Commentaar

11 reacties

‘Na asbestdebacle snel duidelijkheid nodig’

Positieve reacties bij boeren die nog niet hebben gesaneerd.

De opluchting lijkt groot nu de Eerste Kamer het verbod op asbestdaken per 2025 van tafel veegt. Aan een lang debat komt voorlopig een eind. De Senaat verwerpt de wet die in oktober 2018 nog op instemming kon rekenen in de Tweede Kamer. Zware politieke termen als haalbaarheid, betaalbaarheid, proportionaliteit en handhaafbaarheid geven de doorslag.

Er ligt nog 74 miljoen vierkante meter

Gezondheidsrisico asbest

Wat is er veranderd sinds oktober? Asbest is nog steeds asbest, én gevaarlijk. Maar, en dat is nieuw, de gezondheidsrisico’s van asbestdaken staan ter discussie, na een rapport van instituut TNO en universiteiten van Nijmegen en Utrecht, dat meldt dat de risico’s kleiner zijn. De concentratie asbestvezels in de buitenlucht vormt een verwaarloosbaar risico. Het ministerie zag dit niet als nieuw inzicht, maar de Eerste Kamer wel.

Het onderzoek werpt daarmee een heel ander licht op de asbestoperatie. Vanaf 2014 is met miljoenen euro’s subsidie al 46,3 miljoen vierkante meter verwijderd. Er ligt nog 74 miljoen vierkante meter! De voorgestelde datum was al niet haalbaar.

Kosten asbestsanering

Positieve reacties dus bij boeren die nog niet hebben gesaneerd. Zij kunnen nu het economisch juiste moment kiezen, en een sanering tegen waarschijnlijk lagere kosten. Maar een keer moet het eraf. Het is van belang dat politiek Den Haag snel duidelijkheid geeft over wanneer en hoe. Hier moeten banken en verzekeraars met hun financiering en premies dan ook op inspelen.

Laatste reacties

 • ghsmale

  alles wordt duurder dus dat dak ook

 • massy

  Ze hebben het altijd overdreven asbest was en is niet zo gevaarlijk als je er maar normaal mee om gaat maar ja dat is met zoveel dingen ze moeten hier altijd overdrijven totdat ze er achter komen dat het niet zo is. en dat het niet betaalbaar is dan houd het ook gelijk op.

 • pinkeltje

  Snel duidelijkheid zou wel handig zijn, maar wat moet je nog geloven? Tot een week geleden was het zogenaamd toch ook heel duidelijk? Dat dat moest er af, ook al wist iedereen wel dat niemand ooit iets is overkomen omdat er een asbest dak op de schuur lag. En hoe zit dat dan in andere Europese landen? Welkom in het rubberen tegelparadijs!

 • Effe de verzekering bellen dat ze niet zo moeilijk moeten doen met een oud dak verzekeren.

 • Leslie

  De schade claims worden te hoog, dus nu is het niet meer gevaarlijk. Probleem opgelost!

 • Zuperboer

  Dat dak vreet geen brood hier

 • Maas1

  Het is ook van het ene uiterste in de andere.Nu het asbest dan de PAS dan weer de fiscus,het begint er verrekte veel op te lijken dat het veel in de bovenkamer is ingeslagen.Of wij zo nuchter zijn als wij zelf beweren,daar geloof ik inmiddels helemaal niets meer van.

 • pinkeltje

  Wat ambtenaren van de IND overplaatsen naar landbouw? Die maken zonder dat er een haan naar kraait van een probleem een aandachtspunt......

 • Kletskoe

  Verstand heeft gewonnen. 1e kamer heeft zijn waarde bewezen. En ons als landbouw veel onnodig hoge kosten bespaart. Nu met verstand op termijn van het asbest af. Want asbestdakken die uit elkaar vallen moeten er rap af.

 • hylkema.l

  Er zijn asbest daken waar de hagel stenen doorheen vallen, die zou ik maar gauw laten vervangen.
  Verstandig zijn de boeren die gebruik hebben gemaakt van de regeling asbest eraf zonnepanelen erop.

 • cor vroege

  Van die asbest maffia zijn we voorlopig af TIJDELIJK!!! Ze verzinnen gewoon weer wat anders ,wat net zoveel of meer kost!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.