Expertblog

8 reacties

‘Boerenstem in milieucommissie’

Het nieuwe Europese mandaat is begonnen en dat gaat gepaard met een heleboel voorbereiding en ontwikkelingen.

De ‘tob jobs’ zijn bijna allemaal verdeeld. De liberale Belg Charles Michel zal de Europese Raad gaan voorzitten. De Italiaan en sociaaldemocraat David-Maria Sassoli is de voorzitter van het Europees Parlement geworden en de Duitse christendemocraat Ursula von der Leyen is de kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Over haar nominatie zal het Europees Parlement volgende week stemmen.

Renew Europe

In het Europees Parlement hebben we ondertussen ook niet stilgezeten. De politieke groepen hebben zich gevormd. Gelijkgezinde partijen uit de verschillende Europese landen verbinden zich in Europese fracties, ook wel groepen genoemd. De VVD hoorde in afgelopen 5 jaar bij de ALDE-groep (Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa). Die groep is nu omgedoopt tot Renew Europe. Met 108 leden is Renew Europe de derde grootste groep in het Europees Parlement, mede doordat de partij van Emmanuel Macron zich aangesloten heeft bij de liberale groep. Dat is een mooie positie, waarin we meer invloed zullen kunnen uitoefenen dan in vorige jaren.

Commissies

Naast het vormen van een groep zijn we druk geweest met de verdeling van de commissieplekken. Net als in de Tweede Kamer zitten Europarlementariërs in commissies die je kunt vergelijken met vaste Kamercommissies. Feitelijk zijn het specialisaties, want iedere commissie behandelt een specifiek beleidsterrein. Het verdelen van die plekken is een behoorlijke puzzel, aangezien er in iedere commissie een balans moet zijn tussen verschillende nationaliteiten en politieke kleur.

Milieucommissie heeft een belangrijke rol in de besluitvorming van het nieuwe GLB

Lid van milieucommissie

Ik heb ervoor gekozen om in dit nieuwe mandaat een kleine koerswijziging in te zetten. Waar ik de afgelopen jaren volledig lid was van de landbouwcommissie en plaatsvervangend lid van de milieucommissie, ben ik nu volledig lid van de milieucommissie en plaatsvervangend lid in de landbouw- en visserijcommissies. Dat heb ik met een duidelijke reden gedaan. Onderwerpen zoals klimaatverandering, biodiversiteit, Natura 2000, toelating van gewasbeschermingsmiddelen, de nitraatrichtlijn, nieuwe veredelingstechnieken, voedselkwaliteit- en veiligheid worden niet behandeld in de landbouwcommissie, maar in de milieucommissie. Ook heeft de milieucommissie een belangrijke rol in de besluitvorming van het nieuwe Europees landbouwbeleid. Daarnaast blijf ik hier als plaatsvervangend lid van de landbouwcommissie eveneens mijn stempel op drukken.

Werkbare regelgeving

In mijn ogen heeft de milieucommissie broodnodig meer boerenverstand nodig. Vandaar dat ik daar stevig op in wil zetten. De wereld verandert en juist de Nederlandse land- en tuinbouw heeft oplossingen in handen. Te vaak wordt in Brussel van bovenop beleid opgelegd. In plaats van met boeren en tuinders te praten, wordt er over hen gesproken. Dat zorgt voor frustraties bij diegenen die te maken krijgen met nieuwe wetgeving. Ik ben er heilig van overtuigd dat je zonder draagvlak de gewenste resultaten niet zult bereiken. Werkbare regelgeving is nodig.

Geen aparte gebruiksnorm voor dierlijke mest

Mineralenconcentraten

Ik ben altijd op zoek naar een win-win-win. Goed voor boer, burger en milieu. Vaak is dat ook mogelijk. Een voorbeeld is de toelating van mineralenconcentraten. Hier wil ik een stap verder zetten. Ik ben van mening dat er helemaal geen aparte gebruiksnorm voor dierlijke mest zou moeten bestaan. Dat je onbewerkte mest mag gebruiken in plaats van dierlijke mest. Dat is een van de vele onderwerpen waarmee ik me mee bezig zal houden de komende 5 jaar en ik heb enorm veel zin om aan de slag te gaan.

Lees ook: Schreijer-Pierik en Ruissen in landbouwcommissie EU-parlement

Laatste reacties

 • .....

  Dat je onbewerkte mest mag gebruiken in plaats van dierlijke mest?

 • Jan Huitema

  Goed gezien, excuus, ik bedoel natuurlijk “in plaats van kunstmest”

 • draaier

  Goed verhaal Jan, maar sinds de VVD in Brabant de veehouderij verkocht heeft heb ik een flink voorbehoud bij jouw partij.

 • Vhouder

  allemaal gelul krijgt niks voor mekaar alleen een vette bankrekening

 • De VVD,het ene zeggen en het tegenovergestelde doen.Alleen belang voor het grootkapitaal.In de verkiezingstijd zijn de boeren interessant,maar dan....

 • fietskip

  Klopt @draaier dat heb ik ook, maar nu ook bij de cda.
  mijn stem hebben ze allebei niet meer!
  Als ze hem terug willen zal er toch het een en ander moeten veranderen!!!!!

 • draaier

  @fietskip, ik vind ook dat het CDA te weinig gebracht heeft in de onderhandelingen voor de coalitie. Maar wat viel er te redden voor het CDA? VVD had net zo lief SP erbij gepakt en dan was het alsnog doorgegaan. We hebben inmiddels alweer 3 maanden uitstel gekregen en met de PAS zie ik vooralsnog geen opening om voor 1 april wel een vergunbare aanvraag in te dienen.

 • Bolder01

  Fietskip,,, waarom moet c.d.a.& v.v.d. jou& onze stem weer terug verdiennen, als alleen de s.g.p. het goed met ons voorheeft en achter ons staat, alle andere partyen hebben het goed met ons voor. ALLEEN IN VERKIEZINGS TIJD ,,,,BLIJF MAAR OP S.G.P. STEMMEN...

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.