Boerenblog

4 reacties

‘#Doesnormaal geeft staat van landbouw goed weer’

Ouders, neem uw kinderen mee naar de boerderij. Leer ze waar voedsel vandaan komt.

Het zal je maar gebeuren. Je bent als varkenshouder nietsvermoedend bezig in je schuur en enkele momenten later heb je 120 indringers in je gebouw die het je onmogelijk maken te werken en je komen vertellen dat je een dierenbeul bent. Alle hygiëneregels worden overtreden door een stelletje ‘wereldverbeteraars’ die zelf niet weten waar ze mee bezig zijn. Niet te geloven dat zoiets kan. Op zo’n moment moet je als ondernemer wel heel sterk in je schoenen staan. Zeker als het 10 uur duurt voordat de ongenode gasten bereid gevonden worden te vertrekken.

Geen veroordeling en angst voor escaleren van volgende actie

Als normaal denkend mens zou ik ervan uitgaan dat de politie binnen een uur alle demonstranten arresteert. De omschrijving van de wet huisvredebreuk is immers ‘hij die een woning, besloten lokaal of erf, dat bij een ander in gebruik is, wederrechtelijk binnendringt of weigert te verlaten’. Aanhouding kan alleen op heterdaad. Met alle media-aandacht zou ik zeggen dat er bewijs genoeg is om iedere indringer te veroordelen. Maar Nederland zou Nederland niet zijn als we gewoon iedereen naar huis laten gaan en gaan kijken of juridische stappen mogelijk zijn om vervolgens niemand te veroordelen. Leven wij hier in een rechtsstaat?

Kinderen weten echt niet meer waar hun eten vandaan komt

Gelukkig kon iedereen zich deze keer inhouden. Ik hoop dat de actievoerders zo wijs zijn het hierbij te laten, want bij een volgende actie ben ik bang dat het wel eens behoorlijk uit de hand zou kunnen lopen. Op zich een logisch gevolg als de overheid deze groeperingen ongestraft laat doorgaan.

Hoge welzijnsnormen worden niet duidelijk bij consument

Als sector voel je je toch wel in de steek gelaten door de overheid. Verschillende ministers hebben laten weten dat ze deze actie afkeuren, zo ook de minister van LNV. Ik had echter een veroordeling van de actie en een bezoek aan de gedupeerde familie meer op zijn plaats gevonden.

Tot nu toe zijn de acties van deze groene extremisten veelal gericht tegen de veehouderij: de Néderlandse veehouderij, die welzijnseisen hoger dan in welk land ook in het vaandel heeft staan. De veehouder moet concurreren met veehouders uit andere landen waar het vaak veel slechter gesteld is met het welzijn van de dieren. Allemaal onzichtbaar voor de onwetende consument.

Maar hoe lang duurt het nog voordat de acties zich tegen de akkerbouw gaan richten? Helaas zijn de eerste berichten er al van collega’s die met stenen bekogeld worden als ze met de veldspuit naar het land rijden. Hoe is het mogelijk dat een sector, die zo uitblinkt in voedselproductie op gebied van veiligheid, welzijn, duurzaamheid en milieu zo aan de schandpaal wordt genageld.

#doesnormaal vraagt op goede manier aandacht voor de sector

Helaas begint dit fenomeen al bij de opvoeding en op school. Kinderen weten echt niet meer waar hun eten vandaan komt. Eten komt uit een fabriek, boeren spuiten gif en zijn milieuvervuilers … Ouders, neem uw kinderen mee naar de boerderij. Een ‘gangbaar’ (wat een term) bedrijf. En leer ze waar voedsel vandaan komt. Complimenten aan de actie #doesnormaal, een prima manier om aandacht te vragen voor de situatie waarin de Nederlandse landbouw zich nu bevindt.

Laatste reacties

 • kleine boer

  @leen ampt de ouders weten ook al niet meer waar het vandaan komt..... kijk maar eens een keer in een boek van school hoeveel onwaarheden daar in staan daar gaat het al mis.

 • Bennie Stevelink

  Die gestrekte arm met de twee buitenste vingers vooruitgestoken is de veganistische variant van de Hitlergroet. Daarmee tonen ze hun verbondenheid met Hitler die ook vegetariër was.

 • Alco

  Zolang de media niet beseft dat er "verdient" moet worden om sociaal te kunnen zijn, krijgen zulke neusvreters aandacht.

 • WGeverink

  Hitler was vegetarier en niet te vergeten, links...

Of registreer je om te kunnen reageren.