Expertblog

7 reacties

‘Kringlooplandbouw vereist economisch duurzame boeren’

Het idee van kringlooplandbouw is goed, maar zo gemakkelijk als de visie nu lijkt, is de weerbarstige praktijk niet.

Gezonde voeding als groente en fruit zijn de laatste jaren in ons land steeds duurder geworden en ongezond eten steeds goedkoper. De verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9% is de aanleiding van de discussie rond de recordstijging van voedselprijzen in Nederland met 3,8%. Maar zien onze boerenfamilie- en gezinsbedrijven dit terug in de portemonnee?

Voedsel is en blijft emotie

In de gehele keten, van hooivork tot vork, voedsel is en blijft emotie en in de agrarische sector vallen hierdoor vele tegenstellingen samen. Denk aan het dierenwelzijn/koe-in-de-wei tegenover het reduceren van uitstoot en het PAS-oordeel. Het idee van kringlooplandbouw is goed en decennia oud. Met CDA-bewindslieden en landbouworganisaties ben ik er al jaren mee aan de slag, maar zo gemakkelijk als de visie nu lijkt, is de weerbarstige praktijk niet.

Geweldige uitdagingen

Dat we wereldwijd in 2050 10 miljard mensen te voeden hebben, bijna 3 miljard mensen meer dan vandaag de dag, is overweldigend. Wat werkelijk betekent dat er meer voedsel moet worden geproduceerd in de aankomende 40 jaar dan totaal in de afgelopen 6.000 jaar is geproduceerd. Dit zijn geweldige uitdagingen die bij de bron, de agrarische sector, gerealiseerd kunnen worden mits hier ruimte voor gegeven wordt. Het is urgent, we krijgen geen tweede kans om dit op de juiste manier te doen.

Mercosur-deal

Echter, innovatieve en duurzame technologieën vinden moeilijk doorgang doordat het Nederlandse boerengezinsbedrijf nauwelijks overeind blijft in de hedendaagse bedrijfsvoering door zware eisen als verdere verbetering dierenwelzijn, emissie- en reststromenreductie, verbetering bodem- en waterkwaliteit en biodiversiteit met daarbij de fel geëiste vermindering van pesticidengebruik.

Lees verder onder de foto

Dat we wereldwijd in 2050 10 miljard mensen te voeden hebben, bijna 3 miljard mensen meer dan vandaag de dag, betekent dat er meer voedsel moet worden geproduceerd in de aankomende 40 jaar dan totaal in de afgelopen 6.000 jaar is geproduceerd. - Foto Peter Roek
Dat we wereldwijd in 2050 10 miljard mensen te voeden hebben, bijna 3 miljard mensen meer dan vandaag de dag, betekent dat er meer voedsel moet worden geproduceerd in de aankomende 40 jaar dan totaal in de afgelopen 6.000 jaar is geproduceerd. - Foto Peter Roek

En dat terwijl landbouw al te vaak als weerloos wisselgeld bij mondiale vrijhandelsovereenkomsten wordt ingezet, zoals de Mercosur-deal die door de Europese Commissie binnenkort lijkt te worden bereikt. Daartegen valt als vooroplopende Nederlandse landbouwer niet te concurreren, want de consument gaat vooralsnog onverbiddelijk voor de laagste prijs.

Een boer kan niet groen denken als zijn gezinsbedrijf rood staat!

De oplossing zit deels in markttransformatie, want er is geen duurzame productie mogelijk zonder economische duurzaamheid van het boerenbedrijf zelf. Een boer kan niet groen denken als zijn gezinsbedrijf rood staat! Voor die markttransformatie hebben wij met de EU-richtlijn aanpak oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen een wettelijk kader – dat ook Nederland bindt en de minister juridische handvatten geeft – bereikt.

Mineralenconcentraat

Een tweede oplossing betreft het wettelijk kader op het vlak van milieu en diervoeders: de erkenning van mineralenconcentraat uit dierlijke mest als groene kunstmestvervanger boven de gebruiksnorm uit de EU-Nitraatrichtlijn is nog niet geregeld, terwijl door het BSE-schandaal het voeren van insecteneiwitten onnodig bemoeilijkt wordt door verouderde Europese regelgeving.

Maar zelfs als dit allemaal geregeld wordt én het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2021 meer steun voor jonge boeren en een eerlijke beloning voor groene en blauwe diensten gaat voorzien, zal dit dan genoeg zijn als supermarktgiganten tegelijkertijd spotgoedkope voedingsproducten – geproduceerd met hier verboden middelen en enorme uitstoot op gekapt tropisch oerwoud – onbeperkt kunnen binnenslepen uit de hele wereld, zonder importheffingen?

Voor het behoud van voedselproductie in onze eigen omgeving is meer nodig dan een visie: voldoende bescherming en meer ondersteuning van onze boeren in transitie zijn onvermijdelijk. Zijn overheid, politiek en burger daartoe bereid? In Brussel zal ik me er de komende 5 jaar voor blijven inzetten.

Agrarische topproducten

Het mag namelijk niet zo zijn dat generatieopvolging geen doorgang vindt door bemoeilijking van wet- en regelgeving met een slecht imago tot gevolg. Waar halen we dan ons voedsel vandaan in Nederland? En dan te denken aan de megatonnen uitstoot voor het importeren van producten, is dat wel duurzaam?

Uiteindelijke moeten agrarische topproducten uit Nederland, waar onze boeren, tuinders en vissers keihard voor werken en waar andere landen in de wereld stikjaloers op zijn, overeind blijven.

Laatste reacties

 • deB.

  Dat gezever en nog een gezever over...kan niet groen doen als hij rood staat....

  DOE er dan wat aan of hou voortaan je mond, en dan gaat vanzelf alles over in dit land, want NIEMAND houdt dit vol, op lang termijn. Het wordt compleet onmogelijk en onwerkbaar gemaakt.... door verstikkende regelgeving. Er lopen veel en veel te veel controleurs, die elkaar ook weer controleren, advies pipo's wordt je ook ziek van BAH

 • Noordam2

  Mw Schreijer, u weet als geen ander dat industrie altijd voor landbouw gaat in de ruilhandel, dus u weet dondersgoed dat Brazilië en anderen onbeperkt onze markt kunnen overspoelen met hun plofkippen en andere waar. Zo weet u ook dat wij als agrarische producenten geen blok kunnen vormen om betere prijzen te claimen want dat wordt direct afgestraft door Brussel, dus laat iedereen die beter weet ophouden met die fantastische kringloop verhalen! De enige juiste richting werd decennia lang geleden aangegeven onze overheid, we moesten voor de wereld markt gaan produceren. Dat was realistisch en wordt ons nu onmogelijk gemaakt

 • Maas1

  Het buitenland is blijkbaar stikjaloers op de boeren tuinders en vissers.Zullen we er dan aan herinneren dat de vissers nagenoeg weg gestreept zijn,en dat de boeren ook op de wip stoel zitten. Wat zijn we toch een zelfgenoegzaam volk het borst kloppen leren we nooit af. Het buitenland is blijkbaar stikjaloers,wellicht een leer moment en een moment van overdenken voor de elite van Nederland.
  Waar Nederland in de toekomst zijn voedsel vandaan haalt,wel nu dat is misschien meer u of hun probleem dan de onze!

  (Succes Annie we weten dat je het goed bedoeld maar de gespletenheid in beleid en agenda dat breekt op,en een land af!)

 • agratax.1

  Waar Nederland in de toekomst zijn voedsel vandaan haalt is voor mevr. Schreijer een vraag. Voor de mensen die denken in mogelijkheden is het geen vraag meer, "Voedsel komt uit de fabriek". Zij denken geen boeren meer nodig te hebben, omdat zij het eiwit en de koolhydraten via industrieele processen maken via water en benodigde elementen in een ketel en zonder afval (mest). Als dit inderdaad lukt zijn boeren overbodig, lukt dit niet dan wordt het honger lijden voor de komende generaties als kringlooplandbouw mondiaal de politieke eis wordt.

 • Jan-Zonderland

  Het wordt tijd dat mevr Schreijer met pensioen gaat. Allemaal geklets in bovenstaand artikel. Als dit als dat, al JAREN bezig met kringloop bla bla bla. Doe dan ook eens wat. Sla een met de vuist op tafel, ga eens ergens dwars voor liggen. Ik weet wel dat het allemaal niet zo eenvoudig is als je moet werken met nog 750 andere flapdrollen in het EU parlement maar dit schiet ook allemaal niet op.

 • Axl

  Heeft schaalvergroting nu veel opgeleverd ? Denk het niet als je het aantal koeien houd waar bij je in de buurt grond en ruimte voor is en je houd je bedijfsvoering simpel zonder allemaal dure arbeidsbespaarende investeringen om de laatste paar koeien maar te kunnen houden waar je mest voor afzetten moet en voer voor moet kopen en diep voor in de schulden moet is dat de juiste weg? Ik kom heel veel bedrijven tegen die met 20% minder koeien financieel en kwa arbeidsplezier beter af waren. Alleen ze kunnen niet meer terug de investeringen zijn gedaan maar ik denk dat we moeten stoppen schaalvergroting te verheerlijken met de inflatie van 2% meegroeien is beter voor Kringloop in de buurt, financieel en langdurig werkplezier

 • deB.


  Schaalvergroten is zo 2014

  Menig, zeg maar heel veel verstikken in de arbeid, dat of de tent na aantal jaar al te koop staat, of men is met 55 jaar domweg versleten.....combinatie van fysieke en mentale arbeid sloopt de mens

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.