Boerenblog

8 reacties

‘Komkommertijd is code rood voor landbouw’

De misschien wel gevaarlijkste periode voor de landbouw komt eraan: komkommertijd in de media.

De laatste jaren heeft zich rond onze sector een professionele anti-lobby ontwikkeld. Medegefinancierd door de Nationale Postcode Loterij en van energie voorzien door burgers die moeite hebben met een veranderende wereld. De lobby, bestaande uit ngo’s met tegenwoordig kwalitatief goede professionals op de loonlijst, hebben de strategie om op tactisch goede momenten de media te benutten.

Stalfilmpjes en scoop over dierensterfte

Dit jaar hebben wij al enkele mooie voorbeelden kunnen zien. Vlak voor dierwelzijndebatten kwamen er weer stalfilmpjes naar buiten en op een nieuwsarme maandag had RTL4 weer een scoop over sterfte van kalveren.

Lees verder onder de foto

Met de vakantie voor de deur breekt ook de komkommertijd aan. Voor de landbouwsector bepaald geen reden om achterover te leunen en het ervan te nemen zoals deze varkens die van een modderbad genieten, want deze periode wordt gebruikt om de sector negatief in het nieuws te brengen, zegt Henk Schoonvelde. - Foto: Hans Prinsen
Met de vakantie voor de deur breekt ook de komkommertijd aan. Voor de landbouwsector bepaald geen reden om achterover te leunen en het ervan te nemen zoals deze varkens die van een modderbad genieten, want deze periode wordt gebruikt om de sector negatief in het nieuws te brengen, zegt Henk Schoonvelde. - Foto: Hans Prinsen

Ook de komende week is het voor de landbouw weer code rood. De komkommertijd is aangebroken. De Haagse kaasstolp is met reces, maar de krant moet wel vol. De laatste jaren hebben ons geleerd dat deze periode optimaal wordt benut door de ngo’s om spectaculair slecht nieuws over onze sector breed uitgemeten te krijgen.

Veelal worden de berichten sterk aangezet en heeft reageren voor ons als sector amper meer nut

Wat zal het worden? Insectensterfte, te veel varkens in de stal, koeien in de brandende zon, afnemende biodiversiteit? Veelal worden de berichten sterk aangezet en heeft reageren voor ons als sector amper meer nut. De beeldvorming in de media is al gevormd en de vette koppen blijven hangen bij de burger.

De onderzoeken naar insectensterfte en de aantallen varkens bleken op drijfzand te berusten. Wij als sector kunnen weer op de blaren zitten en worden in de verdediging gedrongen.

Georganiseerde mediastrategie

Dus let op de komende weken: wij komen als sector weer slecht in het nieuws. Dit is geen toeval, maar een uitvoering van een georganiseerde mediastrategie. Laat je vakantie er in de komkommertijd dan ook maar niet door verprutsen.

Laatste reacties

 • .....

  Klopt helemaal, LTO heeft vast al een draaiboek klaarliggen om al die leugens te pareren

 • Volgens mij proberen ze ons het hele jaar door wel zwart te maken

 • f.p.zomer

  Misschien ook eens goede professionals aannemen in plaats van dit gel#l.

 • Laat maar lullen ze komen er nog wel eens achter.

 • veldzicht

  @ 20.44Ben bang van niet,die milieu lobby is verbaal 10 x sterker als de landbouw met hun achterban.

 • Cvdo

  @veldzicht.... Waar ligt dan de oorzaak?

  Telkens weer wordt met 1 filmpje de sector omlaag gehaald en buitelen we over mekaar om het boetekleed aan te trekken, de maatschappij staat klaar om ons sectorbreed te veroordelen.....

  Onvermijdelijk?

  Als er wederom (dagelijks) een filmpje voorbij komt van een criminele asielzoeker, buiteld er (bijna) niemand over, en is de maatschappij er niet om de gehele asielcultuur de schuld te geven..

  Wat hebben zij wat wij niet hebben?
  Respect moet je niet om smeken, respect dwing je af...... Franse boeren snappen het.

 • veldzicht

  @Cvdo.Helemaal mee eens wat niet weg neemt dat de milieulobby veel beter in staat is het grote publiek te bespelen met allerlei onzin.Als in een of ander lullig natuur gebiedje ,n plantje iets te hard of te langzaam groeit weten ze het wel zo te brengen dat de wereld vergaat en het grote publiek trapt er wel in en de boer mag het gelag wel betalen die wordt wel weer allerlei beperkingen opgelegd.Dan doet Schiphol het toch wel beter.

 • koestal

  De boer is vogelvrij verklaard,dan kan de burger weer raak schieten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.