Redactieblog

2 reacties

‘Energiebesparingsplicht, is dat nu nodig’

Besparen op energie, daar kan niemand tegen zijn. Maar invoering nieuwe ‘plichten’ gaat te ver.

Belastingplicht kennen we al honderden jaren in Nederland. Maar er zijn meer ‘plichten’. Zo hebben we sinds enkele jaren de energiebesparingsplicht. Die geldt niet voor particulieren, maar wel voor bedrijven en instellingen.

In Nederland geldt sinds enkele jaren de energiebesparingsplicht. Die is niet bedoeld voor particulieren maar wel voor bedrijven en instellingen.
In Nederland geldt sinds enkele jaren de energiebesparingsplicht. Die is niet bedoeld voor particulieren maar wel voor bedrijven en instellingen.

Wordt er meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar verbruikt dan moet je aan de slag. Alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder moet je treffen. Dit is de energiebesparingsplicht.

Kosten besparen wordt er vaak met de paplepel ingegoten, dus zo heel veel onnodige energiekosten zullen niet gemaakt worden

Ik vind dat nogal wat, zo’n verplichting. Is dat nu nodig? Natuurlijk is het besparen op energie – en dus de kosten – goed. Dat hoef je de gemiddelde boer niet te leren. Kosten besparen wordt vaak van jongs af aan ook nog eens met de paplepel ingegoten.

Zo heel veel onnodige energiekosten zullen echt niet gemaakt worden op het gemiddelde landbouwbedrijf. Zeker niet bij grootverbruikers van energie. Die zullen ongetwijfeld extra alert zijn op mogelijkheden tot energie- en kostenbesparing. Niet nodig dus zo’n verplichting, lijkt me.

Duimschroeven aangedraaid

De overheid doet er ondertussen van alles aan om de energietransitie vorm te geven. De klimaatdoelstellingen moeten koste wat kost gehaald worden. Maar de resultaten vallen tot nu toe tegen.

En ze zijn ook nog eens moeilijk te controleren. Daarom worden de duimschroeven aangedraaid. De overheid heeft besloten om via een informatieplicht meer grip te krijgen op het behalen van de gewenste energiebesparing.

Per 1 juli 2019 treedt deze informatieplicht in werking. Bedrijven die onder het Activiteitenbesluit vallen en meer dan 50.000 kWh stroom en/of meer dan 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken, vallen onder deze informatieplicht.

Administratieve last

Bedrijven die een energiebesparingsplicht hebben, moeten uiterlijk 1 juli 2019 via een digitaal registratiesysteem rapporteren welke energiebesparende maatregelen er zijn genomen. Glastuinbouwbedrijven zijn hiervan trouwens uitgezonderd.

Op basis hiervan kan de overheid controleren of aan de energiebesparingsplicht wordt voldaan en in hoeverre de doelstellingen van het Energieakkoord worden bereikt. Een bedrijf dient elke 4 jaar een nieuwe melding te doen.

Besparen op energie kan niemand op tegen zijn, maar de invoering van weer nieuwe plichten vind ik te ver gaan

De naleving van de energiebesparingsplicht en de informatieplicht wordt gecontroleerd door omgevingsdiensten of gemeenten. Voor deze instanties is het weer een klusje extra waar ze waarschijnlijk niet op zitten te wachten.

Het is ook weer een extra administratieve last voor ondernemers. Daar hebben we er al veel te veel van in Nederland. Besparen op energie, daar kan niemand op tegen zijn. Maar de invoering van weer nieuwe ‘plichten’ vind ik te ver gaan. Zo krijgt het Kabinet haar doel van administratieve lastenverlichting nooit voor elkaar.

Laatste reacties

  • Schrauwen Landbouw

    Het invullen van het digitaal registratiesysteem kost enorm veel energie en geeft ontzettend veel ergernis. De overheid haalt op die manier de motivatie compleet weg om er mee aan de slag te gaan.

  • hollandagri

    Bij de opgave die gedaan moest worden was er geen ruimte om aan te geven dat er een voorkoeler was tbv melkveehouderij, niet echt nagedacht over sector oplossingen. Op social media lees je dat veel boeren het voor een paar honderd euro laten invullen door een adviesbureau. Daarmee lijkt dit het volgende werkgelegenheidsproject voor ambtenaren en pereferie.

Of registreer je om te kunnen reageren.