Redactieblog

17 reacties

‘Schoutens boerenbloed spreekt’

De minister bleef fier overeind bij het tv-programma Pauw en kwam frontaal op voor het inkomen van de boer.

Toch een verademing, onze minister Schouten. Dat bleek op tv in de uitzending van Pauw op de dag dat ze haar visie over de kringlooplandbouw presenteerde. Meestal het hol van de leeuw, maar ze bleef fier overeind.

De bekende vragen werden gesteld. Over het mestoverschot. De noodzaak van de inkrimping van de veestapel. Vraagtekens bij het export van zuivel en vlees. ‘We houden alleen maar mest over. Dus kunnen we daar maar beter mee stoppen.’ Gewoon terug naar vroeger met wat koetjes in de wei en bloemen, vogels en bijtjes in de velden.

Schouten pareerde alle vragen op een overtuigende manier. Ze ging in op de achtergronden en kreeg zowaar begrip aan tafel. Zelfs Pauw leek, ondanks zijn vinnige vragen, bijna in de verklaringen van minister Schouten geloven.

Schouten schetste dilemma helder en duidelijk

Fijn was vooral dat Schouten frontaal opkwam voor het inkomen van de boer. Daar sprak de boerendochter, die weet hoe er geploeterd wordt op de boerenbedrijven om een inkomen te vergaren. Tegen de druk van de kritische maatschappij in, die allerlei eisen stelt over dierenwelzijn, biodiversiteit enzovoort, maar er in de supermarkt niet voor wil betalen. Ze schetste het dilemma helder en duidelijk. Geen vinger achter te krijgen.

Dat zei ook Michiel Vos, correspondent voor de NOS in Amerika. Niet de eerste de beste journalist, die via de moeder van zijn vrouw op de eerste rij zit bij de Amerikaanse Politiek. Dat is Nancy Pelosi, de grote democratische tegenstrever van president Trump. Maar dit terzijde.

Deze Michiel Vos zei dat hij diep onder de indruk was van minister Schouten. In Amerika komen ministers altijd met keiharde voorstellen en besluiten op de televisie.”Een beleid uitleggen, zoals onze minister Schouten deed, is niet denkbaar voor de Amerikaanse televisie”, zei hij vol bewondering. En de tafelgenoten knikten, zelfs bij Jeroen Pauw kon er een goedkeurend glimlachje af.

Waardering voor ‘haar ‘boeren

Waarmee ik maar wil zeggen dat Schouten op dat moment, met een miljoen kijkers, meer waardering voor ‘haar’ boeren oogstte dan zeg maar 100 open dagen op bedrijven kunnen bereiken.

Nu hoor ik in gedachten aan veel keukentafels mopperen: “Ze moet eerst maar eens beter beleid maken, het zijn allemaal open einden. Niks is concreet. We weten niet waar we aan toe zijn.”

Dat is waar. Maar we hebben wel een minister die weet waar het over gaat en die voor de televisie in een toch wat links programma het voor ons durft op te nemen. En vakkundig. Dat hebben we in jaren niet gehad.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Allemaal goed en wel,neemt niet weg dat Carola Schouten best wel wat meer tegengas mag geven tegen alle leugens en onzin die over de lanbouw en speciaal de veehouderij wordt uitgestort.30 jaar geleden waren er amper milieu maatregelen en was er geen milieu probleem ,nu wordt weten ze van gekkigheid niet de overheid moet verzinnen en vergaat de wereld.

 • john***

  alles is prima zolang je maar niet aan de portemonnee van de burger komt.. goh extra eisen vinden ze allemaal prima maar als daar hogere winkelprijzen tegenover staan roept ineens 2/3 van het land laat het maar zo als het is. Precies waar mevrouw schouten mee worstelt en dat in een land wat groot is geworden met handel waar je niet zomaar de grenzen kan sluiten..

 • kuiken007

  wolf in schaapskleren
  ze kan het altijd goed voor de boer opnemen met mooi verhaal is waar
  maar als de uitvoering komt verdedigd ze fel de maatregelen van haar linkse ministerie, ze moest ook dan haar rug eens recht houden!!!!

 • xw

  Leugens uit het verleden proberen te weerleggen in een praatprogramma zoals Pauw? Dat zou verspilde energie zijn. Het is veel slimmer om in de tijd die haar beschikbaar is, haar nieuwe beleid goed uitgelegd te krijgen . Daar hebben wij meer aan.

 • Jan-Zonderland

  Ze kan een mooi verhaal houden op tv maar ik ben bang dat er niks van terecht komt als puntje bij paaltje komt. Te weinig ruggegraat. De druk van de milieulobby is te hoog.

 • Noordam2

  Mw Schouten kan aardig praten maar zij zet straks ook haar handtekening onder het verdrag met zuid Amerika zodat ons land overspoeld wordt met goedkoop voedsel zonder ook maar 1 keurmerk, zodat Duitsland daar auto’s kan leveren. ze weet nu dus al dat die hogere prijs voor de Ned boer totaal mislukt, hoe noemen wij dat met nette woorden? Ze houd iedereen willens wetens en bewust voor de gek!

 • Maas1

  Ja Noordam 2 dat denk ik ook,en dat keurmerk
  (ons keurmerk) dat komt er wel op,anders vliegen ze wel een certificerings "specia(list)" in!

 • RonaldB

  Knap van haar dat ze mensen weet te overtuigen met een superslecht verhaal. De kringlooplandbouw werkt niet in een open economie. a En dat weten haar ambtenaren ook. Het is een sterfhuisconstructie voor de meeste landbouwers. En laat dat nu net de bedoeling zijn!

 • agratax.1

  @Maas1. Hebben enkele weken geleden niet in Boerderij kunnen lezen dat in Brazilie eerst certificaten worden gekocht en er daarna ladingen bij worden gezocht of moet ik zeggen de certificaten worden aangeschaft om partijen die niet aan de eisen voldoen toch Europa in te krijgen.

 • Maas1

  @ agratax.1 Ik kan natuurlijk niet zeggen of iets niet aan de eisen voldoet,dat ligt er geheel aan welke eisen je stelt en onder welke condities. Het zou uiteraad bijzonder wrang zijn dat wij aan de strengste eisen moeten voldoen en achteraf blijkt het voor nop te zijn, maar dat is blijkbaar wat Europa brengt en delegeert.
  Laat Europa vooral niet vergeten om het te labelen als "'made in Europe" met vlag en wimpel!
  Ik heb er absoluut geen goed gevoel over de Hollandse boer daar is geen oog meer voor,helaas.
  Alle inspanningen voor niets als voedsel producten ruilhandel blijken te zijn!
  Laat ze in Den Haag klare wijn schenken zo kunnen we niet meer verder!

 • Noordam2

  Maas, zolang de EU bestaat wordt de agrarische sector als wisselgeld gebruikt om de industrie te pushen! Economisch gezien waarschijnlijk verstandig maar omdat onze boerendochter dat ook weet weet ze ook dat ze onzin staat te verkopen met haar kringloop en hogere prijzen. Dat is wat onze mensen die invloed hebben haar moeten vertellen, ze moet gewoon de waarheid vertellen.

 • Het voedsel hoeft voor de consument niet duurder te worden. De marges die de inkopers ,handel en supermarkten nemen moet kleiner.
  De supermarktwereld is ziek. Boodschappen worden voor stuntprijzen meegegeven. Het enige wat geld opleverde voor de supermarkten is de AGF, zuivel, vis en vlees. Deze producten moeten de supermarkten laten draaien met al hun commercials, sponsoractiviteiten en noem maar op.
  Een gezonde supermarkt met correcte marges op alle producten, daar is iedereen mee gebaat. Producent, detaillist en consument.

 • Maas1

  @21.32 Helemaal mee eens,ja🌞
  Dan zijn veel heel veel problemen in een keer de wereld uit.
  Voedsel is een levens vraagstuk en van levensbehoefte voor mens dier en milieu het past daarom ook om deze wel over wogen te benaderen.

 • farmerbn

  Als je denkt dat de winst bij de supermarkt ligt moet je daarvan de aandelen kopen. Deel je mee in de winst.

 • koestal

  Goedkope vliegtickets zijn ook belangrijk voor de consument,want veel mensen willen een goedkope vakantie.

 • Peerke1

  Een hele pagina in de Telegraaf van zaterdag over de E.U. die een verdrag met goedkope landen als Argentinie en Brazilie en nog meer landen dat ze super goedkope landbouw produkten in mogen voeren naar de E,U. Het zogenaamde Mecosur verdrag. Vooral goedkoop vlees. Wanneer krijgen wij boeren dan een hogere prijs met de kringlooplandbouw?????

 • Maas1

  We maken ons geen illusies de kasteel heer regeert.
  Het had anders kunnen zijn maar het is te ver heen.
  De stropdas wordt gestreken en de boer wordt gestoomd.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.