Redactieblog

2 reacties

‘Kansloze motie van wantrouwen tegen Schouten’

Minister Schouten overleefde motie van wantrouwen van Partij voor de Dieren over het bijendossier.

Wie de woorden van de Partij voor de Dieren een beetje verdraait, komt uit op de volgende constatering: minister Schouten van LNV stelt alles in het werk om de bijen en hommels de nek om te draaien.

Deze week overleefde Schouten een kansloze motie van wantrouwen, die Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren al sinds begin april in de achterzak heeft. Ze zwaaide er al enkele keren mee in het parlement.

Esther Ouwehand (PvdD) meende dat landbouwminister Schouten de invoering van het nieuwe bijenrichtsnoer frustreerde.
Esther Ouwehand (PvdD) meende dat landbouwminister Schouten de invoering van het nieuwe bijenrichtsnoer frustreerde.

Het draaide allemaal om het bijenrichtsnoer. Dit is een handleiding die moet helpen om de schadelijkheid van werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen te beoordelen op schadelijkheid voor bijen en hommels. De Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa kwam in 2013 met een herziening van het oude bijenrichtsnoer op de proppen.

Wel een werkbaar systeem

Toen begon een discussie tussen EU-lidstaten en de Europese Commissie over invoering van het richtsnoer. De Nederlandse inbreng was altijd dat het bijenrichtsnoer zo snel mogelijk moest worden ingevoerd, zo hoorde Ouwehand van de respectievelijke bewindslieden.

Ondertussen probeerden de Nederlandse vertegenwoordigers in Brussel het richtsnoer zodanig in te vullen, dat het wel een werkbaar systeem zou worden.

Vanuit het landbouwbedrijfsleven is een van de zorgen over het bijenrichtsnoer dat het leidt tot een strikte beoordeling van (potentiële) gewasbeschermingsmiddelen, die het doel voorbij schiet.

Schouten voert verbod strikt uit, in tegenstelling tot andere lidstaten die ontheffingen geven voor bijvoorbeeld de bietenteelt

Het verbod op de drie neonicotinoiden (clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam) vorig jaar is mede een gevolg van de toepassing van het (nog niet ingevoerde) bijenrichtsnoer.

Het College voor toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden oordeelde daar destijds over dat het toen toegepaste bijenrichtsnoer streng was. Nog los van de procedurele haken en ogen die eraan zaten.

Desalniettemin is het verbod er gekomen, ondanks bezwaren vanuit het bedrijfsleven. Schouten voert het verbod strikt uit. In tegenstelling tot sommige andere lidstaten, die ontheffingen geven voor bijvoorbeeld de bietenteelt.

PvdD: Schouten frustreert bijenrichtsnoer

Naar aanleiding van een publicatie op het internetplatform Follow the Money richtte Ouwehand haar pijlen op Schouten. De minister zou de invoering van het bijenrichtsnoer frustreren, vond Ouwehand.

Als de minister zou toegeven dat ze een fout had gemaakt, zou ze met haar hand over het hart strijken en de motie van wantrouwen niet indienen. Schouten trok een heel weekeinde uit om alle stukken te lezen die betrekking hadden op de onderhandelingen over het bijenrichtsnoer. Haar conclusie: ze heeft de Kamer niet verkeerd geïnformeerd en Nederland zet zich in voor een bijenrichtsnoer dat goed werkbaar is.

Ouwehand moest haar dreiging waarmaken, maar alleen haar eigen partij steunde de motie van wantrouwen

Dat was onbevredigend voor Ouwehand en dus moest ze uiteindelijk haar dreiging – het vertrouwen in de minister opzeggen – waarmaken. Het was een kansloze missie. Alleen haar eigen partij steunde de motie. En ondertussen blijft Schouten gewoon doorwerken aan de realisatie van een nieuw bijenrichtsnoer.

Laatste reacties

  • nvanrooij1

    Mevrouw Ouwehand is de weg compleet kwijt
    Zou dat door haar veganistische leefwijze komen.
    Misschien toch maar vlees eten

  • Alco

    Op iets wat bespoten is gaat een Bij echt niet zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.