Redactieblog

1 reactie

‘Landbouwsubsidies voor CDA niet langer heilig’

Een tandje minder kan, volgens CDA-lijsttrekker De Lange. Maar niet voor familebedrijven in de knel.

De komende Europese verkiezingen zijn de belangrijkste van de afgelopen decennia, verkondigde CDA-lijsttrekker Esther de Lange deze week op de radio. In de campagne voor de verkiezingen is dat nog niet echt te merken.

Esther de Lange van het CDA in de plenaire zaal van het Europees parlement.
Esther de Lange van het CDA in de plenaire zaal van het Europees parlement.

Na de paasvakantie en de vrije dagen rond 4 en 5 mei komen politici (en media) een beetje op stoom om aandacht te schenken aan de verkiezingen op 23 mei. En dus is het dan zaak om met opvallende uitspraken in het nieuws te komen. Bijvoorbeeld met het idee om de niet-Europese (lees Chinese) investeringen in Europese landbouwgrond aan banden te leggen.

Hoekstra: herschikking prioriteiten

CDA-minister van financiën Wopke Hoekstra kwam tijdens een lezing aan de Berlijnse Humboldt universiteit ook nog met een oprisping: Europa staat in deze eeuw te zwak ten opzichte van andere wereldgrootmachten.

Hoekstra bepleitte een versterkte samenwerking tussen Europese landen op het gebied van defensie. We kunnen niet langer blijven leunen op de Amerikanen, aldus Hoekstra. Defensie is volgens hem een van de prioriteiten, die in de plaats moeten komen van de belangrijke speerpunten van de Europese Unie van de vorig eeuw.

In de EU geven we honderden miljarden uit aan landbouw en cohesie-projecten en in de vorige eeuw was daar veel voor te zeggen

Letterlijk zei Hoekstra in Berlijn: “Een 21e-eeuws, weerbaar Europa betekent op de eerste plaats een fundamentele herschikking van onze prioriteiten. In de Europese Unie geven we honderden miljarden uit aan landbouw en cohesie-projecten. En in de vorige eeuw was daar veel voor te zeggen. Maar we leven inmiddels in het jaar 2019 en dat lijkt me een uitstekend moment om aan de 21e eeuw te beginnen.”

Kortom, het kan wel een beetje minder met de ondersteuning van de Europese landbouw. CDA‘er Hoekstra verwoordde in Berlijn in grote lijnen de opvattingen van het huidige kabinet.

Niemand hoeft er dan ook van op te kijken dat de Nederlandse minister van financiën vindt dat het wel een tandje minder kan met de landbouwsubsidies en de regionale fondsen.

Direct steun van CDA-lijsttrekker De Lange

Lijsttrekker Esther de Lange van het CDA stond nog tijdens de toespraak van Hoekstra in Berlijn voor de Nederlandse radio ondubbelzinning achter de opvatting van Hoekstra.

Ook zij vindt dat de landbouwsubsidies omlaag kunnen als het gaat om uitkeringen aan multinationals, koningshuizen en grootgrondbezitters. “Maar voor familiebedrijven die enorm in de knel zitten in bepaalde sectoren in Nederland absoluut niet”, zei De Lange.

Het Nederlands koningshuis heeft subsidies voor olijven in Italië niet nodig

Multinationals, koningshuizen en grootgrondbezitters – die niets meer met gewone landbouwproductie te maken hebben – kunnen echt wel tientallen miljarden minder krijgen in de komende periode van 7 jaar gemeenschappelijk landbouwbeleid, vindt De Lange.

“Het is van de zotte dat de Britse koningin Elizabeth doodleuk een half miljoen opstrijkt. Het Deens koningshuis kreeg in 2010 € 1,6 miljoen. En ook het Nederlandse koningshuis heeft subsidies voor olijven in Italië niet nodig.”

De Lange wil niet alleen het mes zetten in landbouwsubsidies, want daarmee komt niet genoeg geld beschikbaar om nieuwe taken van de Europese Unie te bekostigen. Ze wil ook voorwaarden stellen aan regionale fondsen.

Eén reactie

  • farmerbn

    In Frankrijk krijgen alleen boeren een premiebedrag.Tandartsen mogen grond bezitten maar geen grond beboeren. Boeren kunnen pensioen ontvangen als ze gestopt zijn met de boerderij. Allemaal zaken waar Nederland ook naar moet kijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.