Redactieblog

18 reacties

‘Klimaatakkoord richt veenweide ten gronde’

Het klimaatakkoord is niet meer dan een simpele saneringsregeling voor boeren in het veenweidegebied.

Voor boeren in de veenweidegebieden dreigt gevaar nu de regering een akkoord heeft bereikt over het klimaatakkoord. Daarin staat geen duidelijk plan om boeren toekomst te geven. Wel is er geld voor een oprotpremie voor veenweideboeren. Er komt € 100 miljoen beschikbaar.

Een veehouder is geen akkerbouwer en zal het ook nooit worden.

Dat is ook voor aanpassingen van het bedrijf zoals beheersing van het grondwater dat omhoog moet. Of de boer moet kiezen voor andere teelten. In de praktijk betekent dit dat boeren in de veenweidegebieden geen echt perspectief wordt geboden. Je land wordt plasdras en er wordt gezocht naar gewassen, die daar geteeld kunnen worden. Dat veenweide vooral gebruikt wordt door veehouders, speelt in de overwegingen kennelijk geen rol. Ook niet dat een veehouder koeien houdt omdat daar zijn liefde ligt. Een veehouder is geen akkerbouwer en zal het ook nooit worden.

Het klimaatakkoord is dus gewoon een simpele saneringsregeling voor boeren in het veenweidegebied. Onze vrienden van CDA, VVD en ChristenUnie – dat valt me van u tegen, minister Schouten – hebben ze laten vallen. Van D66 kun je niet anders verwachten. Dat is een anti-boerenpartij.

Klimaatakkoord vooral goed voor boeren zonder opvolger

Terug naar de effecten van het klimaatakkoord. Alleen oudere boeren zonder opvolger zullen het een goed idee vinden. Die hoeven niet meer te investeren, kunnen rustig afbouwen en krijgen een leuke premie om te stoppen. Hun productierechten worden overgenomen. Goed voor het pensioen. Wie weet kunnen ze nog een poosje meeliften op de omschakeling tot plasdras-boer. Past trouwens wel wat bij de achterban van CDA: grijs, bedaard en meest bejaard. Misschien dat toekomstig boegbeeld Wopke Hoekstra daar nog wat aan kan veranderen. Dat lukte grijze muis Sybrand Buma niet.

De gemakkelijkste weg kiezen door het waterpeil te verhogen en boeren uit te kopen.

Jonge opvolgers kunnen niet leven met dit akkoord. Een onduidelijk perspectief. Ze hebben niets meer te zoeken in het veenweidegebied. Een gemiste kans. Er hadden uitgewerkte plannen in moeten staan voor andere vormen van ontwatering om de veenlaag te behouden, zodat er wel toekomst is voor jonge boeren.

Maar niet zoals nu. De gemakkelijkste weg kiezen door het waterpeil te verhogen en boeren uit te kopen. Dat die dan verdwijnen, is een wat vervelend bijverschijnsel, maar daar ligt niemand echt wakker van. Wakker ligt de burger van stijging van de prijzen van gas, benzine en – o wat erg – hogere kosten van vliegtickets.

Grond zal sterk in prijs dalen

Wakker ligt de politiek ook niet van boeren met eigen grond. Die zal met deze visie meteen sterk in prijs dalen. Wie weet komen de boeren, die stevig gefinancierd zijn, bij de Bank ook wel onder water te staan. Misschien zelfs eerder dan het land weer in handen van de natuur komt en onder water komt.

Boeren zijn een gemakkelijke prooi. Daar kun je mee sollen.

Kortom, een onzalig plan, dit klimaatakkoord voor de veenweideboeren. Dat dit van D66 en GroenLinks zou komen, kan ik mij voorstellen. Dat de regeringspartijen hier ook voor kiezen, begrijp ik echt niet. Men is bang voor de burger en het bedrijfsleven. Boeren zijn een gemakkelijke prooi. Daar kun je mee sollen. Door een nog grotere bijdrage te vragen aan de vermindering van de dan aanvankelijk gepland.

“Boter bij de vis”, verdedigde minister Schouten de hogere subsidie om boeren te laten stoppen en de overblijvers klaar te stomen voor ‘een toekomstbestendig bedrijf’. De vis wordt duur betaald.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Helemaal mee eens.

 • pinkeltje

  Gaan we nu ook een verbod instellen op het gebruik van potgrond?

 • Piloot

  Veehouders kunnen wel degelijk akkerbouwer worden. Het is alleen niet voor niets dat in het veenweidegebied vee word gehouden. De grond is er simpelweg uitstekend geschikt voor grasland maar niet voor akkerbouw.

 • Vhouder

  dat is het zelfde als tegen een burger zeggen leuk huis maar je mag er niet in wonen

 • agratax.1

  Laten we zo snel mogelijk proeven aanleggen met Plas Dras en dan graag zo dicht mogelijk bij Den Haag en andere grote steden. Het gevolg van dit nieuwe beleid zal zijn een sterke toename van steekmuggen zowel inlandse als exoten. Hoe meer van deze insecten die een plaag voor de lokale bewoners gaat worden, hoe eerder deze plannen geschrapt worden om gezondheidsredenen.

 • Schrauwen Landbouw

  Iemand al bedacht dat grasland veel beter koolstof vasthoud dan bouwland omdat het niet of nauwelijks bewerkt wordt.

 • veldzicht

  De burger zal er nog spijt van krijgen dat ze het nu nog prachtige veenweide gebieden naar de klote hebben geholpen,nergens ter wereld vind je dergelijke landschappen wat toch typisch Nederlands is en hier zegt de overheid rot maar op en ga maar lisdodde telen of doe maar iets met vogeltjes,hier heb je wat subsidie en mond houden.De milieu en natuurverenigingen lopen al tientallen jaren te schreeuwen dat er honderdduizenden ha bos en moeras bij moet komen en nu met die klimaatgekte grijpen ze hun kans en niemand durft er tegen in te gaan uit angst voor stemmen verlies.Triest om te zien hoe alles verpest wordt,een grote ruige bende waar geen toerist voor komt kijken,die troep hebben ze vaak zelf al genoeg en hier maken ze het..

 • Albert Albers

  De veenweide boeren zijn de eerste die moeten wijken, daarna volgen de varkensbedrijven. De veehouderij is opgegeven om de industrie, luchtvaart, auto's en woningen weer ruimte te geven. De eersten zullen met opkoopregelingen kunnen meedoen, de rest verdwijnt door de kostprijs verhogende kringlooplandbouw ideeën van Schouten. Dat gaat de burger niet betalen en onze export zal wegvallen.

 • edke

  En LTO hoor je niet, de waslappen lopen er maar weer lekker achteraan,

 • Gat

  Voor de uitstoot. Tsjah plasdras krijg je moeras. Zelfde als amazone ook een moeras. Methaan uitstoot nummer 1 van de wereld. Nu gaan we het zelf bevorderen methaan uitstoot en boeren moeten het verminderen? Ze praten zich wel zo tegen.
  Mja ooit iemand gehoord van een metropool?
  Ik heb nml is gelezen dat ze graag van amsterdam, rotterdam en utrecht één grote stad een metropool willen maken met 5 miljoen inwoners. Enigste waarom die boeren weg moeten is om die reden op lange termijn.

 • Maas1

  @Gat dat is iets voor Boerderij om alle kaarten van de toekomst van Nederland boven tafel te krijgen.
  De focus ligt nu op de veenweide gebieden en de varkenssector.Maar ik geloof in de verste verte nooit dat dit hem is.

  Alles wat de politiek niet zegt daar gaat het om!

  Dat hele klimaat verhaal wordt in Nederland aangegrepen als een ordinaire herinrichting van het land.

 • De hele agrarische sector moet nu in actie komen, niet lijdzaam ten onder gaan door dit klimaatspel waar de sector wordt opgeofferd door de klimaatmaffia van dit kabinet.Ik hoor de landbouwwoordvoerders van de politieke partijen nu ook niet of moeten ze zwijgen.

 • Over een paar jaar is malaria doodsoorzaak nr 1.
  Stelletje klimaat idioten hier!
  Gluiperige politiek wordt hier bedreven .

 • Jan-Zonderland

  Het kabinet heeft zich in de zak laten naaien door alle natuur en klimaatfanaten en de landbouw is als wisselgeld gebruikt. Heel die CO2 theorie is nogbnooit 100% bewezen. Klimaarverandering is van alle tijden (wel bewezen), de mens is de enige vervuiler maar aan de groeiende populatie wordt niks gedaan. Hoe is het mogelijk dat Drn Haag zich zo laat piepelen. Het kan niet anders of er moet een dubbele agenda achter zitten. Is die waanzin nog te stoppen ? Het is op lange termijn ook nog eens onbetaalbaar.
  Wat ik me verder afvraag is: je bent boer in het veenweidegebied en je weigert mee te werken aan alle onzinnige plannen die men heeft met JOUW land. Hoe dwingend kan men uiteindelijk optreden ?

 • farmerbn

  De overheid heeft een langere adem dan een boer. Als uitbreiden verboden wordt ben je na een tijd gewoon te klein en gaat de boer stoppen. Ik zou als veenweideboer meteen de keet verkopen en ergens anders gaan boeren. Liefst pal naast vliegveld Lelystad.

 • DJ-D

  https://youtu.be/_eav_f0tw1Q

  www.werelderfgoed.nl

  Zag net dit reclamespotje net voor de uitzending van Pauw.

 • haj146

  Als je geld kunt beuren, cashen. Als we geen gigantische kredietcrisis of oorlog krijgen dan is ons land ten dode opgeschreven. Gevolg van linkse idioterie. Ten eerste is er geen klimaat probleem en is dat ook niet op te lossen met dergelijke maatregelen. Als je tegenwoordig maar duurzaam, CO2 of energietransitie roept ben je blijkbaar populair. Plus de problemen van de PAS dan ziet het er niet best uit in agrarisch nl. Enigste pluspunt is de lange termijn binnen de klimaathysterieplannen. Misschien met een goed kabinet en boerenverstand dat de wal het schip nog kan keren. Anders maar vast voedselhulp, kledinghulp etc aanvragen in Afrika. Wij zijn het nieuwste derde wereld land

 • Jan-Zonderland

  @farmerbn, wie wil er nu nog veenweidegrond kopen nu er zomaar dergelijke claims op gelegd worden ? Ja de overheid misschien maar tegen welke prijs ? En als je elders grond terug wilt kopen dan krijg je het nog niet voor de hoofdprijs, zeker in Flevoland.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.