Commentaar

8 reacties

‘Rode kaarten in biologische sector’

Daar zijn ze weer: rode kaarten.

‘Misschien moeten we rode kaarten sneller geven’, reageert Nicolette Klijn, directeur Skal Biocontrole op de commotie rondom biologische certificering. Volgens RTL Nieuws voldoet 1 op de 10 biologische boeren niet aan de regels, en treedt Skal niet adequaat op. Honderden producten zouden onterecht als biologisch in de schappen liggen.

Veel overtredingen relatief onschuldig

Vooropgesteld, certificering moet deugen. Een keurmerk stelt anders niks voor. RTL Nieuws schiet in zijn scoringsdrift echter wel snel in de populistische stand. In Skal’s inspectierapporten is een overtreding al gauw een ‘ernstige of kritieke afwijking’. Veel overtredingen zijn relatief onschuldig of beginnersfouten bij omschakelaars. Skal geeft ruimte voor verbetering zonder direct de certificering in te trekken. Dit is terecht. Ook niet elke verkeersovertreding betekent inleveren van het rijbewijs. Sommige wél!

Sanctiemogelijkheden beter benutten

Skal was gewaarschuwd. Minister Schouten riep de keuringsinstantie vorig jaar al op de sanctiemogelijkheden beter te benutten. Daar komt nu meer druk op vanuit supermarkten, maatschappij en politiek. Ofwel, maak onderscheid: coulance op een administratie voetnoot, harde noot als het gaat om echte fraude, middelen of welzijn.

Geen uitzondering voor biologische sector

Een meetlat die collega’s uit het gangbare circuit maar al te goed kennen. Ook daar wordt links en rechts met kaarten gezwaaid. De biologische sector mag hier geen uitzondering op zijn. Gelijke monikken, gelijke kappen.

Laatste reacties

 • brutus71

  We worden dood gegooid met al die certificering, steeds meer regels en controles, straks opelke boer 1 controleur

 • melkveehouder .

  Vanmorgen op BNR nieuwsradio een biologische ‘collega’ aan het woord tijdens een veldgesprek. Zij suggereerde/beweerde dat de vervuiling in de biologische producten ( in dit geval aardappelen) veroorzaakt was door het overwaaien van spuitmiddel van aangrenzende gangbare boeren. Gekker moet het niet worden.

 • Jaap39

  Wordt hoog tijd voor minder produktie en fors hogere afzetprijzen.
  Maak de consument verantwoordelijk voor zijn of haar voedingspatroon. Iedere consument haar eigen kringloopwijzer! Met de digitale techniek van tegenwoordig kan dat allemaal. Chippie in de consument en betalen maar!

  De tijd zal het leren

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, dat is de standaard manier van reageren vanuit de biosector: bij ieder probleem in hun sector iets uitdenken zodat ze het kunnen verplaatsen naar de gangbare boeren.

  Ik heb van Caroline van der Plas geleerd dat verschillende sectoren in de landbouw elkaar niet af moeten vallen, maar schouder aan schouder moeten staan.
  Bij het bovenstaande gedrag van bio-boeren kost het mij als gangbare boer vaak veel moeite om solidair te zijn met bio-boeren.

 • Gat

  Maak je als gangbare boer een fout wordt je keihard gestraft, terwijl je oplossingen kunt aandragen.

 • melkveehouder .

  @Bennie. Eens!

 • mts_kuijpers

  Even terugkomen op de bio-collega in BNR. In de SKAL voorwaarden staat:

  U moet zorgen voor een goede scheiding tussen biologische en gangbare percelen.

  Ofwel, als er besmetting is door overwaaien dan heeft de bio-collega een te krappe bufferzone aangelegd tussen beide teelten.

 • melkveehouder .

  @Mts _kuijpers. Dank je wel voor de aanvulling. Dit is leerzaam en kunnen we als sector gebruiken voor repliek als het nodig zou zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.