Redactieblog

9 reacties

‘Schouten financiert krimp’

Als je beleid maakt dat krimp van de veestapel tot gevolg heeft, dan is dat toch beleid?

Mooie woorden van minister Schouten. Het krimpen van de veestapel is niet de doelstelling van haar beleid. Maar als krimp het gevolg is van beleid, is het acceptabel. Dat doet ze nu: beleid maken dat de veestapel doet krimpen.

Een rare gedachtekronkel van de minister. Als je beleid maakt dat krimp van de veestapel tot gevolg heeft, dan is dat toch beleid?

Naastliggers worden dan ook gedwongen om te verdwijnen.

En ze doet meer dan nodig is. In het klimaatakkoord neemt ze veel meer CO2-uitstoot voor haar rekening dan was overeengekomen aan de klimaattafel. Daarvoor gaat ze veenweideboeren uitkopen en prima grasland bestemmen voor natuur. Van koeien in de wei naar distels en zuring.

Vrijwilligheid van meedoen grote onzin

Dat heeft gevolgen. Naastliggers worden dan ook gedwongen om te verdwijnen. Stel, je buurman verkoopt zijn grond en dat wordt in het kader van de veenweideaanpak natuur. Dan gaat het land geheid onder water. Denkt minister Schouten nu echt dat je dan als naastligger – en ook verderop – nog gewoon kunt doorgaan? Kom nou.

Daarmee komt de door Schouten zo bejubelde vrijwilligheid van meedoen aan de veranderingen in het veenweidegebied in een heel ander daglicht te staan. Het is namelijk grote onzin. Als je niet vrijwillig verkoopt, kun je het later schudden. Dan wordt je via de verhoging van het waterpeil wel uitgerookt. Of, om in de sfeer van de plasdras te blijven, je verzuipt met je bedrijf.

Gekozen woorden van minister Schouten zijn misleidend

Daarom zijn de gekozen woorden van minister Schouten ook zo misleidend. Alles is vrijwillig, maar een grote zak geld lonkt voor varkensboeren in vooral Brabant en veehouders op veenweidebedrijven. De minister van landbouw financiert daarmee direct de krimp. Want ze koopt ook de rechten in, die niet op de markt komen. Zo krimpt de veestapel geruisloos door de minister, die dat niet als doelstelling van haar beleid ziet. “Inkrimping is stiekem toch een beleidsdoel geworden”, schrijft Johan Oppewal van Boerderij terecht.

Schouten veinst vrijwilligheid, maar boeren hebben geen keus.

Goed, ik geloof in de goede bedoelingen van onze landbouwminister. Ze heeft veel geld losgepeuterd om haar beleid te financieren. Ze zal zeker van plan zijn geweest om het voor de boer zo goed mogelijk te doen.

Maar dat doet ze niet. Ze veinst vrijwilligheid, maar boeren hebben geen keus. Geef mij dan maar duidelijkheid en zeg wie er moet verdwijnen. En waar en wanneer. Dan kun je daar het beleid op je bedrijf op instellen.

Dat is beter dan vrijwilligheid, die slechts schijn blijkt te zijn.

Laatste reacties

 • Vhouder

  schouten is erger als van aartsen en brinkhorst bij elkaar

 • hollandagri

  van koeien in de wei naar distels, zuring, jakopskruiskruit wat ook de paarden en vee opruimd , de lever van die beesten kan er niet tegen.. en niet vergeten de ganzenfokkerij van de overheid. die plas en dras goed waarderen. de waterkwaliteit zal nu wel geen rol meer spelen. dat nabuur percelen extra bestrijdingsmiddelen moeten in zetten. en de mest van de ganzen krijgen we er gratis bij.

 • En als nu over een paar jaar blijkt dat het hele CO2 verhaal geen invloed heeft op de klimaatverandering, meer en meer klimaatwetenschappers wijzen de zon aan als oorzaak en dan met name de afname van zonnevlekken als oorzaak klimaatverandering.

 • agratax.1

  Niet alleen ganzen gedijen goed in plas dras land. Voor steek muggen is stilstaand ondiep water een kraamkamer van ongekende grootheid. De ene bioloog waarschuwt voor exotische steekmuggen met bijbehorende enge ziektes en wenst een ieder zijn uiterste best te doen deze diertjes buiten Nederland te houden en zijn collega ecoloog viert feest bij het invoeren van een plas dras Groene Hart van Nederland. West Nederland zal verworden tot een muggen paradijs en het veen zal methaan blijven uitstoten zoals het al eeuwen doet. .

 • Trot

  Klimaat is als een ketting elke schakel heeft nut ,want een vervangen wordt hij niet beter van zo zal het met klimaat wel net zo zijn dus allemaal wat en niet een alles we hebben met zn alle die verplichting

 • farmerbn

  Zorg dat je snel van het veen en uit Brabant komt. Ben de eerste die vertrekt en niet de laatste.

 • deB.


  en LTO.... Meulenbroeks vreest inkrimping, en dan het regeltje, dit hadden we niet afgesproken!! LTO is een lam naief clubje losers geworden, die achter de wagen aan lopen. Wat een niveau

 • ENDE902

  De zin in het regeerakkoord, dat de inkrimping van de veestapel geen doel op zich was, gaf toch al duidelijk aan wat ze van plan waren. Anders had deze zin niet in het akkoord hoeven te staan en valt dus onder de categorie "een lolly voor de sector".

 • O ja moet je niet van opkijken als eerst een zootje gezinsbedrijven om zeep geholpen wordt en dat ze later er weer achter komen dat het co2 verhaal wat overtrokken was

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.