Redactieblog

11 reacties

‘We melken en telen de prijzen naar beneden’

Als boeren zijn we niet in staat om zelf de productie te reguleren.

De prijs van benzine rijst de pan uit als de olieproducerende landen besluiten de productie terug te draaien. Dat doen ze als ze de prijzen te laag vinden. Prompt volgen hogere prijzen.

Wij doen het tegengestelde. We melken en telen de prijzen naar beneden. Voorbeelden zijn suiker en melk. Vorig jaar kelderde de suikerprijs. Er valt geen droog brood meer mee te verdienen. Hetzelfde gebeurde met de melkprijs. Oorzaak in beide gevallen: het afschaffen van de quotering.

Als we vrijheid van produceren krijgen, willen we alleen maar meer produceren, maar we vergeten dat de markt de prijs bepaalt

“Het lijkt wel of het verstand op nul staat als boeren vrijheid van produceren krijgen”, oordeelt Hanna. “We willen dan maar één ding en dat is meer produceren. Dat de markt de prijs bepaalt, vergeten we.”

Daar zit wat in. We zijn wel gewaarschuwd. Vooral door de DDB van Sieta van Keimpema. Ze bleek een roepende in de woestijn. We molken door, ook de leden van haar club.

“De mensen van LTO en de ‘Zuivel’ hadden moeten waarschuwen”, vindt Hanna.“Dat zijn onze leiders. En Sieta keek alleen maar richting de overheid. Die had net besloten de quotering af te schaffen.”

In de suiker zijn wel pogingen gedaan om productie te reguleren, maar het heeft te weinig opgeleverd

“Ze wedde dus op het verkeerde paard. Ze had zich moeten afvragen of de boeren via hun verwerkende industrie ook aan productiebeperking konden doen. Dat deed ze niet.”

Groot suikeroverschot

In de suiker zijn daar wel pogingen toe gedaan. Alleen heeft het te weinig opgeleverd. Temeer omdat in heel Europa akkerbouwers veel meer suikerbieten gingen telen.

Zo ontstond ondanks alle goede bedoelingen en pogingen de productie te reguleren toch een groot suikeroverschot. Met als gevolg historisch lage prijzen.

De boeren die zeggen dat verwerkers beter moeten verkopen, zitten er naast. Er is geen behoefte aan méér

Dat leert ons een aantal dingen. Ten eerste dat een teveel aan productie altijd leidt tot overschotten en lage prijzen. De boeren, die in reacties schrijven dat coöperaties en andere verwerkende ondernemingen dan maar beter moeten verkopen, zitten er naast. De behoefte aan meer is er domweg niet.

Ook is duidelijk dat wij als boeren niet in staat zijn zelf de productie te reguleren. Dus blijft er niets anders over dan de markt met toppen en dalen te volgen. Maar geef dan niet anderen de schuld.

Laatste reacties

 • Trot

  Dit wilde we toch na het quotum melken want fabrieken zeiden we kunnen het kwijt nu het niet past licht het aan ons zo als alles wat fout is aan de landbouw licht

 • Tuig

  Suiker is nog steeds gereguleerd. Niet vrij geweest in tegenstelling tot de melk.

 • xw

  Sommigen wilden dit, niet allemaal hoor!
  Wel een goed stuk van de columnist, kernachtig en heel waar.
  Met zowel melk als suiker, is het gegaan zoals te verwachten was.

 • pinkeltje

  In de landbouw zijn we altijd erg bang dat er nog wel meer vraag zou zijn naar ons product. Zo'n gat moet meteen worden gedicht! Als consument ben ik er erg blij mee. Lekker goedkoop eten en de keuze is reuze!

 • Kelholt

  Als je de markt van olie met die van melk gaat vergelijken dan snap je er niet veel van.
  En voor 35 cent kan bijna iedereen in Nederland melken als er een gelijk speelveld met de rest van de wereld zou zijn. Afschaffen van het melkquotum is Europees geregeld maar alle kostenverhogende onzinmaatregelen die voeren ze alleen in Nederland in.
  Als de melkveehouders echt wat willen bereiken laat dan één week (1/52 deel van je toch al lage inkomen) de melk in de put lopen. Dan wordt je machtiger als de OPEC!

 • Kelholt

 • deB.


  Juist, maar boertjes gaan liever zelf te gronde, dan dat ze de buurman het geluk gunnen!
  Zo'n rare bekrompen instelling....als hij het in de put laat lopen, melk ik het er voor niets bij... Domme domme boeren

 • Bennie Stevelink

  Nog maar net drie dagen geleden konden we hier bij Boerderij.nl lezen dat de EU, ondanks de lage suikerprijs, veel suiker importeert. Dit is rietsuiker uit voormalige koloniën die vrije toegang hebben tot de Europese markt. Ze exporteren veel naar de EU omdat de prijs op de wereldmarkt nóg slechter is. De prijs in de EU wordt dus bepaalt door de wereldmarkt. Productiebeperking in EU verandert daar niets aan.

  https://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Achtergrond/2019/6/EU-importeert-veel-suiker-442492E/

  https://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Achtergrond/2019/1/India-en-olie-bepalen-suikerprijs-381511E/

  De laagste melkprijs ooit was in 2009, zes jaar vóór afschaffing van het melkquotum. Als in Nieuw Zeeland droogte heerst, met een achterblijvende melkproductie, gaat hier de melkprijs omhoog. Bij een melkprijs van 30 cent, waarbij de boeren hier steen en been klagen, wordt in Polen nog vrolijk uitgebreid omdat ze het er daar nog prima voor kunnen doen. Hoe denk je in Nederland of zelfs Europa de melkprijs te sturen dmv productie regulering?

 • el

  Als de boeren het met elkaar eens konden worden hadden ze de macht!

 • farmerbn

  De opbrengstprijzen zijn niet te laag maar de kosten te hoog. 20 jaar geleden kocht ik rode diesel voor 15 euro cent per ltr. Nu betaal ik 90 cent en moet ik blij zijn dat ik nog rode kan kopen. Maisspuiten ging toen met 2 ltr atrazin en kostte geen drol. Nu betaal je bijna 100 euro per ha om het onkruidvrij te houden. In Europa kun je gewoon niet concurreren tegen mais uit Oekraine of Brazilie die wél bespoten wordt met atrazin of Roundup. Ons inkomen komt niet uit de markt maar komt van de politiek. Zij bepalen wat wij mogen overhouden.

 • pinkeltje

  20 jaar geleden kocht je nog grond voor 50.000 gulden per ha, nu is het bieden vanaf 100.000 Euro...

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.