Commentaar

4 reacties

‘Aansprakelijkheid bij terrorrups’

Boeren die de eikenprocessierups als buur hebben, krijgen vooral vage adviezen.

LNV-minister Carola Schouten heeft het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen benoemd tot het landelijke informatiecentrum ter voorkoming en bestrijding van de eikenprocessierups. Daarmee heeft de minister een eerste stap gezet in de aanpak van de ‘terrorrups’.

De rups gaf tot voor kort weinig overlast, nu is dat wel het geval en er blijkt een groot gebrek aan kennis

De eikenprocessierups is niet nieuw. De bladvreter kruipt al sinds mensenheugenis in eikenbomen. De Arnhemsche Courant maakte al in 1875 melding van deze rups in Nederland.

Tot voor kort gaven de irriterende brandharen van dit beestje weinig overlast. Nu dat wel het geval is, blijkt er opeens een groot gebrek aan kennis. Want wat te doen?

Adviezen natte vingerwerk

Zowel mensen als dieren kunnen veel last krijgen van de fijne haartjes van de eikenprocessierups. Het KAD adviseert daarom veehouders om 20 meter van het gras rond eiken met rupsen te laten staan. Ook akkerbouwers krijgen het advies om zo’n strook langs ‘besmette’ bomen niet te oogsten.

Kan de minister snel een antwoord geven, de oogst wacht niet

Die 20 meter blijkt natte vingerwerk. Het is niet meer dan een schatting, want de haren kunnen wel honderden meters door de lucht dwarrelen. Daar heb je als boer weinig houvast aan.

Aan de andere kant heb je wel zorgplicht voor dieren en voedselveiligheid. In dat opzicht zijn er veel vragen. En wie trekt de portemonnee voor niet geoogste gewassen? Kan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit daar snel een antwoord op geven? De oogst wacht niet.

Laatste reacties

 • info58

  Dit wacht ook niet
  Zomerreces 2019: vrijdag 5 juli t/m maandag 2 september 2019

 • farmerbn

  Kijk hoe Brazilianen het oplossen. Gewoon met vliegtuigje 's nachts over de bomen sproeien en klaar is kees.

 • mirrich

  Wat een gezeur we willen in Nederland toch insecten en vlinders.

 • Gat

  We willen natuur in Nl. Daarmee heb je de lasten ook. En dat loopt hier de klauwen uit straks! Dat emotie wan beleid. Alles is zielig gedoe

Of registreer je om te kunnen reageren.