Boerenblog

7 reacties

‘Veranderend klimaat hoeft geen ramp te zijn’

Is een veranderende natuur of een veranderend klimaat erg? Dat is maar zeer de vraag.

Afgelopen week zag ik een beschouwing van filosoof Bas Haring in het Financieele Dagblad met een vraag die mij ook bezighoudt. Kort door de bocht stelt Bas Haring dat wetenschappers nogal eens de neiging hebben om feiten en waardeoordelen door elkaar te halen.

Bij biodiversiteit en klimaat is dit spel vol op de wagen. Zowel de biodiversiteit als het klimaat is volgens wetenschappers aan het veranderen. Hoewel over de schaal van verandering geen consensus bestaat, zijn veel wetenschappers ervan overtuigd dat er zich een ramp aan het voltrekken is.

Chronische nostalgie

De verandering zou op basis van waarnemingen een feit kunnen zijn. Nu lijkt het er volgens mijn inschatting op dat de conclusies van de wetenschappers veelal gebaseerd zijn op persoonlijke waardeoordelen. Ik durf de wetenschappers te betichten van chronische nostalgie. Dit is zorgelijk, de geloofwaardigheid van de wetenschap staat op het spel en het leidt af van de feiten waarop wij werkelijk moeten acteren.

Er bestaat angst voor een veranderende wereld, waarin de voorliefde van de wetenschap voor de huidige natuur en wereld de boventoon voert. Waarom kies je er anders voor om op jonge leeftijd ecoloog of bioloog te worden?

Het is nog helemaal niet een feit dat er zich een ramp afspeelt, zoals veel wetenschappers doen voorkomen

Is een veranderende natuur of veranderend klimaat erg? Dat is maar zeer de vraag. In de 45 jaar die ik nu mag leven, heb ik bij ons op de boerderij al meerdere veranderingen mogen aanschouwen. Dan waren er veel en dan weer weinig kraaien, ridderzuring, konijnen, steenmarters, vossen, weidevogels et cetera.

Natuur is een momentopname

Feit is dat de natuur een momentopname is van de soorten die er nu zijn. Dat is altijd al onderhevig aan verandering geweest en dat zal ook zo blijven. Hoe erg is het dat door klimaatverandering de gele bloempjes verdwijnen en er paarse voor terugkomen, of dat de ridderzuring in de weide door moderne landbouwmethoden wordt vervangen door Engels raai? Ik denk dat de realiteit is dat wij mensen en de natuur ons aanpassen, de wetenschap op basis van feiten kan ons hierbij helpen.

Het is nog helemaal niet een feit dat er zich een ramp afspeelt, zoals veel wetenschappers doen voorkomen. Het is wel een feit dat de wereld blijft veranderen. En dat wisten wij allang.

Laatste reacties

 • bartje14

  Evolutie noemen we dat. Dus stoppen met elkaar een CO2 verhaaltje op de mouw te spelden zoals nu gebeurt.

 • farmerbn

  Alles verandert in de wereld behalve het klimaat moet hetzelfde blijven en de boer moet 50 jaar terug in de tijd.

 • Tuig

  Zo is dat. Kop in het zand en dom door doen.

 • Het ergste is dat de politiek ons dit veranderende klimaat aanpraat anders ben je een klimaatontkenner om de komende CO2 belasting er door te drukken.

 • ENDE902

  De ramp is niet dat het klimaat veranderd. De echte ramp is dat door beïnvloeding van politiek en ngo's de wetenschap niet meer te vertrouwen is.

 • WGeverink

  ENDE902 dat is een heel erg juiste opmerking. Het klimaat is altijd veranderd. Waar ik woon in Canada wordt het s'winters - 40C of kouder. een stukje oost van hier graven ze de dinosaurus botten uit de grond die het hier erg goed deden aan de rand van de tropische binnenzee die hier toen was... Het CO2 gehalte van de lucht was ooit 8000ppm en de aarde was heel erg groen en is toen niet eens vergaan! De enige keer dat de aarde bijna de das om is gedaan door CO2 was toen er met 180ppm erg weinig van in de lucht zat. Met 150 ppm of minder in de lucht is CO2 voor de planten niet meer opneembaar. Terugkijkend in de geschiedenis waren de warme periodes periodes van overvloed en rijkdom. In die periodes was tijd en geld voor kunst en cultuur en werden gebouwen zoals de Notre Dame gebouwd. De druiven groeiden tot Engeland en Noorwegen aan toe. Koude periodes waren periodes van mislukte oogsten, honger armoede, ziektes en alle andere ellende die je kunt bedenken. Het klimaat is veel te complex om bruut aan de hand van het CO2 gehalte te concluderen dat onze dagen geteld zijn. Op you Tube staan talloze bijdragen van Tony Heller waarin hij "junk science" onderuit schoffelt.

 • info112

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.