Redactieblog

17 reacties

‘Netwerk Grondig is geen vriend’

De grote zwakte van boeren is dat samen een vuist maken niet lukt. Daardoor gaat onze macht zienderogen achteruit.

“Je zegt het nog vriendelijk”, vindt Hanna. “De verschillende belangengroeperingen in de veehouderij bestrijden zelfs elkaar. Het ergste wat je kunt doen.”

“Waar doel je op?”, vraag ik.

Ze wil scoren over de rug van de gangbare boer

Communicatie

“Diana Saaman van Netwerk Grondig. Afkomstig uit Amsterdam, houdt wat scharrelvarkens in de Achterhoek. Als alleenstaande moeder met een dochtertje. Dat is prima, maar dan hoeft ze nog niet andere bedrijfsvormen te veroordelen. Dat doet ze wel. Ze is ook journalist en doet de communicatie voor Netwerk Grondig. Daar gaat ze de fout in. Ze wil scoren over de rug van de gangbare boer. Volgens haar komen we geen stap verder als gangbaar de toon aangeeft.”

Kringlooplandbouw

Hanna ergert zich daar terecht aan. Saaman stelt dat we alleen met Netwerk Grondig kringlooplandbouw krijgen. Ze veegt de vloer aan met de export van vlees en zuivel: bulkproductie, intensivering, mestoverschot en daardoor een lading regels. “Het kan alleen opgelost worden met het model van Netwerk Grondig als uitgangspunt.”

Een l..verhaal, dat er ingaat als koek bij de burger

Waarde landbouwexport

Geen woord over economische haalbaarheid. Geen enkele opmerking over het verlies van arbeidsplaatsen. De waarde van de landbouwexport voor de Nederlandse handelsbalans wordt gewoon genegeerd. Kortom, een l..verhaal, dat er natuurlijk ingaat als koek bij de burger.

Dit gebeurt echter wel onder verantwoordelijkheid van Netwerk Grondig. Een belangenorganisatie van boeren. Geleid door boerenbestuurders, zoals Foppe Nijboer uit Friesland. Een voormalig kroegbaas, maar dat doet niet ter zake.

Boerenvrienden

Wat er wel toe doet, is dat de boeren van Netwerk Grondig hiermee de gangbare bedrijven onderuit halen. Net alsof die het helemaal verkeerd doen. En ik kan je verzekeren, Foppe Nijboer, dat onder die groep vele boeren zitten die het beste met dier en natuur voor hebben. Die dat doen via de gangbare methode. Ook met kringloop. Die verdienen het niet om een trap na te krijgen van hun boerenvrienden.

“Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig”, sluit Hanna af.

Lees meer over Netwerk Grondig.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Wat weer een persoonlijke aanval door vergaderboer. Dit maal mag Foppe Nijboer het ongelden. Ik hou daar niet van. Als columnist hier in de boerderij kun je het gewoon bij de groep grondgebonden houden. Er kan hier altijd een verkeerde gangbare boer tussen zitten die het water aan de lippen staat en de heer Nijboer dan maar de schuld gaat geven van alle ellende die ze in Den Haag veroorzaken. Ik geloof er ook niet in dat de heer Nijboer de gangbare boer onderuit haalt. Hij geeft alleen maar aan dat hij anders wil boeren en die kant gaan we waarschijnlijk allemaal uit hier in Nederland. Dit schrijvende zal ik het als bijna bio boer ook wel gedaan hebben in uw ogen. Nu wij hebben er in elk geval nog plezier in daar gaat het om. Gangbaar, grondgebonden, bio of wat ook maar.

 • gvandenbelt1

  Ik heb een gangbaar grondgebonden en ben blij netwerk grondig

 • Bennie Stevelink

  @Vellenga, het is prima hoe jullie boeren, daar zijn jullie vrij in, net zoals mensen vrij zijn om veganistisch te leven. Het probleem is dat Grondig, via de overheid, alle boeren in Nederland wil dwingen om op hun manier te boeren. Dat dit economisch volkomen onhaalbaar is interesseert hun niet. In feite zijn de standpunten van Grondig, die zij delen met Milieudefensie, erop gericht om duizenden boeren failliet te maken.

 • kanaal

  zonder netwerk hadden ook grondgebonden boeren een fosfaat korting gekregen de latente ruimte is ook al afgestolen ,kringloop landbouw wordt gestraft door schouten.

 • hansvanbergen

  Ik heb het 5 minuten na de oprichting van Netwerk Grondig meteen al gezegd. Dit is de vijand. Ook hun @mail adres netwerkgrondig@milieudefensie wat ze toen hadden wees in die richting. Het weerhield boeren er niet van snel lid te worden. Immers zij wilden gratis rechten zonder ooit die koeien gehad te hebben. Dat NG mocht aanschuiven aan de P tafel in 2015 is natuurlijk een onwaarschijnlijke schande. Vele NG leden kwamen er al snel achter dat ze helemaal niet grondgebonden waren en moesten alsnog 8.3% inleveren

 • hansvanbergen

  Maar goed het pastte lto noord allemaal prima om zlto een hak te zetten omdat lto noord in de waanwereld leefde dat men in het noorden grondgebonden was. Kennelijk hadden ze niet de enorme stallen gezien die er nog snel neergezet waren.

 • Maas1

  Hoe we het ook allemaal noemen ik geloof het wel.
  We bestrijden elkaar met de productie methodes of markt segmenten daarvan.Of het nu gangbaar is of biologische of alles wat daar tussen zit,het zijn one issue methodes waar een label aan gehangen wordt.
  Ik geloof meer in producten als Planet Proof waarin verschillende factoren bij elkaar komen die een product maken tot..Dat daar een fatsoenlijk verdien model achter moet zitten lijkt mij duidelijk daar staat of valt veel mee,maar dat is weer wat anders.

 • Attie

  Grondig was meer een uitlaatklep..,..woest waren we na het met grond kan je niks gebeuren van lto, te bemerken dat ze hun uiterste best deden om grondgebonden ook te korten op fosfaat!!

 • Firma Vellenga

  Heer Stevelink, er wordt door de overheid nooit naar boeren of boeren organisatie geluisterd. En dan geeft u een kleine groep grondgebonden bedrijven de schuld er van dat er boerenbedrijven failliet gaan.... Ik denk dat er bij die bedrijven wel iets anders aan de hand is. Overheid? Burger? toekomstvisie ? op te grote voet geleefd ? Verkeerde keuzes? eisen melkfabriek? Maakt ook niet uit wat de reden is maar ga elkaar niet aanvallen en al helemaal niet met naam en ex beroep zo kinderachtig

 • Attie

  Wel een succesvolle uitlaatklep trouwens..,maar ben het wel met Hanna eens kan wat mij betreft nu wel weer in de lappenmand..

 • j.verstraten1

  Wij hebben onbedoeld zaadjes geplant die dankzij de fosfaattoestand uitgroeiden. Innovatief uit de knel, Grondig, ZSH, de Bioboeren zijn sprekende voorbeelden van boeren die vonden dat zij een bijzondere behandeling verdienen oftewel een uitzondering op de regel en op dit punt wortel zijn gaan schieten. Zoals ook de politiek uit elkaar is gevallen en daardoor van compromissen aan elkaar hangt is ook de landbouw versplinterd geraakt. De behoefte aan onderscheidend vermogen groeit omdat het verdienmodel veranderd. Partijen die willen en kunnen betalen aan jou bedrijfswijze verbinden is de kunst. De verleiding om je af te zetten tegen je collega's neemt daardoor toe.
  Sinds deze week hebben we naast de Caring Vets ook de Caring Farmers. Het zal voorlopig zo blijven totdat de sectoren zo klein zijn dat men van pure arremoede elkaar weer op gaat zoeken.

 • analytische boer

  Meten met walgelijk veel maten. Beschamend, waar de boerenorganisaties mee bezig zijn. Correct is grondgebondenheid te definiëren met overal dezelfde maat per hectare. Wie grond heeft , heeft het recht om te produceren. Blijkt met vele maten te worden gemeten. DAT is absoluut niet de schuld van GRONDIG. Maar als je extensief bent en nog extensiever moet worden, is het lastig voldoende rendement te halen. Legale diefstal van de intensieve boeren , die de meerderheid in Nederland hebben. 1 GVE maat per hectare , kon de meerderheid niet mee leven.

 • Gradje 1966

  Netwerk grondig zijn een stelletje idealisten waar een ondernemende boer niets aan heeft Ik vind dat alle grondgebonden bedrijven niet hoeven te zejken ze hebben geen mestprobleem voer genoeg geld in de vorm van grond zat gekregen.
  Als ze de grond niet gekregen hadden kon men niet grond gebonden zijn er is geen ene jonge boer die veel grond over kan nemen voor landbouw prijs
  Ik heb meerder broers en zussen die hebben allemaal wat gehad en dat had niet gekend als ik alles gekregen had en nu kunnen we allemaal gewoon bij elkaar komen. Vaak zijn grondgebonden boeren het lieverdje van de ouders en hebben alles gekregen van die verwende nesten

 • analytische boer

  Een intensieve boer is ondernemer ??? Een extensieve boer , heeft het van de ouders kado gekregen ????? Wie vruchtbare klei heeft en dus hoog fosfaat , is pas met 1,8 GVE per ha grondgebonden. De gemiddelde Nederlandse boer is grondgebonden bij 2,3 GVE per ha EN een boer op arme grond mag wel 2,8 GVE per ha houden en toch grondgebonden. Dat scheelt 1 GVE per ha, gefeliciteerd vergaderboer en Gradje 1966 , waarschijnlijk horen daar bij.

 • gerben5

  @ 22.26 Daarom gaat dat gve per ha nooit wat worden. Zitten ook verschillende producties per koe bij

 • Ik kan het nog sterker vertellen .Bijna iedere boer heeft het kado gekregen !
  Als je ouders tegenwoordig niet 1 a 2 miljoen in de tempel laten zitten hoef je er niet meer aan te beginnen. En dan moet je ook nog jaarlijks 25 a 50000,- euro toeslagrechten beuren anders kan het nog niet.
  Zegt genoeg hoe de agrarische sector ervoor staat.
  Lekker duurzaam.

 • Attie

  Ken er genoeg die het gekregen hebben en geen boer meer zijn.., en andersom die uit het niets opstonden en nu flink boer zijn!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.