Foto: Koos Groenewold AlgemeenOpinie

‘Derogatie aantrekkelijker maken’

Het is niet lastig te voorspellen dat het weer een hele toer wordt om de derogatie binnen te halen. En net als in vorige rondes is de kans levensgroot dat het nieuwe jaar straks begint zonder duidelijkheid over toekenning van deze uitzonderingspositie.

Deze keer is er wel iets bijzonders aan de hand. Het lijkt erop dat de animo voor deelname aan de derogatie aan het afnemen is. Een onderzoek hiernaar op verzoek van LNV wijst uit dat hier verschillende oorzaken voor zijn. Veranderde voorwaarden spelen een rol, zo blijkt. Het verbod op fosfaatkunstmest en de voorwaarde van 80% grasland zit een toenemend aantal veehouders dwars.

Aanpassing derogatievoorwaarden zou goed zijn

Nu doet zich een wonderlijke situatie voor. Derogatie is al sinds jaar en dag een soort van kostbare prijs die Nederland om de zoveel jaar moet bevechten in Brussel. Omdat ze zo goed is voor de Nederlandse veehouderij. Tegelijk is het kennelijk nodig de deelname aan diezelfde derogatie te stimuleren. Dat lijkt de wereld op zijn kop.

Voor de nitraatuitspoeling is grasland juist goed en mais niet. Maar voor de stikstofefficiëntie van het vee is mais juist goed. De wens om eigen eiwit te voeren, vergroot de behoefte aan andere gewassen als gras nog eens extra. Gezien die laatste punten lijkt het toch tijd om de derogatievoorwaarden nog eens goed te bekijken en te heroverwegen.

Beheer
WP Admin