Redactieblog

11 reacties

‘Kunnen we FvD of CDA nog kiezen voor Europa?’

Moeilijk, de Europese verkiezingen op 23 mei. Vooral omdat hoopgevende partijen de boer weinig te bieden hebben.

Neem nu het Forum voor Democratie (FvD). Die slaagde er met de verkiezingen voor de Provinciale Staten in zonder programma de meeste stemmen te vergaren. Ze passeerde de VVD, die ietwat beteuterd achterbleef.

FvD: geen programma, wel meebesturen

Een wonderlijke prestatie. Geen programma hebben, geen mensen die we konden leren kennen voor de verkiezingen, geen discussie over hun standpunten en toch de grootste. Ze willen wél meebesturen. Dat is in slechts één provincie gelukt en ik ben benieuwd hoe dat gaat. Reken maar dat de grote leider Thierry Baudet zich sterk zal gaan bemoeien met de daar zittende Statenleden en straks gedeputeerden. Dat mag niet mislukken.

Verkiezingsprogramma FvD is een beetje zoals Koot en de Bie vroeger: geen gezeik, iedereen rijk

Lijsttrekker is Derk Jan Eppink

Voor de Europese verkiezingen volgt FvD dezelfde tactiek. Lijsttrekker is Derk Jan Eppink met een opmerkelijk verleden in de politiek. Hij diende eerst de PvdA en was daarna van 2009 tot 2014 lid van het Europese Parlement voor de Belgische partij Lijst Dedecker. Toen deze partij uit het Parlement verdween, werd Eppink lijstduwer bij de VVD. Nu dus FvD. Hij woont in New York en werkt bij een conservatieve denktank.

Vrijblijvend verkiezingsprogramma

Echt een man die over de grenzen leeft en denkt. Een merkwaardig contrast met Baudet, die het liefst wil dat Nederland zich terugtrekt achter de eigen grenzen.

Dat is ook het enige wat door FvD vrij duidelijk wordt gezegd. Verder is het verkiezingsprogramma heel vrijblijvend. Een beetje zoals Koot en de Bie vroeger: geen gezeik, iedereen rijk. In dit geval de boer dus. Dat zal aanpreken, maar hoe het moet worden bereikt, wordt niet gemeld.

Wellicht tuint de kiezer er weer in, net als bij Provinciale Staten.

Zo gaan ze dus de verkiezingen in. Praktisch geen programma en niet deelnemen aan de discussieavonden van bijvoorbeeld LTO en NMV. Kunnen ze ook niets verkeerd zeggen. Wellicht tuint de kiezer er weer in, net als bij Provinciale Staten. Ook veel boeren stemden FvD, zo bleek uit analyses achteraf. Een proteststem.

De boerenstand stemde vaak op het CDA. Dat was op het platteland een veilige haven. In de steden voerden andere partijen de boventoon, op het platteland bleef het CDA leiden. Ik ben benieuwd hoe dat met de Europese verkiezingen gaat.

CDA: landbouwsubsidies op de schop

Vooral nu de gedoodverfde toekomstige leider Wopke Hoekstra de landbouw een gevoelige Europese tik heeft gegeven. In een inleiding in Berlijn probeerde hij zich te profileren. Het kreeg internationaal aandacht, want hij wil een andere aanpak van Europa.

Om daar geld voor vrij te maken, wil hij fors in de landbouwsubsidies snijden. “Dat is iets van de vorige eeuw”, zo betoogde hij. Hij wil niet in het verleden – de landbouw dus – investeren, maar in de toekomst. Het geld moet worden overgeheveld van de landbouwsubsidies naar innovatie, kunstmatige intelligentie, maar ook defensie. Hij kreeg nogal wat complimenten uit brede hoek. Ik ben wel benieuwd wat Annie Schreijer hiervan vindt. Het is strijdig met wat zij zegt.

Zo staat het er voor. Het nieuwe biedt, buiten wervende algemene woorden, weinig perspectief. Het oude, vertrouwde slaat nieuwe wegen in. Ten koste van de landbouwsubsidie. Het wordt moeilijk kiezen. Gelukkig zijn er meer partijen.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Sinds Paul Cliteur (zeg voerder voor varkens in nood en lijstduwer voor PvdD)2e man is bij FvD heb ik een stuk minder vertrouwen in die partij.

 • agratax.1

  Doet de FvD niet iets denken aan Trump zijn beweging? De vele boeren die Trump in het zadel hebben geholpen met zijn belofte van Amerika voor de Amerikanen en geen Gastarbeiders meer het land in zijn de boeren verstoken van personeel voor hun handmatige oogstwerkzaamheden (fruit, groente en melk etc.) en daar komt nu de dalende export naar China bij (o.a. soja). Als Baudet zijn zin krijgt gaan we dezelfde kant op weg arbeidsmigranten die n u ons eten maken in kassen, boomgaarden, slachthuizen etc. en gezien zijn economische activiteiten geen plaats voor minder en laag geschoolden. Dit werk gaat immers richting robotisering.

 • hylkema.l

  We hebben in het EU parlement een prima vertegenwoordiger met Jan Huitema. Hij heeft de afgelopen 5 jaar weer het frisse boerengeluid in Brussel gebracht. Hij is nog niet klaar met zijn werk. Mijn steun heeft hij en ik weet ook van veel collega boeren en tuinders.

 • Broer

  Ik ben het eens met Hoekstra. De argumenten die ooit golden voor de (directe) landbouwsubsidies (inkomenspremie) zijn veelal niet meer aan de orde.
  Op moderne goed geleide landbouwbedrijven kunnen deze gemist worden.
  Uiteraard zal dit leiden tot een nieuw evenwicht in kosten/baten op onze bedrijven. Zo zal de prijs van grond en productierechten (fosfaat) dalen.
  Het invullen en naleven van de gecombineerde opgave zal voor veel landbouwers eenvoudiger worden en er verdwijnt een belangrijk sanctioneringsinstrument.
  Op wie stemmen op 23 mei ?
  Het Cda is méér dan alleen Annie Schreijer en er rijdt ook nog iemand op een trekker rondt..

 • melkveehouder .

  @broer. Een boer die vooral op de trekker rond rijdt is meestal geen veehouder. Theo Hiddema en Henk Otten van FvD zijn allebei zonen van een melkveehouder, en het CDA heeft ons opgezadeld met de fosfaatrechten.
  Wat zie jij in Hoekstra wat ik niet zie? Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen!

 • Alco

  Nee melkveehouder. De FC heeft ons opgezadeld met fosfaatrechten.
  De partijen hebben hun oren laten hangen.

 • Broer

  Melkveehouder, ik reageer op de column van vergaderboer.
  Hij haalt een uitspraak aan van Wopke Hoekstra, de Cda minister van financien.
  Hij is ook benieuwd wat Annie Schreijer, verkiesbaar kandidaat voor het europees parlement, daar van vindt. (Hoekstra pleit voor vermindering van het landbouwbudget, waar ik het wel mee eens ben.)
  De persoon die op die trekker rondrijdt is deze keer wel melkveehouder en belangrijker, een huidig en opnieuw verkiesbaar kandidaat voor de Eu verkiezing. Hier in het noorden geniet hij veel waardering , en terecht.

 • Broer

  Ps., zijn Hiddema en Otten nu ook weer verkiesbaar ?

 • melkveehouder .

  @Broer. Je bedoelde Jan Huitema? Die had ik even niet op het netvlies. Jan Huitema heeft inderdaad veel gedaan voor de veehouderij. Daarin heb je onbetwist een punt. Maar de boeren hebben nog nooit zo weinig begrip, zoveel tegenwerking en nieuwe regels gekend als van de huidige coalitie. Dus ook van de VVD.

  Misschien moet Jan Huitema eens met Henk Otten gaan praten als melkveehouders onder elkaar. De FvD wil enkel (inhoudelijk) deskundigen op ministersposten in de regering. Jan Huitema voldoet zeker aan dat profiel en zou geschikt zijn als Minister van Landbouw.

  Maar dan niet zoals Carola Schouten. Met alle respect, maar Carola is de trekpop van het linkse ambtenarenkorps op het Ministerie van landbouw en haar eigen coalitiepartners het CDA en de VVD. Het zou daarom voor de boeren goed zijn als er een frisse wind gaat waaien in politiek Den Haag. Met de huidige coalitie worden we geofferd voor het linkse idealisme, enkel en alleen voor pluche behoud.

  Maar goed, voor de Europese verkiezingen is Jan Huitema inderdaad een prima kandidaat die weet wat er in de melkveehouderij speelt.

  @alco. Degene die de ‘handtekening’ zet onder een wetsvoorstel mag daar op afgerekend worden. En dat was toch het CDA met de beslissende stem. Oren laten hangen of niet, dat boeit niet voor de schuldvraag!

 • jan4072

  In ieder geval is VVD geen optie want die zitten samen met D66 in een alliantie. Dat geeft wel een indruk hoe de VVD tegen over de boeren staat. Kort en dom houden zodat de industrie en winkelbedrijven kunnen verdienen.

 • De VVD wordt het niet met die klimaatpaus Nijpels in hun midden al eerder de boeren op het verkeerde been gezet met de zure regen kwestie.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.