Commentaar

23 reacties

‘Zorgwekkende ontsporing van vegan-fundamentalisme’

De massale bezetting van een varkensbedrijf, maandag in Boxtel, luidt een nieuwe episode in voor het dierenactivisme.

Zoiets is niet eerder vertoond in Nederland. Ja, we hebben eerder inbraken gehad en clandestiene opnames uit stallen. En in het verleden zijn er heftige acties tegen het gebruik van proefdieren en de nertsenhouderij geweest. Maar voor de veehouderij is een actie van deze omvang ongekend en ongehoord.

Vegan-fundamentalisten

Ook inhoudelijk gaan de actievoerders van ‘Activism on the Road’ met hun actie ‘Meat the Victims’ een flinke stap verder dan we gewend waren van clubs als Wakker Dier. Het gaat hen niet om misstanden, maar om het houden van vee en het eten van vlees op zich. Tot nu toe was vegetarisme of veganisme iets voor de persoonlijke levenssfeer, een keuze die iedereen zelf kan maken. Maar deze veganistische activisten willen hun moraal opleggen aan de rest van de bevolking. Zo ontpoppen ze zich tot ware vegan-fundamentalisten.

Het massale karakter van de overval en het hardnekkige volhouden van de stalbezetting maakten de actie extra intimiderend

Nu ging het nog zonder persoonlijk geweld. Echte vechtpartijen zijn er niet geweest. Maar het forceren van een staldeur is ook al een vorm van geweld. Het massale karakter van de overval en het hardnekkige volhouden van de stalbezetting maakten de actie extra intimiderend. Waar ligt de grens voor deze club? De stap naar echt gewelddadige acties lijkt voor mensen die zo overtuigd zijn van hun eigen heilige gelijk nog maar klein.

Escalatie ligt op de loer

De escalatie ligt op de loer, zoals we maandagavond hebben gezien. Gelukkig bleef het geweld beperkt. De veehouders die – zeer begrijpelijk en terecht – een tegenactie hielden, hebben zich ingehouden en het werk aan de politie overgelaten. De politiekeuze voor zachte dwang is een van de oorzaken van de lange duur van de bezetting, maar heeft waarschijnlijk voorkomen dat het verder uit de hand liep.

Het escalerende dierenactivisme verdient de hoogste prioriteit bij politie en justitie

Nu is het zaak dat de softe aanpak een stevig vervolg krijgt. Want dit kan echt niet. Het escalerende dierenactivisme verdient de hoogste prioriteit bij politie en justitie. Maatschappelijk debat oké, maar boeren-terroriseren op eigen erf is buiten alle proporties.

Laatste reacties

 • Trot

  Mijn gedachten gaan uit naar onze collega en gezin hou je haaks

 • hansvanbergen

  De politie heeft het JUIST laten escaleren door ongelofelijk lang te wachten. Ze hadden die lui gleik moeten arresteren. is de vraag hoeneer er eindelijk eens geruimd zou gaan worden als of indien de boeren niet gekomen waren

 • bankivahoen

  Het hek is letterlijk van de dam , dit is na de dood van Pim Fortuyn het volgende piketpaaltje dat de Nederlandse geschiedenis in gaat. Niets is erger ook nog dat de politiek en politie erbij stond en niets deden , vergelijk het maar met Sebrenica waar we ons ook stonden te vergapen.
  Een tip aan alle boeren is om een hekwerk om je bedrijf te plaatsen met verboden toegangsbordjes erop om juridisch misschien een punt te hebben. Verder zal elke boer beter een draaiboek voor zichzelf maken hoe te handelen bij zulke massale invallen op je privé terrein. Er zijn diverse mogelijkheden om deze lieden het verdomd lastig te maken , ook binnen het proportionele.
  En de bbq door de boeren medestanders is natuurlijk helemaal super. Dat moeten we standaard tot uitvoering brengen. Het is de kunst van ieder om geen geweld te gebruiken dan verliezen we het in de media. Denk steeds dat 99% van de bevolking wel achter je staat.

 • Alco

  De boeren hebben zich volgens mij voorbeeldig gedragen.
  Juist in zo'n situatie moet je goed nadenken hoe je hun gedrag tegen zich in laten keren.

 • kiepel

  Hopelijk blijven we een eenheid en vallen we elkaar niet af. we zijn allemaal boer.
  Samen sterk.
  Geweldloos reageren maakt ons sterker.
  Zeer moeilijk. Het liefst sloeg ik ze de stal uit. Helaas werkt het zo niet.

 • Uitermate zwak optreden van de CDA'er Grapperhaus om deze Vegan-terroristen hard aan te pakken met hun organisatie en sponsoren.Zelfs de media moet er van geweten hebben want de AD had vanaf het begin al een liveblog op hun site.

 • hansvanbergen

  Bij nertsenboeren gebeurde dit soort dingen jaren geleden ook al is niets nieuws. Alleen hebben we als boerenstand de andere kant op gekeken

 • cornelis 22

  Allemaal een voorraad honkbalknuppels inslaan .met zoiets mag je toch na drie waarschuwingen gepast geweld gebruiken?

 • Bennie Stevelink

  Ik was verrast door de enorme verontwaardiging buiten de agrarische sector. Die verontwaardiging was zo groot dat WakkerDier zich zelfs genoodzaakt voelde zich van de actie te distantiëren. Dit, terwijl ze in werkelijkheid samen met de PvdD, waarschijnlijk organisator zijn of dat het op zijn minst met hun overlegd is.

  Ik heb nu, een dag later, een vermoeden waarom de verontwaardiging ook buiten de agrarische sector zo groot is: het betrof de bezetting van een gezinsbedrijf.

  Tot nu toe waren bezettingen altijd gericht op overheidsgebouwen of grote (internationale) bedrijven. Objecten met een bepaalde anonimiteit waardoor het niet gericht was tegen specifieke personen. De bezetting van een gezinsbedrijf raakt een specifiek gezin en dat roept in de hele breedte van de Nederlandse bevolking grote verontwaardiging op.

  De dieractivistische propaganda machine die doorgaans op hoog niveau werkt heeft hier een grote misschatting gemaakt. Ook de dieractivistische propaganda machine kan blijkbaar fouten maken.

 • ghboom1

  We kunnen allemaal van allerlei tegen acties bedenken, maar we trekken als boer, altijd aan het kortste eind. De politie en politiek stond erbij en keek ernaar. Laten we als agrariërs eerst zien dat we samen èèn front vormen. Samen sterk. We krijgen met onze welvaart, steeds meer van dit soort wereldverbeteraars . En dan wil de overheid ook nog graag dat we ons bedrijf open stellen, voor Jan en alleman. Weet niet of ik daar op zit te wachten.

 • WJHDKremer

  Bennie, denk jij nou werkelijk dat ze ook nog zouden toegeven dat ze ervan wisten, laat staan dat ze ook nog mee organiseerden? Het is een grote pot nat.

 • Fozzy Bear 60+

  Dit is geen reactie op het onderwerp zelf. Maar plaats die knop "laad alle reacties" eens aan de bovenkant. Zijn er veel reacties moet je weer helemaal naar bovenscrollen. Wil je alleen de laatste lezen dan kan dat.

 • agratax.1

  @Cornelis22. Honkbalknuppels inslaan werkt niet, je moet er mee slaan en dat kun je alleen met 1 knuppel. Helaas de politiek heeft min of meer besloten dat het uit je huis / pand of erf weg knuppelen van inbrekers niet mag en daarmee kom je op een glad ijs. Niemand verbied je om een grote hond met grote bek vol tanden als huisdier te nemen zolang dat dier voor een ieder lief en aardig is, helaas deze hond heeft een hekel aan ongenode gasten. Kan je het dier niet kwalijk nemen en hiermee wordt het leven deze vegen opdringerige activisten wel erg zuur. Als de veganisten zich zo blijven gedragen dan zijn ze niet ver verwijdert van de geloofsfanaten, die we allemaal liever zijn vertrekken dan komen.

 • cornelis 22

  Die honkbalknuppels is niets mis mee
  Ben een keer in Texas geweest belden we aan bij een boerderij deed er een mijnheer open met een geweer in de hand. Als die gasten lef hebben moeten ze daar maar even een bedrijf gaan bezetten .

 • Mbmb

  Eens met gbboom: samen sterk, we moeten 1 front vormen. De nertsenhouderij is al het land uitgepest en wie heeft daar eigenlijk wat aan gedaan? Volgt de varkenshouder, kalverhouder, geitenboer? En collega melkveehouder, ook wij zijn aan de beurt Kijk ook eens naar eenzijdige programma van Zembla over de geitenhouderij, er bleef geen spaan van heel en alleen maar anti mensen aan het woord. Zo gaan de media met ons om. Nu dan een tegengeluid in de kranten, maar het moet dan wel totaal escaleren en de spuitgaten uitlopen.

 • Mbmb

  En hoe zit het met die buitenlanders? Daar is het alleen maar veel slechter als hier. Ik denk dat ze doelbewust worden ingezet om de pakkans en de aansprakelijkheid te verminderen, kortom een doelbewust georganiseerde terroristische beweging die ons demoniseert. Bestrijden met alle middelen. Trouwens, als ze bij mij komen dan zal ik en mijn zoons niet rustig blijven. Denk je dat wij ook ons zelf respect willen verliezen. Kom op mijn erf en we doen alles wat in ons vermogen ligt.

 • veehouders

  Bennie. Die verontwaardiging van de pvdd is maar nep. Zie de reactie van Ouwehand.

 • koestal

  Als er een rechter in Nederland aan te pas komt kiest hij voor de activisten, die dan een slachtofferrol spelen.De boer is dan weer de dader.

 • veldzicht

  @veehouders .Inderdaad is die verontwaardiging van PvdD nep,maar nu moesten ze wel omdat iedereen er schande van sprak.Op een bijeenkomst van Animal richts vroeg Esther Ouwehand nog om applaus voor de helden van activisten die bij boerderijen binnen drongen om opnamen te maken.

 • veehouders

  @veldzicht. Bij ons in de krant staat dat ze dode en zieke varkens op het bedrijf heeft gezien en ze wil nu dat de boer aangepakt wordt. Die reactie was voor de buhne. Zoals je zei ze konden er niet omheen.

 • analytische boer

  In de stad veegt de ME de straat schoon met een waterkanon. Tenminste die beelden komen me bekend voor. Waarom nu niet om 16 uur het erf schoon gespoten. Met een nat pak is demonstreren onprettiger . Varkens worden met een kleur-stik gemerkt, waarom de binnenzitters niet ? Raar dat indringers als genode gasten behandeld worden.

 • Alco

  Wat ze in de stallen zien en mistanden noemen, zie je ook in het menselijk leven.
  Kijk maar eens in een ziekenhuis.

 • Maas1

  We wachten af wat de rechter hier van vind..komen ze hier mee weg dan opent dat de deur om bij de activisten in het holst van de nacht demonstratief op de bank te gaan zitten....

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.