Commentaar

5 reacties

‘Steun, onbegrip en woede na bezetting varkensstal’

Blijf in dialoog. Ook al is een gesprek met radicale dierenactivisten welhaast onmogelijk.

Hoe moeilijk blijkt wel in talkshow Pauw. Varkenshouders Theo Vernooij en Willy Vos lopen er tegen de sektarische muur van activisten Alix en Jonathan (géén achternamen!). Zij hebben bij hun bezetting in Boxtel alleen maar ‘verschrikkelijke dingen’ gezien. Alix heeft zich de hele dag ontfermd over een gewond biggetje. “Een klein percentage sterft”, erkent Vernooij. “Wij doen ons uiterste best dat te laten zakken.”

Onbegrip over en weer

Onbegrip over en weer. De groep Meat the Victims wijst elk gebruik van dieren, laat staan consumptie van vlees, af. Zij dringen hun fundamentalistische vegan-visie met geweld op. Ze vinden de stalbezetting geen huisvredebreuk, want dit is het bedrijf. Nee, de actie is ook niet persoonlijk.

Politiek neemt afstand van actie dierenactivisten

Natuurlijk zijn collega’s boos, en als de politie eerder had ingegrepen, waren zij die maandag 13 mei niet naar Boxtel gekomen. De sympathie gaat naar hen, niet naar de activisten. Minister Carola Schouten, collega Ferdinand Grapperhaus, alle politieke partijen nemen ferm afstand. Ja, zelfs Partij voor de Dieren en groepen als Wakker Dier en Varkens in Nood. Een petitie voor Betere bescherming voor boeren is al 30.000 keer ondertekend.

Alle steunbetuiging ten spijt, wat blijft hangen is een murw gebeukt gevoel

Alle steunbetuiging ten spijt, wat blijft hangen is een murw gebeukt gevoel. Het gevoel dat de sector alleen maar kritiek krijgt. Veel veehouders liggen ’s nachts wakker uit angst voor inbraak. Dit keer was het Meat the Victims. Een andere groep, Animal Rights, drong eerder in stallen binnen, en maakte illegale opnames. Wie volgt?

Trend naar minder vlees

Hoe kun je je als boer mentaal wapenen? Het is niet eenvoudig. Er is een trend naar minder vlees. Ja. Grote spelers in de markt als Unilever en Vion spelen daar al op in, zelfs hamburgergigant McDonald‘s. Elk segment kent ook zijn eigen productiewijze. Maar er blijft vraag naar vlees! En als je goed produceert, goed zorgt, mag je trots zijn op je vak. Recht de rug. Je hebt een verhaal te vertellen. Kritiek zal blijven.

Sympathie is een broos goed, laat je niet provoceren

In een goed verhaal zit ook meer dan opportunistische verdediging. De nieuwe Facebook-groep Farmers Defence Force telt in enkele dagen meer dan 3.300 leden. Het is heel begrijpelijk steun bij elkaar te zoeken, maar ook te beseffen dat sympathie een broos goed is. Laat je niet provoceren.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als ze bij mij inbreken bel ik niet de politie.

 • Maas1

  Ja niet laten provoceren dat is goed om te onthouden,maar het is verrekte lastig zeker als ze zelf opschrijven dat ze fundamentalisme ' na streven'
  Ja farmerbn kan ik me voorstellen als men komt werken controleren wij ook altijd de identiteit,daar doen we in ieder geval geen 10 uur over,want ja dan is de dag weer voorbij,toch!

 • Noordam2

  Keihard optreden want vergeet vooral niet, deze mensen zijn zelf keihard en medogenloos, zonder ook meer iets van redelijkheid, dat ze van onze overheid vooral een podium krijgen zegt genoeg. Wat hebben we toch een fantastische christelijke minister!!!!! Denkt aan haar mensen, maar niet heus!

 • agratax.1

  Deze fundamentalisten krijgen een podium en ander fundamentalistische groeperingen krijgen vele jaren opsluiting omdat ze Geloofsfundamentalisten zijn en dat mag niet want dat is orde verstoring en levensbedreigend voor de anders denkende. Betreft het echter veganisten die uit geloofsovertuiging dierhouders denken te mogen overrompelen doet het Om het af met 'Er volgt een oproep voor uw proces. komt u niet dan vervolgen wij niet". Dit noem ik meten met twee maten en discriminatie van de boeren beroepsgroep.

 • Almagro

  Zelf zal ik (denk ik) nooit geweld gebruiken. Ik heb wel wat honden achter het hek lopen die direct wat DNA materiaal kunnen afnemen. Maar dit uitsluitend in het kader van efficiëntie .....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.