Boerenblog

10 reacties

‘Roekeloze roeptoeters’

Mensen die van alles over boeren roepen, hebben geen idee wat voor schade ze aanrichten.

Er is een opmerkelijk fenomeen gaande. Steeds meer mensen voelen zich genoodzaakt om te pas en te onpas van alles te vinden en te zeggen over onze boeren.

In veel gevallen vraag ik me af of ze echt wel weten waar ze het over hebben. Wel iets willen zeggen en vinden, maar niet verdiepen in wat er werkelijk op het erf en in het leven van een agrarisch ondernemer speelt. Roekeloze roeptoeters noem ik ze.

De kritiek op de landbouw neemt steeds meer toe en beperkt zich niet altijd meer tot roepen alleen. Zie de recente stalbezetting op een varkensbedrijf in Boxtel.
De kritiek op de landbouw neemt steeds meer toe en beperkt zich niet altijd meer tot roepen alleen. Zie de recente stalbezetting op een varkensbedrijf in Boxtel.

Geen idee van de gevolgen

Helaas hebben roekeloze roeptoeters geen idee welke schade ze met hun acties aanrichten in het leven van ondernemers en hun gezinnen. Natuurlijk, er zijn individuen werkzaam in de sector die het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn of milieu-afspraken.

En ik zeg: aanpakken die hap! En zeker, men mag best kritisch zijn op de manier waarop ons voedsel tot stand komt. Dat daagt alleen maar uit om het nog beter te doen.

Je zult als hardwerkende boer wel gek zijn om je vee of gewassen niet goed te verzorgen of regelgeving te verwaarlozen

Het op onrechtmatige wijze betreden van boerenerven en bedrijfsgebouwen, bedreigingen en intimidatie van ondernemers en hun gezin, het verspreiden van nepnieuws en halve waarheden over de sector in publicaties, via social media of op tv gaat echter veel te ver.

Je zult als goedbedoelende en hardwerkende agrariër wel gek zijn om je vee of je gewassen niet goed te verzorgen of de strenge regelgeving te verwaarlozen. Daar heb je vooral jezelf mee.

Voor veel boeren is het moeilijk om door de toenemende kritiek de passie voor het vak niet te verliezen

Het gevolg van deze negatieve aandacht is dat veel mensen het moeilijk lijken te vinden om dankzij de toenemende – meestal onterechte- kritiek de passie voor het vak vast te blijven houden.

En als je je passie kwijtraakt, is het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Gevolg: steeds meer ondernemers haken af. De vraag is: wie produceert over 10 jaar het voedsel voor de nog steeds groeiende bevolking van ons land?

Zelfbewuste ondernemers

Zijn onze boeren dan zielig en hulpeloos? Nee hoor. De meesten zijn zelfbewuste ondernemers die op een eerlijke manier hun brood willen verdienen. Onlangs gaf ik een serie trainingen aan boeren over communicatie en samenwerking.

Een van de onderwerpen ging over waarden. De vraag die ik stelde was: welke waarden zijn in jouw leven belangrijk en hoe ziet jouw omgeving aan jou of je bedrijf dat je deze waarden naleeft?

We mogen best kritisch zijn op de sector, maar wel op een eerlijke, opbouwende manier met oog voor respect, passie, plezier en liefde

Opvallend waren de vele overeenkomsten in wat deelnemers aangaven: respect, passie, plezier en liefde werden het meest genoemd. Respect voor mens, plant en dier, passie voor het vak, plezier in het leven en werk en liefde voor elkaar. Dat geeft mij een totaal ander beeld dan de roekeloze roeptoeters neerzetten.

We mogen best kritisch zijn op de agrarische sector, maar dan wel op een eerlijke en opbouwende manier, met oog voor respect, passie, plezier en liefde. Dat zou Nederland en het leven van veel betrokkenen in de sector al een stuk mooier maken.

Laatste reacties

 • kanaal

  roepen doet niet zeer maar wat de overheid doet en eist wel.

 • Kelholt

  De roeptoeters weten niet beter maar de overheid draait de sector bewust de nek om.

 • info36

  Het is heel simpel te verklaren, de landbouw is een hele slappe sector met nauwelijks een stem naar buiten en steeds minder ondernemers, wat wij schijnbaar allemaal heel normaal vinden. Daarom is deze sector heel gemakkelijk als kop van jut te gebruiken.

 • veldzicht

  @@info36,Helaas moet ik je gelijk geven.En de linkse politiek loopt als een kip zonder kop mee te blaten zonder enige kennis van zaken.Als je zo,n Jesse KLaver van Gr.Links over landbouw hoort praten denk je toch ,man hou toch je mond dicht en ga je schamen.

 • bankivahoen

  Boeren zijn al een tijdje vogelvrij en ongewenst verklaard , het verborgen beleid is er op geëtst om in Nederland ruimte te maken voor industrie , huisvesting (Monaco aan de maas in wording) en energiewinning. Wie dit niet ziet is blind. Klein beetje urban farming voor de bühne mag overblijven. Schoutens beleid loopt geheel in de pas om dit te bewerkstelligen.

 • agratax.1

  Op de vraag "Wie produceert over tien jaar het voedsel voor de groeiende Nederlandse bevolking", is het antwoord eenvoudig De Multinationals die ook nu reeds in de agrarische sector werkzaam zijn, zullen deze klus klaren onder voor hen rendabele wijze. Boeren en hun gezinsarbeid zijn te vervangen door arbeidsmigranten of voor productie elders waar het rendement voor voldoende dividend zorgt.

 • Je zag het op het Journaal van maandag 16 juni , 20 sec.aandacht voor de moderne boer en 26 sec aandacht voor wouter v Eck voor z,n voedselbos ,je kunt nog zo je best doen ,de microfoon gaat naar de roeptoeteren

 • Noordam2

  Het personeel van Bakker wordt in hechtenis genomen! Hebben jullie ooit gehoord dat personeel van UWV of de belastingdienst in hechtenis is genomen? Denkt het OM nu werkelijk dat die vele tientallen miljoenen zomaar door domme fouten zijn verdwenen? Dat niemand bij het UWV daar beter van is geworden? Afschuwelijk dat meten met twee maten, en wie zijn de slachtoffers?

 • Gat

  Het is jaren geleden geroepen. Boeren hebben teveel grond in handen. De overheid wil de regie hebben over de grond. Dit was opgezet door de overheid.
  Een intervieuwer van agrio was toen toevallig vlakbij. Sprak met politieagent en de politieman snapte er ook niks van waarom het zo lang moest duren.
  Ze waren aan het overleggen met den haag.
  Wtf heeft den haag te maken met een actie in een varkensstal. Die dezelfde den haag, beslist bij stalbrand toch ook niet of blijven blussen of gecontroleerd uitbranden..

 • huisvader

  Goed nieuws is geen nieuws , sensatie wel !

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.