Redactieblog

7 reacties

‘Grootkapitaal en controle over big data van boer’

Op congres in Noorwegen: de macht van de agro-industrie neemt snel toe.

Ik was de afgelopen dagen in Noorwegen voor het congres van de Europese plattelandssociologen. Wat het weer betreft was het geen pretje, 11 graden en regen; gelukkig zijn congressen binnen. Van oudsher zijn sociologen kritisch over de macht van de agro-industrie. Dat was nu ook weer zo. De opening werd gedaan door de Canadese professor Jennifer Clapp. Zij is een specialist in het bestuderen van de ontwikkelingen in de agro-industrie. Ze liet in grafieken en overzichten zien dat er de afgelopen jaren in alle onderdelen van de toelevering en verwerking veel gefuseerd is. In de hoek van gewasbescherming en zaden bijvoorbeeld hebben na de overname van Monsanto door Bayer 4 bedrijven samen ruim 70% van de markt in handen. In de meeste andere deelsectoren is de situatie vergelijkbaar.

Lees verder onder de tweet.

Concurrentie

In de literatuur wordt ervan uitgegaan dat als 4 bedrijven meer dan twee derde van de markt in handen hebben, de onderlinge concurrentie sterk afneemt. Op termijn kunnen daar zowel de consumenten als de boeren de dupe van worden. In alle overzichten die ze liet zien, kwamen overigens nauwelijks Nederlandse bedrijven voor. Onze agro-industrieën zijn duidelijk geen wereldspelers.

Overnames worden vrijwel geheel met geleend geld gedaan

Lage rente

De verklaring voor de fusiedrang is volgens professor Clapp dat de rente heel laag is; overnames als die door Bayer worden vrijwel geheel met geleend geld gedaan. En de druk achter de overnames ligt volgens Clapp vaak bij activistische financieringsmaatschappijen als Vanguard en BlackRock. Dat soort clubs koopt bedrijven op, met de bedoeling er zo snel mogelijk veel aan te verdienen. Ze zijn niet op de lange termijn gericht: met overnames proberen ze de waarde van het aandeel op te pompen om dan snel te cashen. Bijkomend risico is dat de gekochte bedrijven weinig aan duurzaamheid kunnen doen, want dat kost geld en dat is niet de bedoeling. Clapp had ook een oplossing: overheden zoals de Europese Unie moeten bij het beoordelen van fusies meer naar marktmacht kijken, en minder naar het kortetermijnvoordeel voor consumenten.

Big data

In het congres gonsde nog een andere dreiging, namelijk de ontwikkelingen rond ‘big data’. De grote bedrijven van hierboven dreigen greep op de boer te krijgen via de grote hoeveelheden gegevens die ze te pakken krijgen uit melkrobots, trekkers, en spuit- en oogstmachines. In Nederland probeert Joindata, een stichting van LTO en de meeste grote coöperaties, greep op de ontwikkelingen te krijgen en te houden. Want zelfs als je als boer juridisch eigenaar van de gegevens bent, dan wil dat nog niet zeggen dat je er iets mee kunt. Voor het analyseren van big data heb je namelijk heel gespecialiseerde kennis nodig. Kortom, donkere wolken daar in Noorwegen, en niet alleen regenwolken.

Laatste reacties

 • els

  Straks weten ze alles en vooral de kostprijs daar zijn ze in geintresseerd.
  Weten ze precies hoever ze kunnen gaan met het uitmelken van de boeren.

 • Jan-Zonderland

  Je bent zelf baas over alle gegevens die je gps en amdere apparatuur verzamelen. Het meeste vind ik nutteloze informatie maar wie ben ik. Doe ermee wat je wilt en laat niet teveel anderen meekijken.

 • Eminem2010

  @ Els dat inkomen kunnen ze ook bij Alfa Accountants opvragen
  staat alles keurig in het verslag best 5% slechte 5% Gemiddelden.

  mochten ze dat nog niet genoeg vinden kunnen ze altijd nog ABN bellen naar
  de gemiddelde stand van de Rec Courant.

 • agratax.1

  @JanZonderland. In theorie heb je gelijk, maar je weet net als ik dat veel van onze boordcomputers via het web online zijn met de maker van deze machines. DE grote JD machines zijn alleen nog te repareren met fabrieksonderdelen en door dealers. Zo weten zij welke onderdelen je hebt gebruikt en resetten de boordcomputer en op hetzelfde moment is je boordcomputer uit te lezen.Weg data weg eigendom. Ik kan met de professor mee gaan in dezen. Wat geldt voor je boordcomputer geldt voor je gebruik aan chemie en zaden via de dealers van de fabrieken en kweekbedrijven. Er is weinig meer nodig om de boer om te zetten in werknemer van een groot agrarisch productie bedrijf gestuurd door groot kapitaal.

 • Bertus Buizer

  Bedankt, professor Strijker, voor deze belangrijke informatie. Onheilspellend, zeg. En het lijkt wel alsof we er met open ogen in lopen. Zeg maar intuinen. In de tang van het grootkapitaal, de agro-industrie, big data, etc.

  Uw informatie sluit volgens mij aan op de inhoud van vorig opinie artikel op deze site van Boerderij. Zie: <>

  Gelukkig hebben we nu ook de Caring Farmers. Zie: <>
  .

 • Jan-Zonderland

  @Agratax, het is inderdaad niet moeilijk om jou gegevens uit alle computers en gps apparatuur te “stelen”, zonder dat je het zelf weet. In veel gevallen zal het niet veel “kwaad” kunnen maar als je het niet wilt, zorgber dan voor dat er in elk geval geen sim kaart in je apparatuur zit en de dealer alleen “updates” mag installeren via een usb stick en niet via een tijdelijk internetverbinding dmv bijv een mobiele telefoon. Dat gedoe met John Deere is voor mij reden temeer dat ik never iets van John Deere zal kopen. Ik wil baas blijven over mijn eigendom.

 • Jan-Zonderland

  Vervolg: de opdrachtgever waar wij spuitwerkzaamheden voor uitvoeren wilde graag dat wij een programma gingen gebruiken wat hen in staat stelt spuitopdrachten via de cloud rechtstreeks naar de gps unit op de machine te sturen en wij de voltooide opdracht ook zo weer terug kunnen sturen. Bijkomend effect is dan wel dat wij te volgen zijn op elk moment van de dag Nu hebben wij niks te verbergen maar ik wil gewoon niet dat er overal kantoormannetjes/vrouwtjes zijn die mijn gangen kunnen volgen zonder dat ik dat weet. Voor je het weet wordt het tegen je gebruikt. Dus geen internet verbinding op onze spuit.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.