Redactieblog

9 reacties

‘Afscheid nemen is moeilijk’

Over gedwongen bedrijfsbeëindiging en functioneel leeftijdsontslag.

U weet wellicht dat ik van toneel houd. Ik speel het zelf en ik kijk er graag naar. Daarom moest ik wel naar Maalkop toe. Maalkop is een theaterstuk van de PeerGroup, mijn favoriete theatergroep. Het gaat over een boer die van de bank hoort dat die de stekker eruit trekt. Hij heeft nog 1 koe over en die staat ook op punt te worden afgevoerd. Het stuk wordt gespeeld door 2 acteurs. De ene is Fabian Jansen, de andere Martje 160, een echte koe. Het is feitelijk een gesprek tussen de boer en zijn koe, ook al zegt die niets terug. Het stuk speelt in een oude ligboxenstal. Ik zag de voorstelling in Ten Boer, maar de komende tijd toeren ze door Nederland, en zijn ze te zien in andere lege ligboxenstallen. Gaat het zien, bijvoorbeeld in Heeten en in Best. En verbaas u over het spel van Martje 160, alsof ze jaren toneelschool achter de rug heeft.

Boeren zonder opvolger hebben het financieel makkelijker dan boeren met opvolger

Bedrijfsbeëindiging

Het stuk laat zien wat u al wist, afscheid nemen van het bedrijf is heel moeilijk. Dat is al zo als je voor een baas werkt, maar nog meer als je een eigen bedrijf hebt, en ook nog eens met levende dieren. Bedrijfsbeëindiging is een zwaar onderwerp, veel boerengezinnen worstelen ermee, zowel technisch als emotioneel. Soms vindt de beëindiging plaats vanwege financiële problemen, zoals in Maalkop; veel vaker bij gebrek aan een opvolger. Het bijzondere daarbij is dat boeren op bedrijven zonder opvolger het financieel veel gemakkelijker hebben dan degenen die wel een opvolger hebben. In de (vaak lange) periode vóór het einde hoeft niet meer zwaar geïnvesteerd te worden, en er hoeven dan ook geen meerdere gezinnen van het bedrijf te leven. Dat is bijna 40 jaar geleden al eens vastgesteld door het LEI, voor glastuinbouwbedrijven, maar voor landbouwbedrijven is het niet anders.

Lees verder onder de film.

AOW-gerechtigde leeftijd

Ik kom op dit onderwerp omdat ik zelf aan het beëindigen ben. Bij een universiteit gaat dat anders dan op een boerenbedrijf. Recent kreeg ik namelijk een simpel briefje. Daarin de mededeling dat mijn dienstverband in verband met het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd eindigt met ingang van 19 juli 2019, conform artikel 8.4 lid 7, en ik werd bedankt voor bewezen diensten. Een beetje een killig briefje eigenlijk, afgescheiden door een geautomatiseerd systeem. Dat systeem wist klaarblijkelijk niet dat ik net met mijn bazen had afgesproken dat ik nog een aantal jaren beperkt door zal werken.

Daar ben ik blij mee, want ik weet uit mijn geboortedorp dat plotsklaps ophouden heel ongezond is. Er waren daar namelijk heel wat boeren die dat deden, ophouden en stilzitten, en dat bleek ze meestal slecht te bekomen.

Ik werk niet alleen beperkt door, ik blijf ook nog even columns schrijven. U bent dus nog niet van me af, ook al krijg ik nu functioneel leeftijdsontslag.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  In het begin van deze column vreesde ik dat dit de aankondiging zou zijn om te stoppen met het schrijven van columns. In de laatste twee regels lees ik tot mijn opluchting dat het schrijven van columns de komende jaren gewoon door gaat.
  Ik kan uw columns zeer waarderen; ze voegen wat toe aan mijn inzicht in de landbouw.

 • Alco

  Weten we dus ook hoe @Bennie erin staat.

 • j.verstraten1

  En ook hoe @Alco erin staat😁

 • farmer135

  Ik kan zeggen dat beëindigen een moeilijke tijd is die niet altijd door de omgeving begrepen wordt.

 • l coumans

  Het moeilijkste van een onderneming/bedrijf is het stoppen

 • agratax.1

  Stoppen is het automatische gevolg van beginnen en daarom ben ik van "Het einde komt, ik weet alleen niet wanneer. Maar ik wens zelf te bepalen wanneer ik zover is en niet de buiten wereld". Voor mij was stoppen gelukkig mijn eigen beslissing en daarna ben ik als Dirk dingen gaan doen die ik leuk vind en die de moeite waard zijn om gedaan te worden. Hiermee ben ik wel geen boer meer maar wel betrokken bij de agrarische wereld en spreek ik meer boeren dan toen ik nog elke dag op de trekker en in de aardappelschuur zat.

 • Alco

  Ook dus hoe Verstraten als LTO 'er erin staat. Hier een reactie geven en niets tegen een Gio.

 • Firma Vellenga

  Lijkt mij ook erg interessant om te zien. Bedankt, het was me anders vast ontgaan...

 • wij hebben het stuk "maalkop"vorig jaar bekeken, zeker een aanrader.
  en wat betreft stoppen, en gedwongen stoppen.. ieder geval is uniek, er gaat voordat de stekker eruit is of de knop om is een heel proces voorbij. een goede begeleiding maakt het makkelijker maar dan nog is het de tijd die zorgt dat de wonden worden geheeld...

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.