Het ministerie van LNV steekt veel geld in een andere landbouw, maar naar export wordt niet gekeken
Het was een rare week voor mij. Met een mooie afscheidsbijeenkomst en een koninklijke onderscheiding, die ik niet had zien aankomen. Het leidde tot nieuwe festiviteiten, kaartjes, cadeautjes en mooie woorden. Heerlijk, maar een ander werkschema dan gedacht.
Export lijkt bijna geen rol te spelen in het verhaal van minister Schouten, merkt Dirk Strijker op.
Op de afscheidsbijeenkomst kreeg ik natuurlijk het laatste woord. Dat heb ik vooral besteed aan mijn grote zorgen over de ontwikkelingen in de landbouw in relatie tot natuur en landschap.
Met moderne digitale technieken wordt de landbouw steeds schoner en nauwkeuriger. Boeren komen zo dichter bij de theoretisch maximale opbrengst, zonder veel bestrijdingsmiddelen en andere toevoegingen.
Schouten wil een andere richting op: minder intensief, minder kunstmest, meer biodiversiteit
We zijn nog niet zo ver, maar de tendens is overduidelijk. Die schone, hoogproductieve landbouw dreigt tegelijkertijd ecologisch rampzalig uit te pakken, want het is een landbouw zonder onkruid en vretertjes. Hoe dat verder moet, weet ik nog niet, Het leek me nuttig dat met de bezoekers van mijn afscheid te delen.
Ik ben niet de enige die ermee worstelt, minister Schouten zit er ook mee. Ze heeft vorig jaar de kringlooplandbouw ten doop gehouden. Nu heeft ze een nota gepubliceerd om de kringloop in te vullen: Realisatieplan Visie LNV.
Schouten gaat veel geld uitgeven aan allerlei projecten en subsidies om de landbouw in een andere richting te krijgen. Minder intensief, minder kunstmest, meer biodiversiteit.
In de nota staan mooie paragrafen over allerlei soorten landbouw, maar minder dan één pagina gaat over onze export
Allemaal prima, maar wat ik steeds weer mis is het grotere plaatje van het Nederlandse landbouwmodel. In de nota staan mooie paragrafen over allerlei soorten en typen landbouw, maar er staat minder dan één bladzijde in over onze export. De internationale markten waar ruwweg de helft van onze productie naartoe gaat.
Landbouwproductie gaat krimpen
Natuurlijk heeft Schouten gelijk dat er ook een internationale markt is voor producten die natuurinclusief en in kringloop zijn voortgebracht. Maar, ik blijf erbij dat onze landbouwproductie behoorlijk gaat krimpen als we binnen de landbouw ruimte willen geven aan wilde planten en dieren in een natuurlijke omgeving.
Gisteren las ik een verhaal over een boer, die helemaal de natuurkant was op gegaan. Zijn melkproductie per koe was 20% gedaald en hij had aanzienlijk meer grond onder zijn koeien, gekregen van Staatsbosbeheer.
Als het streven is dat de hele landbouw de natuurkant opgaat, dan is de export verdwenen
Deze boer had drijvende vlotjes gebouwd voor zwarte sterns en hij maaide zijn land in mozaïek, voor de weidevogels. Per hectare is zijn melkproductie vast en zeker met de helft gedaald. En dat spoort met mijn ‘achter op de sigarendoos’-berekeningen van een poosje geleden over de olifant in de kamer.
Als we dat voor de hele landbouw nastreven, dan is de export verdwenen. De nota had daar best een heel hoofdstuk over mogen bevatten. Kortom ik deel de zorgen van de minister, maar het wordt tijd dat ze klare wijn gaat schenken over de olifant.