Commentaar

7 reacties

‘Positieve prikkel werkt bij weidegang’

De stimulering van weidegang is een succesverhaal.

De accountants van Flynth hebben becijferd dat weidegang financieel beter uitpakt dan de koeien op stal houden. Het rendement per hectare is honderden euro’s hoger, vooral dankzij de weidepremie van € 1,50 die in de meeste gevallen geldt.

Dat is goed nieuws. Het verklaart de trendbreuk die in 2016 werd waargenomen: voor het eerst nam toen het aantal koeien in de wei weer toe na jarenlange teruggang. Ook deden weer meer bedrijven de dieren naar buiten. Dit jaar bleek dat ook grote bedrijven weer vaker weiden. En nu blijkt dus dat de financiële prikkel echt werkt.

Met financiële prikkel zijn wellicht meer zaken te veranderen

Over de voors en tegens van weidegang is veel te zeggen. Qua efficiëntie is het misschien wat minder, voor dierenwelzijn en milieu is het beter, is grosso modo het beeld. De zuivelwereld is er in ieder geval van overtuigd dat de consument het liefst weidemelk heeft, bovendien zit de politiek er bovenop. Vandaar de stimulering.

Je kunt nog niet echt zeggen dat ‘de markt’ de weidegang dicteert. De weidepremie komt nog niet rechtstreeks uit de markt. Het is in feite een herverdeling van het melkgeld. Maar deze conclusie is wel te trekken: een helder doel, gekoppeld aan een goede financiële prikkel kan inderdaad een gewenste verandering teweegbrengen. Dat geeft moed voor veel andere nodige veranderingen op gebieden als milieu, dierenwelzijn en klimaat.

Laatste reacties

 • Zolang herverdeling van melkgeld nodig is om onze verwende consument van allerlei op verschillende manieren geproduceerde kwaliteits produkten te voorzien, doe ik nergens aan mee. Betalen en anders : scheit maar in me panty!

 • Geeft juist weinig moed, zoals u al schrijft het wordt nog steeds niet uit de markt gehaald, treurig. De retail is dus nog steeds niet bereid om de winst van verkoop voldoende door te sluizen naar de producent. Zij lachen zich helemaal rot!

 • ENDE902

  Het hogere rendement komt met name uit de weidepremie. Dit betekent dus, dat puur op bedrijfstechnisch niveau het hogere rendement veel lager is. De consument/politiek heeft het dus leuk voor elkaar. Je wil opleggen aan de veehouders en dan de veehouders die niet naar jouw wil luisteren, laten betalen. Een normaal mens zou zich kapot schamen.

 • Alco

  Flynth kan mooi rekenen.
  Zonder weidepremie ( boete van opstallers) is het vooral in droge tijden al helemaal een farce.

 • Gat

  Juist komt niet uit de markt. Net als de rest van de melkstromen. Interesseert consument toch geen bal.

 • koestal

  De boer betaalt zelf de weidepremie,de consument bijna niets. Als alle boeren gaan weiden,is er geen weidepremie meer.

 • De oogjes gaan eindelijk open.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.