HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Commentaar

13 reacties

‘Schouten kiest minst slechte oplossing’

Een ingreep in de fosfaatrechten hing in de lucht. De vraag was alleen hoe. Het wordt dus verdubbeling van de afroming bij verkoop en een streep door het voorraadje in de fosfaatbank.

Een dag na de verkiezingen, de uitslag hing nog in de lucht, kondigde minister Schouten het aan. Er is veel over te zeggen. Je kunt bijvoorbeeld twijfelen aan de noodzaak. Kloppen de rekensommen wel? Houdt Schouten niet te veel marge aan?

Het grootste probleem is de misrekening met de rechten voor vleesveehouders. Om dat te tackelen, grijpt Schouten in de trukendoos. Sommige vleesveehouders krijgen wel de rechten, maar de dieren waar het om gaat, tellen in haar ogen niet als melkvee. Die rechten tellen dus ook niet mee voor het melkvee-fosfaatplafond. Het is een meevaller dat Brussel dit slimmigheidje van Schouten lijkt te accepteren.

Ondanks haken en ogen de minst slechte oplossing in fosfaatrechtendossier

Verder is de keuze voor meer afromen in plaats van generiek korten de minst slechte. De Raad van State werpt tegen dat de lasten zo bij een kleine groep terechtkomen, namelijk de kopers. Maar daar is wel iets tegenin te brengen. Kopen is geen verplichting. Het is zelfs de vraag of meer afroming wel leidt tot meer kosten voor quotumkopers. De prijs van het quotum hangt vooral af van de betaal- en investeringscapaciteit van de koper. Daarom is het eerder de verkoper die het gelag betaalt. Vervelend voor deze groep, maar voor de sector de minst slechte oplossing.

Laatste reacties

 • Een kleine generieke korting van 0,5% is ook genoeg.
  Dit wel onder VOORWAARDEN;
  - RETOUR KORTING.
  - Garanties dat er niet meer lijken in de kast zitten. (uitgedeelde rechten o.i.d.)
  - Verleasen mogelijk maken van (bijv. max 5%) deel van de rechten.
  Onderbouwing:
  85.300.000 -/- 420.000 (fosfaatbank)= 84.880.000 rechten in omloop.
  Rechten vleesvee 760.000 kg, : netto zullen er dan 684.000 (-10%) rechten bij melkvee terecht komen = 85.564.00 rechten maximaal in omloop.
  Theoretisch dus een korting nodig van 684.000/85.564.000= 0,8%
  >>zie vervolg<<

 • >>VERVOLG<<
  Generiek 0,5% korting op alle rechten in omloop (85.640.000) = 428.200 kg.
  Dit resulteert in ca. 85.135.800 kg maximaal in omloop na verkoop vlveerechten
  Dit aantal dus laten zakken uit de fosfaatbank tot het plafond en NIET verder !!
  RETOUR KORTING:
  Nu in de fosfaatbank 420.000 kg, deze inleveren in dit plan ter voorkoming van hogere korting.
  De komende jaren zijn dit een vergelijkbaar aantal of meer in deze fosfaatbank.
  Deze korting kan dan jaarlijks volledig retour naar de sector zonder groep te bevoordelen of te benadelen !!

  VOORDELEN:
  - Generieke korting komt (snel) terug in de sector.
  - Korting is klein gemiddeld een halve koe.
  - Lease/verlease wordt eenvoudiger (en goedkoper).
  - Eerlijke verdeling van de lasten.
  - Veel minder geld uit de sector !!

  Het huidige voorstel van 20% korting zal dit jaar nooit voldoende rechten opleveren om de eenvoudig reden dat het vee er niet is ! (koop niet noodzakelijk is zie CBS veeaantallen)
  Met als gevolg dat het 30% wordt of meer of alsnog een generieke korting...... (een beetje Russische roulette).

  Schiet er maar op
  vr gr R.de jong

 • farmerbn

  Nederland heeft een overschrijding van 2% bij het stikstofplafond. Nou en? Er zijn genoeg Europese landen die een veel te grote begrotingtekort hebben dan afgesproken. Nederland moet meer van zich afbijten maar het komt ze gewoon lekker uit om de melkveehouder weer te pakken. Ook toevallig zeker dat deze regel net na de verkiezing (op vvd en cda) komt. Kijk dat is wel weer slim van de politiek.

 • bluemink

  Door slecht leiderschap en traag rechtssysteem moet de melkveehouderij weer financieel offer brengen .
  Toch maar de landbouw weer bij Economische zaken onderbrengen ,om ons net als andere bedrijven te behandelen .


 • kanaal

  snel stoppen met die veel te dure derogatie.

 • Bennie Stevelink

  De vleesveehouders zit deze extra afroming natuurlijk dwars. Zij willen zo snel mogelijk de fosfaatrechten verkopen. Minister Schouten heeft het slim aangepakt: de vleesveehouders die zo snel mogelijk willen verkopen 20% en mogelijk zelfs 30% bij verkoop laten inleveren.
  Daarnaast zijn de fosfaatrechten niet ingevoerd om melkveehouders die binnen enkele jaren stoppen te kapitaliseren. Daar kun je ook rustig 20% of 30% weghalen.

 • Kelholt

  Bennie zegt: 'Daarnaast zijn de fosfaatrechten niet ingevoerd om melkveehouders die binnen enkele jaren stoppen te kapitaliseren.'
  Ben je de stoppersregeling van 10 februari 2017 alweer vergeten? Deze stoppers hebben niet alleen subsidie gekregen om FrieslandCampina in de benen te houden maar ook een kapitaal aan fosfaatrechten. Dat dit kapitaal rechtstreeks naar de Rabobank is gegaan om de lening af te lossen is een ander verhaal.

 • Attie

  Nee Bennie, verkopen hebben ze als eerste gedaan, maar kregen vervolgens een aanslag aan de broek die ze met succes aanvochten, vandaar Schouten zijn probleem.

 • landboer

  En om de vleesveehouders te pakken, wordt de hele handel op slot gezet? Want ook lease valt er onder, vindt het alleen een goed plan wanneer je tevens een soort rekening courant systeem toestaat,nu kun je weinig meer schuiven op het laatst , laat de minister haar eigen probleem oplossen en de rechten opkopen!

 • farmerbn

  Nogmaals: Zonder derogatie had je deze sores niet gehad. Boeren met veel grond hadden wat (60 euro per ha) extra kunstmest moeten kopen en boeren met teveel vee wat ( 15 kuub per ha) mest moeten exporteren of verbranden. Allebei veel goedkoper dan wat jullie nu hebben.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, hou eens op met die Franse onzin. Ook zonder derogatie hadden we fosfaatrechten gehad. De VVD en CDA hebben met moeite, bij het tot stand komen van de huidige coalitie, kunnen afdwingen dat in ieder geval tijdens het huidige kabinet geen inkrimping van de veestapel komt. Ze hebben daar wel wisselgeld voor moeten geven: kringlooplandbouw, opkoop van 1 miljoen varkensplaatsen en de invoering van een wet die de regering de mogelijkheid geeft op ieder moment zonder opgaaf van reden de veestapel in te krimpen.

  Het is toch ongelooflijk dat tegen deze achtergrond er nog steeds boeren zijn die denken dat we zonder derogatie vrij koeien zouden kunnen houden.

 • koestal

  Oppewal heeft makkelijk praten.

 • Alco

  Derogatie is zo wie zo een gedrocht.
  Boeren die intensief zijn en moeten aankopen, kopen gewoon mais.
  En grondgebonden kan niet uit de voeten met 80\20 gras mais.
  Kortom de wereld op zijn kop.
  Gewas derogatie of beter gezegd: Bemesten naar behoefte moet lijdend zijn.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.