Commentaar

1 reactie

‘Stikstof in de greep krijgen’

De (melk)veehouderij is nerveus, er hangt iets in de lucht.

Aanleiding vormt de constatering, eerder dit voorjaar, dat het nationale nog steeds niet wordt gehaald. Plus de uitspraak van de rechter dat een aantal vleesveehouders toch fosfaatrechten toekomt. Daardoor wordt het weer moeilijker om onder het fosfaatplafond te blijven.

Verbetering van stikstofbenutting

Neemt de minister haar toevlucht tot een nieuwe generieke korting? De sector is fel tegen dat paardenmiddel. Tegen die achtergrond moet de vrij plotseling ingelaste bijeenkomst van woensdag gezien worden, waarin LTO, NAJK, NMV en Netwerk Grondig aankondigden te mikken op verbetering van de stikstofbenutting, bijgestaan door Nevedi en NZO.

Op dit terrein is nog veel te winnen

Om politieke redenen moest er ‘iets’ komen, klaarblijkelijk. Het plan zelf is nog niet veel meer dan een voornemen. Wel een goed voornemen, overigens. Op dit terrein is nog veel te winnen. En een betere benutting van de stikstof betekent naast verlaging van de uitstoot ook kans op beter financieel resultaat.

Overschrijding stikstofplafond minimaal

Op deze plek is al eens betoogd dat het probleem met het stikstofplafond wel meevalt. De overschrijding is miniem en daalt. Die aangrijpen om de veestapel opnieuw te korten, zou niks anders zijn dan een stok zoeken om de hond te slaan. Hopelijk is dit signaal op tijd en helpt het om onheil af te wenden. En in afwachting van waar Den Haag en Brussel mee komen aan de slag met het stikstofmanagement.

Eén reactie

  • deB.

    Dus eerst maar eens de auto aantallen door de midden, laat staan de amusante vliegbewegingen!..... wat een gezever hier toch, over de de meeste groene, kringloopsector van dit land!!!!! Die al hard ingekrompen is!!!!! Wat een selectief niveau

Of registreer je om te kunnen reageren.