Redactieblog

7 reacties

‘Ooit aten we dieren’

Hanna heeft een boek gelezen dat in haar hoofd blijft spoken. Het gaat over de toekomst van de veehouderij. Of liever: geen toekomst.

Die boodschap stond in een boek van haar leesclub van de Vrouwen van Nu. Boerinnen verdwenen uit het bestuur en dan krijgen boeken van tegenstanders van boeren alle kansen. Zoals het boek ‘Ooit aten we dieren’ van Roanne van Voorst, een jonge antropologe.

Vlees wordt taboe

“Een gevaarlijk boek”, vindt Hanna. “Ze schrijft zo begripvol en helder dat straks het eten van vlees vergelijkbaar is met roken, dat je het bijna gelooft. ‘Roken mag nog wel, maar je doet het niet meer’, zegt ze, en: ‘Zo zal het ook gaan met vlees. Het wordt taboe’.”

“Geloof jij dat ook?”, vroeg ik.

Ze haalt de schouders op: “Je moet dat boek maar eens lezen.”

Dat heb ik gedaan. En ik moet toegeven dat ik geraakt ben door haar positieve benadering. Ze verbiedt niemand iets, maar gaat uit van het gezonde verstand van mensen. Die realiseren zich in de komende generatie dat met het gebruik van vlees – en ook zuivel – de klimaatverandering sneller gaat. Dat mondt uit in het eten van veel meer vleesvervangers. Vleesopvolgers noemt ze die.

Lees verder onder de foto.

Foto: Fi Jones / Unsplash.
Foto: Fi Jones / Unsplash.

‘Vleesopvolgers’ steeds lekkerder

Deze ‘vleesopvolgers’ worden steeds lekkerder en als je kinderen er mee opvoedt weten ze niet beter. Ze verwacht dat de volgende generatie dat zeker zal doen.

Ik ben het volstrekt met haar oneens, maar toch werd ik gegrepen door het boek. Het is een prikkelend pleidooi voor een andere manier van leven. Niet veroordelend, niet met het vingertje omhoog, maar een inspirerende weg in een tijd van klimaatangst en –schaamte. Dat trekt twijfelende mensen over de streep. De vegetarische streep of wie weet, misschien zelfs de veganistische.

‘Gevaarlijk boek schaadt vleesomzet’

Wie nu denkt dat ik een volgeling van Roanne van Voorst ben geworden, heeft het mis. Dat veganistisch de norm wordt en dat vleeseters taboe zijn, geloof ik niet.

Wel ben ik bang dat de geraffineerde manier van schrijven van Roanne zoekende mensen een punt op de horizon geeft. Dat gaat ten koste van de vleesomzet.

Daarom is ‘Ooit aten we dieren’ een gevaarlijke sluipmoordenaar van de boer.

Laatste reacties

 • Tuig

  Gaat gewoon gebeuren, volgende generaties gaan steeds minder vlees eten. Vliegvakanties echter gaan wel gewoon door.

 • farmerbn

  Mijn moeder heeft eens gevraagd aan een jager of het leuk was een haas dood te schieten. Hij zij; als het mogelijk is om die haas blauw te schieten, zodat ik weet dat het raak was, is ook goed. Net als een sportvisser die de visjes teruggooit was de jager een sportjager. Het dier hoefde niet dood. Hetzelfde bij vlees eten. Je eet vlees omdat het lekker is en omdat het voedzaam is. Kun je dat beide krijgen bij de vleesopvolger dan zal ik dat zelf ook gaan eten. Geschoten schadelijk wild , de uitstootkoe enz moet je natuurlijk ook gewoon blijven eten.

 • farmerbn

  Dat we over 30 jaar geen vlees meer eten in de wereld verwacht ik niet. Er zullen in de rijke landen misschien een paar miljard vleeseters minder komen, in de overige landen komen er een paar miljard vleeseters bij.

 • Maas1

  We zullen zien wat dat doet met de brains van een kind.
  Mensen die fysiek hard moeten werken komen er niet met een sterk gereduceerde maaltijd.
  Weet goed waar je aan begint!

 • Vhouder

  bij de partij voor de dieren beginnen ze nu elkaars bloed te drinken vind ik wel een goede ontwikkeling al raad ik ze aan om onder het genot van een lekkere barbecue eens te proberen bij elkaar te komen

 • Bennie Stevelink

  Dat klimaat argument klopt niet. Vleesvervangers moeten zo intensief bewerkt worden en je kunt maar zo’n klein deel van de plant gebruiken dat de CO2 uitstoot niet lager is dan bij vlees. Vegetarische kipstuckjes van de Vegaslager hebben bv een hogere CO2 uitstoot dan echt kippenvlees.

 • Johnny Hogenkamp

  Ooit voerden we oorlog en politieke strijd. Ooit gooiden we tank na tank benzine en kerosine de lucht in. Ooit gingen we vreemd en scheidden we van onze partners ten koste van de kinderen. Ooit keken we de andere kant op bij hongersnood. Volgens mij zijn we nog wel enkele eeuwen nodig om alle idealen te verwezenlijken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.