Redactieblog

5 reacties

‘Klimaatmaatregelen dreigen zeer fors te worden’

Vrijdag 27 juni wordt het klimaatakkoord gepresenteerd. Het kabinet liet lang op zich wachten. Voor de landbouw dreigen harde maatregelen.

Vrijdag wordt het D-day voor de klimaatplannen. Na lang wachten zal het definitieve klimaatakkoord worden gepresenteerd met daarin de maatregelen die genomen moeten worden om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verlagen ten opzichte van 1990.

Polderen over beleid

Het klimaatakkoord is een ultieme vorm van polderen over beleid. Voor het klimaatakkoord gingen in februari 2018 5 sectortafels aan de slag onder leiding van voorzitter Ed Nijpels van het klimaatakkoord. Tientallen vertegenwoordigers van betrokken bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties stelden per categorie een akkoord op hoofdlijnen op met mogelijke maatregelen om de CO2-uitstoot te verlagen. PBL en CPB rekenden het voorstel op hoofdlijnen in september vorig jaar door, waarna het kabinet in oktober goedkeuring gaf om het plan verder uit te werken tot concrete maatregelen. Deze werden in december vorig jaar gepresenteerd, waarna de planbureaus weer konden gaan rekenen.

Uit deze week uitgelekte plannen lijken de maatregelen voor de landbouw aanzienlijk

Extra geld

De uitkomsten hiervan waren voor de sectortafel voor landbouw en grondgebruik positief: in de land- en tuinbouw kunnen maatregelen genomen worden die niet alleen de 3,5 Megaton CO2-reductie realiseren die de sector moet halen, maar zelfs 6 Megaton. In april kondigden premier Mark Rutte en klimaatminister Eric Wiebes aan de handschoen op te pakken: ze kondigden extra geld aan, maar over hoeveel geld het gaat en hoeveel extra CO2-reductie hiervoor geleverd moet worden, bleef toen nog onduidelijk.

Premier Mark Rutte (r.) en minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat geven een reactie na afloop van de presentatie van de planbureaus over de doorrekening van het ontwerp-klimaatakkoord. - Foto: ANP
Premier Mark Rutte (r.) en minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat geven een reactie na afloop van de presentatie van de planbureaus over de doorrekening van het ontwerp-klimaatakkoord. - Foto: ANP

Sanering varkenshouderij

Vrijdag 27 juni moet dat wel duidelijk worden. Uit deze week uitgelekte plannen lijken de maatregelen voor de landbouw aanzienlijk. NOS kopte dat er maar liefst een € 1 miljard extra uitgetrokken wordt voor de vergroening van de land- en tuinbouw. Of het daadwerkelijk echt om zo’n groot bedrag gaat, moet nog blijken, maar dat er forse bedragen mee gemoeid zijn, is wel duidelijk. Voor de warme sanering varkenshouderij wordt het bedrag van € 120 miljoen met € 70 miljoen verhoogd. Daarnaast zou extra geld worden uitgetrokken voor maatregelen in het veenweidegebied. Met maatregelen in deze gebieden verwacht de landbouwtafel 1,0 Mton CO2-reductie te kunnen behalen. De andere aangedragen maatregelen zijn gericht op glastuinbouw en op mestmaatregelen in de veehouderij.

Er lijkt sprake van een eerder gezien Haags trucje: positief nieuws wordt gelekt

Taboe doorbroken

Het feit dat het kabinet fors de portemonnee trekt én dat het politiek proces om tot een akkoord te komen lang duurde, belooft niet veel goeds. Er dreigen forse maatregelen voor de landbouw. Terwijl GroenLinkser Jesse Klaver stralend meldt dat het taboe op de krimp van de veestapel eindelijk is doorbroken, lijken regeringspartijen CDA en VVD hard te hebben gestreden om ingrijpen in de veestapel tegen te gaan, maar dit niet langer stand konden houden. In het regeerakkoord was al niet voor niets een escape ingebouwd. Daarin staat dat technische maatregelen de voorkeur hebben boven volumemaatregelen, waarmee ingrijpen in de omvang van de veestapel niet is uitgesloten. Er lijkt sprake van een eerder gezien Haags trucje: positief nieuws wordt gelekt, in de hoop dat daarmee het zure nieuws daarna wordt geneutraliseerd.

Laatste reacties

 • Trot

  We zijn nummer een kwa export we worden elke keer weer bij de strot dicht geknepen maar er is niemand die het probeerde af te remmen nog effe en kan de laatste het licht uit doen

 • Zuperboer

  Er heeft geen boer aan welke klimaattafel dan ook gezeten en toch hebben we dit allemaal toegezegd. Duhhhhh. Nou als ze goed met de portemonnee rammelen dan zijn wij zo weg uit t beloofde land. Als Mercosur ook nog wordt ondertekend dan volgt een ijskoude sanering van de Nl'se landbouw en misschien nog wel in een groter gebied tussen Parijs-Berlijn-Londen. Zal tot WO IV duren voor we weer waardering krijgen van de hongerende burger. Nl'se regering is totaal van t padje. CPN-nazaat Klaver maakt de dienst uit samen met Fem die in A'dam op de trom slaat. Rutte is de regie kwijt. t Is te hopen dat er vanuit het bedrijfsleven ondernemers opstaan die de leiding over gaan nemen anders zijn we overgeleverd aan de huidige leiding die geen enkele ruggegraat heeft t.o.v. de bij elkaar gefantaseerde klimaatkerk. Geloof is altijd een kwestie van geloven en dit is een voorbeeld hoe de mens altijd op zoek is naar zijn eigen zonde/boetedoening. Daar wordt schaamteloos misbruik van gemaakt net als van dat arme kind uit Zweden. Vroeger waren het de verschijningen in Lourdes, nu worden we door dit kind en haar achterban getraineerd. Landbouw is nog nooit zo schoon geweest als nu. Maar de naieve stadsbewoner volgt als een kudde lemmingen. Boeren laat uw natuurlijke instinct werken, weest op uw hoede.

 • ENDE902

  Ik lees ook berichten dat de Nederlandse burger zijn veenweidebehang van de snelweg nog niet wil vervangen door een moerasmotiefje. Dus wie weet, komt er nog iets van realiteitszin.

 • pinkeltje

  Als Klaver blij is met VVD beleid dan weet je hoe laat het is.... En die domme boeren en burgers het maar niet begrijpen dat ze bezig zijn om dit land beter te maken. Beter? De beste van de wereld!!

 • Klimaatmaatregelen is niets anders dan een ordinaire belastingmaatregel onder het noem van Co2 maw hoe komt er nog meer geld in de rijke bovenlaag en het klimaat verandert er toch wel om omdat de zon het klimaat aanstuurt en niet de Co2.Verschillende klimaatwetenschappers distantiëren zich dan ook van dat de Co2 de oorzaak is van de klimaatverandering. De grootste gletsjer van Groenland is al weer 2 jaar aan het groeien, net als de gletsjers in Montana waar de parkrangers de bordjes met vermelding dat de gletsjers er in 2020 verdwenen zouden zijn al hebben weggehaald.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.