HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Commentaar

3 reacties

‘Belangrijk ‘mestmoment’ nu benutten’

Het onderwerp is even ingewikkeld als belangrijk; de ‘consultatie’ over de nieuwe uitstootnormen voor stikstof en fosfaat die het ministerie van LNV is gestart.

Het Nederlandse mestbeleid is een wonderlijk compromis tussen tegenstrijdige wensen: maatwerk voor alle verschillende soorten veehouders aan de ene en controleerbaarheid aan de andere kant. Fundament hieronder is een ingenieus bouwwerk van tabellen en formules over de productie van stikstof en fosfaat, dat met enige regelmaat wordt aangepast aan veranderende inzichten en omstandigheden, denk aan het weer, nieuwe technieken en ander management.

Kleine veranderingen met grote gevolgen

Die verandermomenten zijn uiterst belangrijk. Dan draaien de rekenmeesters aan de knoppen, met soms grote gevolgen. Deze ronde worden de uitstootnormen voor zowel N als P iets verlaagd. Dat is gunstig. Maar er zitten ook addertjes onder het gras. De uitbreiding van de tabel voor fosfaatproductie op basis van melkproductie is er eentje. Een klein groepje veehouders kan hierdoor in de problemen komen. De introductie van een nieuwe diercategorie voor jongvee is een ander. En wat te denken van de nieuwe normering van vleesstieren?

De consultatie is open tot 14 augustus. Nu reageren, kan ellende straks voorkomen. De eerste reacties zijn al te zien. Aan het ministerie (en de Tweede Kamer) uiteraard de taak om de reacties ter harte te nemen.

Laatste reacties

  • koestal

    Tegenstrijdig beleid,het berekenen is al een hele klus.

  • farmer135

    Volgens mij is politiek den haag een paar maandjes op vakan.....eeh reces.


  • koestal

    Het is nu geen goed weer om te bemesten.

Of registreer je om te kunnen reageren.