Redactieblog

11 reactieslaatste update:20 mei 2019

‘Meet the Criminals’

Groot respect voor de zelfbeheersing van de tegendemonstranten.

Het is natuurlijk evident dat iedereen verontwaardigd is over de criminele actie van de groep dierenactivisten op een varkensbedrijf te Boxtel. Ik ben dat ook. Het zijn criminelen. En vermoedelijk zullen ze niet worden gestraft, want de meesten zijn al snel weer vrijgelaten en naar hun eigen buitenland vertrokken.

Een van de raadsels is dat de politie er 10 uur over gedaan heeft om de stal te zuiveren van deze lui. Goed, het is een bezetting, dus laten we aannemen dat er eerst moet worden gepraat. Politie: “wat zijn jullie eisen?” Misdadiger: “we willen zieke varkens meenemen”. Politie: “daar komt niets van in”. Misdadiger: “we willen de pers naar binnen laten”. Politie: “geen sprake van. Gaan jullie nu weg?” Misdadiger: “zeker niet”.

Ik heb een enorme bewondering voor de bovenmenselijke zelfbeheersing van de toegestroomde boeren

Zo ongeveer. Nou dan geef je ze nog een kwartiertje om te vertrekken en als men dat dan niet doet, dan kan de ME erop af. Binnen een uur kan iedereen achter de tralies zitten. Waarom is het niet zo gegaan? Op deze vraag zou ik nog wel antwoord willen hebben.

Na 10 uur werden de dierenactivisten van actiegroep Meat the Victims uit de varkensstal verwijderd. - Foto: Bert Janssen
Na 10 uur werden de dierenactivisten van actiegroep Meat the Victims uit de varkensstal verwijderd. - Foto: Bert Janssen

Twee strafzaken

Een jaar of tien geleden was er ook zo’n criminele vereniging die nertsen ‘bevrijdde’. Ik heb het nog eens even nagekeken en twee strafzaken gevonden. Eén verdachte werd vrijgesproken, de andere kreeg een taakstraf van 240 uur. Verbeurd verklaard werden: “1.00 STK Lamp (mijnwerkerslampje); 1.00 STK Tang Kl: geel/zwart (Zijkniptang geel/zwart); 1.00 STK Papier (lijst met nertsenfokkerijen); 1.00 STK Mes (zwart vouwmes); 3.00 STK Muts (bivakmutsen); 1.00 STK Betonschaar (betonschaar); 1.00 STK Betonschaar (betonschaar); 1.00 STK Papier (handgeschreven plattegrond); 1.00 STK Lijst (lijst met namen)”.

De vordering tot schadevergoeding van de benadeelde partij (€ 459.199,15) werd afgewezen (te ingewikkeld voor een strafzaak). Het beste dat men ervan mag hopen is dat deze verdachte zich heeft doodgelachen om dat vonnis van de Rotterdamse rechtbank. Het is allemaal heel erg.

Bovenmenselijke zelfbeheersing

Maar toch haal ik uit het gebeurde ook nog wel enkele positieve punten. Ik heb een enorme bewondering voor de bovenmenselijke zelfbeheersing van de toegestroomde boeren (let wel, die zouden er helemaal niet geweest zijn als de politie snel had gehandeld). Goed, er zijn misschien een paar auto’s op de kop in de sloot beland, en dat is niet netjes, maar er heeft geen bestorming plaatsgevonden, er zijn geen doden of gewonden gevallen onder de misdadige veganisten. Ik heb daar groot respect voor, in het besef dat ik het heel begrijpelijk had gevonden dat de inbrekers eens goed waren afgerost. Positief dus.

Een tweede positief puntje: vergeleken met dit soort actievoerders vallen die lui van Wakker Dier en de Partij voor de Dieren – die zich in krasse bewoordingen distantieerden – dan nog weer alles mee. Men zou er zelfs vrienden mee kunnen worden. Of gaat dat te ver?

Laatste reacties

 • farmerbn

  Dat gaat mij te ver maar LTO en RFC zitten al bij hen op schoot.

 • john***

  Ik heb me wel eens zorgen gemaakt dat we als boeren niet op 1 lijn zitten. Je bent dan met zijn allen zo uitgespeeld. Maar nu blijkt ook aan NGO /activisten kant nogal verdeeldheid te bestaan. Wat meat the criminals gedaan heeft is vooral een dikke vinger uitdelen aan de clubs die al jaren werken aan verbeteringen voor het dierwelzijn.

 • veldzicht

  Nou Willem noem jij dat een positief puntje dat PvdD zich distantieerden van deze actie?Het enigste wat Esther Ouwehand wist te vertellen was dat ze tegen geweld is maar dat die boer ook moet worden aangepakt vanwege de vele misstanden op dat bedrijf.Vanwege de algehele verontwaardiging moest die schijtert (nu durfde ze niks te zeggen)dat wel zeggen terwijl ze een week daarvoor op een bijeenkomst van animal rights nog opriep voor applaus voor de helden van actievoerders die bij veehouders binnen drongen om opnamen te maken!

 • agratax.1

  @veldzicht. Ik ben het met je eens dat Esther Ouwehand wel haar afkeer uitspreekt maar tege lijk de veehouders blijft weg zetten als dierenmishandelaars. Deze Veganistische gelovigen speken volgens de Indianen met 2 tongen.

 • Bennie Stevelink

  De dieractivistenwereld bestaat uit twee stromingen: bij de eerste stroming gaat het om dierwelzijn. Deze stroming accepteert het bestaan van veehouderij maar eist dat dieren goed behandeld worden. Deze stroming valt mee te werken en moet door de boeren dan ook serieus worden genomen.
  De tweede stroming is de veganistische stroming. Deze stroming accepteert geen enkele veehouderij ongeacht het dierwelzijn. Het gaat dus niet om dierwelzijn maar ergens anders om. Waar het wél om gaat willen ze echter niet zeggen, dat ligt te gevoelig. Als hun daar naar gevraagd wordt duiken ze toch weer weg achter het vijgenblad van het dierwelzijn. Daar valt niet serieus mee te praten omdat ze hun werkelijke motieven niet willen zeggen.
  Een gesprek gaat als volgt:
  veganist: "wij zijn principieel tegen iedere veehouderij ongeacht het dierwelzijn".
  boer: "waarom zijn jullie principieel tegen iedere veehouderij"?
  veganist: "omdat het dierwelzijn zo verschrikkelijk is"
  Dan kun je net zo goed met een ezel praten.

 • Maas1

  <>

 • Mbmb

  Esther Ouwehand kon nauwelijks haar instemming voor deze criminele acties verbergen, dit is in politieke termen ronduit steun. PvD heeft uiteindelijk een goede zwaai in de richting van extremisme gegeven, aangezien de voorvrouwen ook extremistische opvattingen koesteren en alleen maar bezig zijn om een bepaalde kleine beroepsgroep in het nauw te drijven. Dit is al jaren gaande en heeft de activisten zeker gesterkt. Het is in mijn visie zeker niet dat WD en PvD een bepaalde rol spelen in dit alles. Ik ben daarom zeker niet blij, nu niet en nooit niet, met de PVD.

 • Gradje 1966

  Deze criminelen zijn pas helden als ze in China de afhandeling van de varkenspest
  filmen hier worden ze levend begraven maar daar durven ze niet naar toe de schijt leisters

 • kleine boer

  Waar waren ze toen het mis ging op de oostvaardersplassen?

 • Jan-Zonderland

  Het is niet alleen een probleem in Nederland. In Canada kunnen ze er ook wat van en die activisten gaan hier gewoon vrijuit:
  <>

 • ed12345

  Jan de Boerenorganisaties EEN betreffende boer in zo een geval met een advocaat gerechtelijk bij te staan!!!! Het is wel eens OOIT gebeurd
  maar meestal sta je als boer ALLEEN

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.