. Familiebedrijven verdwijnen en Grossagrarier komt er in
  KTG Agrar, Steinhoff of Fielmann.
  De christelijke partij staat bekend om haar steun voor de "groten".
  Maar laten we het de eerste 100 dagen geven - het staat bekend om zijn goede adviseurs!

 • .....

  Mooie woorden maar de multinationals hebben de macht in Europa en landbouw treft keer op keer het onderspit

 • Inderdaad mooie woorden maar zolang de top van de politieke partijen elk jaar met de Bilderbergconferentie meevergaderd met de grote multinationals en daar onze toekomst beslissen (Von der Leyen was de laatste jaren constant daar aanwezig en nu ineens voorzitter Europese commissie), blijft er voor de gewone land en tuinbouwbedrijven niet veel meer over dan mooie woorden.

 • Noordam2

  Beste Annie, jij zou toch beter moeten weten! Alle regels zijn er op gericht de gezinsbedrijven de nek om te draaien. De kringloop van Carola, zonder kunstmest, werkt enorm kostprijs verhogend. Het gelijke speelveld is steeds verder weg. Ook de nieuwe import uit zuid Amerika van goedkope plofkippen en goedkope suiker gebeurd met instemming van uw fractie, hypocriet om dan zo te schrijven. Er zullen alleen grote bedrijven overblijven.

 • Noordam2

  Vergeet ook niet dat veel natuur ( regenwoud)in Brazilië verdwijnt op dit moment om de plofkippen te voeden en suikerriet te telen. Lekker bezig, en dit om Duitsland in staat te stellen om voor 7 miljard aan auto’s naar zuid Amerika te exporteren! Fantastische kringloop Annie en Carola!

 • agratax.1

  Waarom zouden de familiebedrijven in de huidige vorm behouden moeten blijven? Is dit omdat daarmee de marktmacht van de boeren beperkt blijft en de prijs voor voedselgrondstoffen laag kan blijven. Wil mevr. Schreijer beweren dat de voedselzekerheid alleen gegarandeerd is meet gezinsbedrijven en dat grootte bedrijven zich alleen laten leiden door het gebruikelijke rentabiliteitspercentage van >7 % en dit is voor de huidige gezinsbedrijven niet mogelijk als we alle kosten ( kapitaal, arbeid en andere inputs) in rekening brengen. Eenvoudiger gezegd voor mevr. Schreier is het slaven bestaan in de primaire landbouw geaccepteerd. We kunnen ons de vraag stellen "Waarom wil er geen Nederlander in de voedselproductie / landbouw werken en moeten zowel de boeren als de verwerkingsbedrijven zich bedienen van Gastarbeiders?" Gezinsbedrijven zulle op termijn niet bij machte zijn de automatisering en computerisering in te voeren met de bijbehorende bedrijfsvergroting. (nu zijn de meeste bedrijven al niet meer over te nemen door bedrijfsopvolgers, als er geen sprake is van bevoordelen van de opvolger).

 • Maas1

  @ agrotax.1 ja dat is ook zo. Gastarbeiders zijn in veel landen niet vreemd dat is ook wel weer zo. Maar het is voor de jonge generatie als het al mogelijk is ook nog eens een vergroot risico om in Nederland een bedrijf over te nemen vele kost opdrijvende effecten zijn o.a. fosfaatrechten dierrechten en nu dus ook nog weer ammoniak rechten en ga zo maar door. Het agrarische bedrijf bevat veel politieke financiële lucht,wat risico voller is. Was dit er niet dan waren de bedrijven zonder politieke financiële lucht duurder in het onroerend goed maar wel waarder vaster en toekomst bestendiger waarin innovatie gelden makkelijker te financieren waren dan nu met de huidige politieke lucht fietserij. Het hele systeem is financiëel mooi voor de stoppers maar voor de jonge generaties die door willen een haast onmogelijke opgave., ( sterfhuisconstructie)
  Dus politiek kijk eerst eens in de spiegel als weer het woord verdien model valt!

 • faeane

  20 jaar te laat , net als de meeste politieke keuzes

 • GJ Bunt

  beetje positiever mag wel....

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.