Redactieblog

11 reacties

‘SGP schurkt tegen Forum voor Democratie aan’

Forum voor Democratie haalt de voorpagina’s met interne schandaaltjes. Ondertussen schurkt de SGP tegen Baudets partij aan.

Zelfs tijdens het vergaderloze tijdperk in Den Haag blijft het politieke nieuws opborrelen. Was er vorige week een Kamerlid van de Partij voor de Dieren die besloot haar eigen weg te kiezen los van haar fractie, deze week besloot een andere partij – Forum voor Democratie – Henk Otten, een van de grondleggers van de partij, buiten de deur te zetten wegens ‘vermoedelijke poging tot fraude met overheidssubsidie voor politieke partijen’.

Otten legt zich niet neer bij de aantijging. “Pure smaad wat hier gebeurt”, oordeelt hij.

Neerwaartse baan begon met langdurige en veel-bekritiseerde speech van Baudet

Het gedwongen vertrek van Otten is het zoveelste hoofdstuk in het feuilleton van Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet lijkt te snel een steile trap te hebben beklommen om nu via een glijbaan weer langzaam op een lager niveau te komen. Boven aan de trap, vlak na de verrassende overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen, zette Baudet de neerwaartse baan in met een langdurige en veel-bekritiseerde speech. Otten zei daarover tegen de NOS: “Toen we de verkiezingen in maart wonnen, zijn we precies 2 uur lang leading geweest, prachtig was dat. Maar toen begon Baudet aan zijn speech.”

Lees verder onder de foto

Henk Otten is geroyeerd door Forum voor Democratie. - Foto: ANP
Henk Otten is geroyeerd door Forum voor Democratie. - Foto: ANP

Baudet op Grüne Woche

Otten zelf is niet van alle smetten vrij. Hij kwam in april in conflict met Baudet over een betaling van de partij aan hemzelf. Penningmeester Otten stortte het bedrag terug, maar vond wel dat hij nog recht op het geld had.

Begin dit jaar liet Baudet zich zien op de Grüne Woche in Berlijn, waar traditioneel het landbouwpolitieke jaar wordt ingeluid. Het was opmerkelijk dat de aanvoerder zich daar vertoonde, want tot dat moment had Forum zich weinig gelegen laten liggen aan standpunten over de landbouw. Dat is in de Tweede Kamer ook niet veranderd.

De ‘liefde’ tussen SGP en FvD blijkt ook in het Europees Parlement

Er deed zich echter wel een opmerkelijk feit voor in de laatste maanden voor het zomerreces: SGP-woordvoerder Roelof Bisschop verkondigde tijdens een landbouwdebat dat hij mede sprak namens Forum voor Democratie. Politiek schuren SGP en FvD tegen elkaar aan, al hebben ze volstrekt verschillende uitgangspunten.

Lees verder onder de tweet

SGP en Forum samen in conservatieve fractie

De ‘liefde’ tussen SGP en FvD blijkt ook in het Europees Parlement, waar de SGP samen met FvD in de conservatieve fractie zit. De ChristenUnie, waarmee de SGP bij de verkiezingen nog innig verbonden was, is inmiddels toegetreden tot de christendemocratische fractie in het Europees Parlement. Die scheiding kan de SGP in de toekomst nog opbreken. Want de staatkundig gereformeerden liften op weg naar het Europees Parlement mee op het electorale succes van ChristenUnie. Als beide partijen in Europa een aparte koers gaan varen, is het de vraag of een gezamenlijke kieslijst voor de Europese verkiezingen in de toekomst nog denkbaar is.

Moet de SGP dan de verkering met Forum bestendigen? Het ligt voor de hand dat SGP de banden met Forum niet zo innig laat worden. Zeker niet als de partij van Baudet met allerlei interne schandaaltjes het nieuws blijft halen.

Laatste reacties

 • .....

  CU is gewoon een linkse partij, als boer/ondernemer heb je daar niks te zoeken

 • maiskolf

  Het zijn beiden wel partijen met een nuchtere kijk op dit te links wordende landje. !!!

 • Maas1

  Zouden wel eens de zienswijze van P.B Cliteur fractievoorzitter van FvD in de eerste kamer willen weten m.b.t. de veehouderij en de agrarische sector in het bijzonder.
  Lijkt mij zinvol dan weten we meer waar het "zwaard" hangt!

 • Tuig

  Maas1, ik denk dat ze met de PvdD mee stemmen gaan. Cliteur en co gaan gewoon zaken doen met de dierenpartij. Kennen elkaar goed. Boeren die op forum gestemd hebben gaan daar nog spijt van krijgen.

 • Alles verandert , de VVD is op het moment net groenlinks wat het klimaat betreft.

 • Bertus Buizer

  De SGP is bevriend met Forum voor Democratie. En die is via Paul Cliteur, de voormalige leermeester en inmiddels zelf discipel van Thierry Baudet, weer bevriend met de Partij voor de Dieren. Het wordt druk op de glijbaan. Om maar even in de metafoor van Jan Braakman te blijven.
  .

 • Maas1

  @Buizer😂😂 het blijft een aandoenlijk tafereel om de "kinderen" in het brandend zand, lucht kastelen te zien bouwen.Volksvermaak pur sang!

 • Bertus Buizer

  @Maas1, inderdaad, als het zo onschuldig was...

 • Bennie Stevelink

  Toch zit er wel een verbinding tussen de SGP, FvD en de PvdD. Voor de SGP is het leven van een ongeboren kind onschendbaar. Baudet heeft al eens laten weten daar wel begrip voor te hebben. Voor de PvdD is het leven van een dier onschendbaar. Via Paul Cliteur is daar bij FvD ook veel begrip voor.
  Voor Baudet nu de uitdaging om de SGP ervan te overtuigen het leven van een dier gelijk te stellen aan dat van een ongeboren kind en tegelijk de PvdD ervan te overtuigen het leven van een ongeboren kind gelijk te stellen aan dat van een dier.
  Dan kunnen de SGP, FvD en de PvdD fuseren tot de Heilige Drieëenheid.

 • jfvanbruchem1

  bennie je orakelt net als Baudet

 • Bennie Stevelink

  @jfvanbruchem, dat is een waardeoordeel waar ik niets mee kan als het niet onderbouwd wordt.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.