Commentaar

11 reacties

‘Iedereen in de kringloop’

In heel Nederland lopen projecten waar boeren bij betrokken zijn.

Binnen een jaar na de lancering van haar visie op de landbouw, presenteert minister Schouten nu haar uitvoeringsplan. Daarmee maakt ze een belofte waar. En kon je vorig jaar nog de kritiek horen dat het verhaal over de kringlooplandbouw oppervlakkig en weinig tastbaar was, het ’realisatieplan’ dat er nu ligt, is juist behoorlijk concreet.

Lopende projecten

‘Op weg met nieuw perspectief’ is een indrukwekkende opsomming van beleid – deels nog in de steigers. Wie het stuk leest kan niet om de conclusie heen dat er veel gaande is op het gebied van verduurzaming. In heel Nederland lopen projecten waar boeren bij betrokken zijn. Dat is lang niet allemaal door deze minister op gang gebracht. Diverse projecten zijn al jaren bezig; van Schiermonnikoog tot de kunstmestvrije Achterhoek. Met één grote beweging weet de minister ze allemaal onder de noemer van haar kringlooplandbouw te harken. Budgetneutraal ook nog! Je kunt daar cynisch over doen maar het ook positief bekijken: er zit dus samenhang in het regeringsbeleid.

Schouten loopt over van ijver en goede bedoelingen

Mestbeleid

Toch is op een aantal belangrijke punten nog steeds onduidelijk waar het uiteindelijk heen gaat. Wat blijft er over van dat nieuwe mestbeleid? Lukt het die regeldruk echt te verminderen en gaan consumenten echt meer betalen? Schouten loopt over van ijver en goede bedoelingen. In dat laatste ligt de kracht maar ook – nog steeds – de zwakte van haar kringloopvisie.

Lees ook: € 135 miljoen voor kringlooplandbouw

Laatste reacties

 • veldzicht

  Allemaal praatjes van niks.Als het hier te duur wordt door al die maatregelen kijken die supers wel even over de grens of ze het daar goedkoper kunnen krijgen.De consument moet een eerlijke prijs betalen? De consument moet niks en kijkt wat hem(of zij) het beste uit komt.Trouwens de mensen die zo met kringloop begaan zijn kunnen natuurlijk ook gewoon biologisch kopen maar dat doet de overgrote meerderheid ook niet,alleen als het voor de zelfde lage prijs is als gangbaar willen ze r over denken.

 • huisvader

  Veldzicht , helemaal gelijk , boodschappen doen is iets waar je je uitgaven als consument nog mee kan sturen , de rest, vaste lasten , energie , brandstof , belastingen is allemaal al opgelegd . Verwacht in die zin niks van de consument , vaak hebben die het zelf al zwaar genoeg

 • farmerbn

  Begin eerst met de definitie van kringlooplandbouw.

 • pinkeltje

  De overheid toetert toch al jaren dat er vrije marktwerking moet zijn om de prijzen voor de consument zo laag mogelijk moet blijven? Sloop de crisis toetert mevrouw Van Gaal dan, en legt de consumenten voor toch goed te kijken en vergelijken en dan te kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Mevrouw Schouten praat alsof ze het voor elkaar gaat krijgen dat supermarkten eventueel een iets hogere prijs gaan hanteren en dat dan extra aan de boer uit gaan betalen. Denk dat een kind nog wel snapt dat het zo niet gaat werken. Net zo min als dat het gaat werken dat boeren - zoals ze gisteren bij Pauw aankondigde - de mogelijkheid gaan krijgen om zich te verenigen en dan met de supermarkt over de prijs gaan onderhandelen. Zie je het al gebeuren?

 • Gat

  Die kringlooplandbouw visie is dat niet een visie om de maak industrie buiten deze discussie te houden.
  Zolang we lease termijn op vrachtwagens 5 jaar zijn en auto s enkele jaren. Terwijl ze nog 10 jaar gemakkelijk kunnen rijden. Lease is toch pure roofbouw van grondstoffen, het is een zekerheid voor fabrikanten voor afzet en omzet te behouden.
  10 dagen geleden 55/60 containers plastic afval vanuit europa illegaal kwam het aan in de haven van maleisië. Boos waren ze, ze stuurden alles terug. En terecht!
  Zelfde als heel deze kringloop visie. Als boer wordt je voor een cent voor kar gespannen, doe je het niet goed krijg je boete erbij. Zolang de consument zijn verspillende en vervuilende gedrag maar kan afkopen!!
  Ik trap er niet in, flauwekul!

 • kanaal

  dus ook de burgers?

 • ENDE902

  Ik lees in de bijdrage van @pinkeltje, dat mevrouw Schouten gisteren aankondigde, dat boeren de mogelijkheid moeten krijgen zich te verenigen. Welnu, we hebben toch coöperaties opgericht om dit te regelen. Alleen zien we nu gebeuren, dat door de grootschalige samenwerking van de retail en de mogelijkheden om over de grens dezelfde produkten te halen de macht van de coöperaties onderuit wordt gehaald. Daar komt nog bij dat de ngo's zich vol overige bemoeien met deze coöperaties, zodat een duidelijke positiebepaling om gewenste eisen op tafel te leggen voor deze coöperaties onmogelijk is. Ik heb niet de indruk, dat mevrouw Schouten in staat is om de huidige samenleving zodanig te transformeren, dat er meer macht bij de boeren en hun coöperaties komt te liggen.

 • info36

  Ja huisvader, de consument heeft het heel zwaar, tenminste met op vakantie gaan, nieuwe IPhones kopen en een kaartje kopen voor formule 1 op Zandvoort, dagjes uit gaan, terrasjes pakken enz..

 • pinkeltje

  Je mag inderdaad een coöperatie oprichten, maar je mag geen gezamenlijke prijsafspraken maken. Dat is nou net het punt. Dan is er namelijk sprake van kartelvorming. We worden toch al jaren ingeprent, ondersteund door wetgeving dat er concurrentie moet zijn om prijzen zo laag mogelijk te houden?

 • el

  Ik las gisteren over een stel fanaten die met oude autos door Europa gaan toeren, hoe zit het met de co2 uitstoot van die antieke bakken?

 • agratax.1

  @pinkeltje. Er is geen wet die boeren verbied lid te worden van dezelfde cooperatie zodat er in Nederland maat 1 aanbieder per productgroep is. Naar boeren wensen allemaal lid / leverancier te kunnen worden van melkverwerkers of tig aardappelverwerkers / verkopers. Het zijn dus de boeren zelf die de nieuwe verzuiling omarmen en niet de wetgever die boeren zou dwingen via verschillende elkaar beconcurrerende organisaties zijn producten af te zetten. Het voorbeeld is binnen de akkerbouw duidelijk 1 suiker cooperatie en 1 aardappelzetmeel cooperatie. Helaas zijn deze bedrijven via de Vrije Wereld Handel niet in staat om een vuist te maken. Wil min. Schouten haar idee van Marktmacht hanen en voeten geven, dan zal Nederland uit de WTO moeten halen. Een Utopie!!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.