Redactieblog

6 reacties

‘Kosten voor consument te overzien?’

Kringlooplandbouw alleen een succes als er op een of andere manier belastinggeld voor wordt ingezet.

Minister Schouten benadrukt regelmatig dat de consument meer moet gaan betalen voor duurzaam geproduceerd voedsel. Dat klinkt nogal dreigend; zo zijn biologische voedingsmiddelen volgens de Consumentenbond gemiddeld ongeveer 75% duurder dan gewone producten.

De gedachte dat margeverdeling bij kringloopproductie ineens een stuk gunstiger wordt voor de primaire producent lijkt nogal optimistisch

Zo’n vaart zal het bij ‘kringloopvoedsel’ niet lopen. Al denk ik wel dat vooral dierlijke producten merkbaar duurder zullen worden. Daar voorzie ik substantiële kostenstijgingen, onder meer vanwege hogere voerkosten.

De gedachte dat de margeverdeling bij kringloopproductie ineens een stuk gunstiger wordt voor de primaire producent, lijkt nogal optimistisch.

In het algemeen is het verschil tussen boeren- en consumentenprijs bij ‘duurzame’ producten groter dan bij gewone. Deels omdat het gaat om kleine hoeveelheden met relatief hoge kosten voor verwerking en distributie.

Een verhoging van de boerenprijs met gemiddeld 35% zou betekenen dat de consumentenprijzen zo’n 8% stijgen

Als de margeverdeling bij kringloopvoedsel hetzelfde zou zijn als bij gangbaar voedsel, hoeven de consumentenprijzen waarschijnlijk niet veel omhoog.

Om de gedachten te bepalen: een verhoging van de boerenprijs met gemiddeld 35% – en daar kun je als boer nogal wat voor doen, denk ik – zou betekenen dat de consumentenprijzen zo’n 8% stijgen en de totale kosten van levensonderhoud (eenmalig) met minder dan 1%. Dat lijkt te overzien.

Daarmee is niet gezegd dat consumenten massaal voor kringloopvoedsel zullen kiezen in plaats van ‘goedkoper, maar minder duurzaam’. Dat geldt zeker voor consumenten in het buitenland en dat is de meerderheid.

Politici zijn niet geloofwaardig als ze de mond vol hebben van meer duurzaamheid en een beter verdienmodel en tegelijkertijd het Mercosur-akkoord omarmen

Volgens mij kan de kringlooplandbouw dan ook alleen maar een succes worden als er op een of andere manier belastinggeld voor wordt ingezet, bijvoorbeeld via premies.

Overigens ben ik van mening dat politici niet geloofwaardig zijn als ze de mond vol hebben van meer duurzaamheid en een beter verdienmodel en tegelijkertijd het vrijhandelsverdrag met de Mercosur-landen omarmen.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Verhoging van de prijs voor Duurzaam in Nederland geproduceerd voedsel is intern haalbaar als de grenzen gesloten blijven voor import. De vraag blijft dan "Pikt de consument het dat er met de Kerst geen boontjes zijn en de rozen uit Afrika niet worden ingevlogen. Allemaal zaken die volgens onze Vrij Wereld Handel verdragen gewoon geimporteerd mogen worden zonder grens beperking. Waar laten we ons voedsel dat boven de markt ligt (nu voor export bestemd) en dan wegens de hoge kosten niet rendabel kan worden afgezet op de wereldmarkt? Ik kan de politiek alleen maar aanraden om zich eens te verdiepen hoe de marktregulering werkt en hoe hier inbreuk op kan worden gemaakt zonder de bevolking of delen daarvan te schaden. Al hun voorstellen zullen leiden tot een eindeloos stroom bureaucratie die de voor transitie bedoelde gelden opslokt. Boer pas op uw Kippen!!!

 • J. Hogenkamp

  Politici zijn per definitie niet geloofwaardig en de schaamte voorbij. Hoe kun je anders hun bejubelde opening van Vliegveld Lelystad verklaren. Hun zogenaamde klimaatdrang is enkel structuurbeleid.

 • Jan-Zonderland

  Kringloop landbouw bestaat niet en zal er ook niet komen tenzij het grote mineralenlek (de consument) gedicht wordt. Waarom snapt niemand dat ?

 • Alco

  @Jan Het belangrijkste product van een dier is mest. De andere 30 % verdwijnt bij de consument in de wc. pot.

 • djschoonman1

  Het probleem van het slechte verdienmodel van de primaire producent is op te lossen door het geld van de 3% BTW verhoging direct in een fonds te storten voor boeren die de gevraagde wijze van produceren (kringloop of natuurinclusief landbouw). De politiek is aan zet.

 • kanaal

  de consument heeft vrije keuze ,de producent allang niet meer.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.