Boerenblog

‘Krachtige agri-vrouwen maken het verschil!’

Samen sterker.

De vrouw is de spil op menig boerderij. Ook als ze buitenshuis werkt, is ze op de boerderij vaak van onschatbare waarde, ook in roerige tijden die iedere tak in de Nederlandse agrarische sector helaas doormaakt. Onschatbaar vaak in de letterlijke betekenis, want veel agri-vrouwen worden niet of nauwelijks geldelijk beloond voor het werk dat zij doen.

Ik zou alle mannen die deze column nu lezen, willen vragen om eens brutaal eerlijk antwoord te geven op de vraag: “wanneer heb jij voor het laatst je waardering uitgesproken richting je steun en toeverlaat?” Of ga je ervan uit dat ze ‘het’ wel weet?

Gun je vrouw niet alleen stilzwijgend dat ze goed voor zichzelf zorgt, maar stimuleer haar ook dat te doen

Een organisatie die overtuigd is van de waarde van de vrouw op het agrarisch erf is FoodUp! Brabant. Zij verbindt mensen die werken aan de transitie van voedselsystemen. Zoals iedereen weet, is Brabant de provincie met de strengste agrarische regelgeving. Ik vrees dat andere provincies snel zullen volgen. Dat het proces van regelverzwaring en de daardoor veranderende publieke opinie veel onzekerheid met zich meebrengen, hoef ik hier niet uit te leggen. Steeds vaker pakken vrouwen de taak op om richting politiek en consument te benadrukken hoe het werkelijk zit, en dat is een goede zaak. Als zij door alle taken uit balans raken, heeft dit echter grote gevolgen voor bedrijf en gezin.

Met samenwerken kun je grote uitdagingen beter aan

Met als doel agrarische vrouwen in hun kracht te zetten, organiseert FoodUp! Brabant daarom op 13 juni het inspiratie-event Beleef2019. Zij doet dit samen met ‘Mevrouw de Boer’, het coaching bureau van Boer Zoekt Vrouw-Marlies en haar zus Rianne. Zij geloven net als ik dat krachtige agrarische vrouwen het verschil maken.

Mijn oproep aan boeren, tuinders en telers van Nederland luidt dan ook: gun je vrouw niet alleen stilzwijgend dat ze goed voor zichzelf zorgt, maar stimuleer haar ook dat te doen. Want als zij goed voor zichzelf zorgt, kunnen jullie samen de – soms loodzware uitdagingen – nog beter aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.