Redactieblog

7 reacties

‘Wilde dieren achter het hek’

Eindelijk meer erkenning dat de weidevogelstand ook last heeft van roofwild.

Het gaat niet goed met de weidevogel, dat zal u bekend zijn. En ik vrees dat in de loop van dit jaar wordt vastgesteld dat het nog weer veel slechter gegaan is. Het is droog, het is bij vlagen koud, en de grond is hard. Als kuikens al niet van de kou sneuvelen, en niet door andere beesten worden opgepeuzeld, dan sneuvelen ze wel omdat er weinig te vreten is, vanwege die droge en harde grond.

Drooglegging landbouwgrond

Als het inderdaad een droevig weidevogeljaar wordt, kun je uitrekenen dat er een roep om extra maatregelen komt. Er zijn veel verschillende factoren die samen de teruggang van de weidevogel veroorzaken. De bijdrage van de landbouw zit onder meer in de drooglegging van weidegronden, met lage peilen en drainage. Dat is niet gisteren gebeurd, maar in een periode van vele decennia, zeg maar vanaf de moderne ruilverkaveling. De drainage onder mijn eigen landje stamt uit zo’n ruilverkaveling, en is waarschijnlijk aangelegd in de jaren 70. Je kunt dan moeilijk de huidige grondgebruiker de schuld van de verdroging geven.

Vernatting

Mogelijke maatregelen raken de huidige gebruiker echter volop. Ik heb hier al veel vaker gezegd, als je echt wat aan de teruggang van de weidevogel wilt doen, dan moet er grootschalig vernat worden. De consequentie is dan dat je een heel ander landbouwsysteem krijgt dan het huidige, met een extensieve landbouw, minder boeren en veel minder agro-industrie.

Afrasteren leidt wel tot rare vormen van scheiding binnen de natuur

Stroomdraad tegen roofdieren

Toch is de landbouw niet de enige oorzaak. Een poosje geleden hoorde ik op de radio dat Natuurmonumenten – het kan ook een andere natuurbeheerder geweest zijn – in Friesland kansrijke percelen voor weidevogels afrastert om vossen en aanverwant gespuis buiten te houden. Roofwild draagt dus ook volgens Natuurmonumenten bij aan de slechte stand van de weidevogel. Het afrasteren leidt wel tot rare vormen van scheiding binnen de natuur: hier een afgebakend veld voor de grutto en daar eentje voor de vos. En we hadden al aparte afgerasterde velden voor herten en Konikpaarden, in Flevoland.

Lees verder onder de foto.

Bescherming weidevogels tegen vos met hulp van schrikdraad. Foto onlangs gemaakt in het Twentse natuurgebied Beneden-Dinkeldal van Natuurmonumenten. - Foto: Martijn ter Horst
Bescherming weidevogels tegen vos met hulp van schrikdraad. Foto onlangs gemaakt in het Twentse natuurgebied Beneden-Dinkeldal van Natuurmonumenten. - Foto: Martijn ter Horst

De 2 wolven lopen langs een gazen afrastering. Hoezo natuur?

Wolven

En ik waarschuw maar even, afrasteren kan tot ongewenste effecten leiden. Nog niet zolang geleden vertelde een collega van een excursie naar Duitsland, waar men velden voor schapen had afgerasterd met stroomdraad, tegen wolven. Maar, op een kwade dag had een wolf toch kans gezien binnen te komen, en hij, of zij, durfde er vervolgens niet weer uit, met nare gevolgen voor de schaapskudde. En over wolven gesproken, heeft u de foto van het wolvenpaar op de Veluwe gezien? Gemaakt met een verborgen camera. De 2 wolven lopen langs een gazen afrastering. Hoezo natuur? Het laat weer eens zien dat Nederland te klein is voor wolven. Onduidelijk is overigens of ze binnen of buiten de afrastering liepen. Misschien zaten er aan de andere kant wel weidevogels.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Nogmaals, natuurclubs die meer weidevogels willen dienen hun terreinen zo in te richten dat er veel weidevogels zijn. Ze hebben meer dan genoeg gronden om het zo te doen. Het is wel keuzes maken voor die clubs. En dat is nu net waar de fout ligt. Ze willen niet kiezen en als het mis gaat krijgen de boeren de schuld. Te gemakkelijk.

 • Bolder01

  Zolang de wolf ,de vos, ooievaar buizert enz, beschemrt wordt , MAAK IK MIJ NIET DRUK

 • DJ-D

  Een marter of een kat voelen zich niet geremd door zo'n hek. En dat een marter nog steeds een beschermde status heeft, is helemaal van de gekken. Ook dat mensen als ze van hun katten afwillen ze gewoon loslaten in een polder moet streng aangepakt worden.

 • hdijkstra

  De waterschappen werken de verdroging zelf in de hand omdat door ordinaire bezuinigingsmaatregelen de peilvakken worden vergroot zodat kunstwerken kunnen verdwijnen. Vervolgens wordt er naar het laagste gebied gekeken en daar wordt de waterstand op aangepast, terwijl dan de hogere gebieden in zo'n peilvak gewoon verdrogen. Ik vind het niet juist om daar de boeren op aan te spreken

 • Alco

  Alleen verschraling van gronden tegengaan en opruiming van predatoren helpt.

 • el

  Prima idee toch, voedsel bos aan de ene kant en wolven aan de andere kant van de afrastering. Back to nature!

 • massan

  Zelfs op natuurgronden zitten geen weidevogels. Daar kunnen de boeren toch niet schuldig aan zijn.
  Ook de populatie roofvogels is de laatste decennia fors toegenomen; hoe hou je die achter een hek???

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.