Boerenblog

4 reacties

‘Dom en arm’

De boer van nu weet de weg te vinden in de wirwar van wet- en regelgeving en is gesprekspartner van zowel de burger als de politiek.

Telkens weer staat er een groep mensen op die de boer wil pamperen en betuttelen. Een groep die soms vergeet dat we in 2019 leven en niet meer in 1971, in de tijd van Hanna van Hendrik. Een groep die het netwerk rondom de boer wil ‘opleiden’ om toch vooral de signalen op te vangen die er toe leiden dat de arme boer zichzelf verhangt.

Het doet me telkens weer denken aan het oude complot tussen de kerk en de adel: “Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm”. Voor de vorige generatie boer werkte dit waarschijnlijk nog wel. Deze naoorlogse generatie werd boer omdat hij de oudste was, de enige zoon, het langste thuis bleef wonen of als enige geen huwelijkspartner vond. Deze generatie mocht met een beetje geluk de lagere landbouwschool af maken. Hoe minder hij van de wereld zag, hoe kleiner de kans dat hij de boerderij de rug toekeerde.

De boer van nu lijkt nauwelijks op de boer van vroeger

Vroeger zeiden ze ‘als je niets kunt, kan je altijd nog boer worden’. De dierenarts werd aangesproken met meneer, de voervoorlichter vertelde je hoe je je dieren moest verzorgen en wanneer je de volgende stal moest bouwen. De accountant bepaalde wanneer je in de maatschap moest en op welk moment je onder welke voorwaarden ging trouwen, want hij wist wat financieel het aantrekkelijkste was. Je liet het wel om niet te luisteren, want zij hadden gestudeerd, dus zij wisten wat goed voor je was.

Hier tegenover staat de boer van nu, de boer van nu heeft gestudeerd, heeft vrienden en buren uit andere sectoren en milieus dan de agrarische wereld. De boer van nu is goed ontwikkeld en heeft een verantwoordelijkheid voor miljoenen euro’s, voor medewerkers en bovenal voor duurzame voedselproductie. De boer van nu weet de weg te vinden in de wirwar van wet- en regelgeving rondom milieu- en dierwelzijn. De boer van nu is gesprekspartner van zowel de burger als de politiek. De boer van nu beslist zelf wie zijn partners zijn, op zowel zakelijk als sociaal vlak.

Bemoeizucht helpt boer met keuzevrijheid niet

Als een boer hulp zoekt voor zichzelf, zichzelf gespiegeld wil zien, zichzelf gecoacht wil laten worden, dan moet ik de eerste boer nog tegenkomen die niet de weg naar de huisarts, de agrarische vertrouwenslijn of ons team weet te vinden. Even googelen en je hebt een scala aan mogelijkheden te pakken, waar de boer, net als iedere andere zelfredzame burger, een keuze uit kan maken, die hem of haar aanspreekt. En ook de keuze om geen hulp te zoeken, kan een keuze zijn. Dat noemen we nu keuzevrijheid.

Aan de mensen die toch graag de boer willen blijven pamperen, zou ik willen vragen: “Wie heeft er belang bij jullie bemoeizorg, de boer of uzelf?”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Helemaal mee eens en de boer kan nog veel meer mensen van de lijst schrappen die bij hem achter op de fiets meerijden. Veel bedrijven hebben een computerprogramma die aangeeft achter zijn naam hoeveel marge die klant jaarlijks geeft. Boeren moeten ook naar dat systeem. Weet of schat in hoeveel euro je bij elke relatie achterlaat aan marge. En niet schrikken.

 • ghsmale

  De boeren van vroeger waren niet dom
  ze konden met minder dieren meer verdienen.
  Ze waren eerder goed van vertrouwen tegenwoordig moed je meer op je hoede
  zijn maar dat is een maatschappelijk probleem.

 • GJ Bunt

  Ik herken als wekelijkse kerkganger totaal niets van het beeld dat we in de kerk dom gehouden worden.

 • arink

  Wat een bar slechte blog, met bovendien een preek voor eigen parochie. Het gros van de boeren zit juist klem tussen multinationals aan de input en output kant waar de wereldmarkt de prijs bepaalt, en nog nooit waren boeren verder van de samenleving vervreemd dan nu, en inderdaad, ghsmale, kun je niet stellen dat boeren vroeger dommer waren. Ze hadden juist een geraffineerd systeem dat mét de natuur werkte , zonder chemie ,kunstmest en voer uit verweggistan, de jokers van de multinationals die slechts bewerkstelligd hebben dat de boerenstand meer dan gedecimeerd is , en het systeem totaal rust op deze pijlers.

Of registreer je om te kunnen reageren.