Commentaar

15 reacties

‘Inkomenstoeslagen onder druk’

Andere Europese landen storen zich aan de relatief hoge hectarepremies voor het rijke Nederland.

De Nederlandse landbouw staat een lang en taai gevecht te wachten om de Europese hectaretoeslagen. Van alle kanten wordt er op gebeukt in de discussie over het landbouwbeleid voor de jaren 2021-2027.

Achterstand in de discussie

Andere Europese landen storen zich aan de relatief hoge hectarepremies die het relatief rijke Nederland kent. Dat die vanuit de historie prima te verklaren en te verdedigen zijn, doet er even niet toe. Op het eerste oog heeft Nederland hier een achterstand in de discussie.

Ook vanuit andere hoek is er kritiek. De Algemene Rekenkamer stelt vast dat het grootste deel van de toeslagen terechtkomt bij relatief grote boeren. Ook dat is geen nieuws. Echter, elke keer dat iemand het vaststelt, roept het toch weer vragen op over de doelmatigheid van de toeslagen.

Voor de Nederlandse lobby wordt het een lastig gevecht om deze centen

Landbouweconoom Dirk Strijkerstelde vast dat het geld uiteindelijk in de grondprijs terechtkomt; nog een reden om over het nut ervan te twijfelen. In Nederland is veel aanhang voor de afschaffing van de inkomenstoeslagen. Meestal met als belangrijke voorwaarde: niet alleen hier, ook in de rest van de EU.

Europa kennende gaat dat niet gebeuren. Al neemt het budget wel langzaam maar zeker af. Met de druk vanuit de EU om het geld te herverdelen en met een binnenlandse kritiek op de effectiviteit van de toeslagen wordt het voor de Nederlandse lobby een lastig gevecht om deze centen.

Laatste reacties

 • huisvader

  Die andere landen kijken naar de splinter in ons oog en niet naar de balk in hun eigen harses , toeslagen zijn overal gelijk per ha , de kosten zijn hier veel hoger , bovendien zijn er in voormalige Oostblok landen mega bedrijven , deze hebben op hun beurt ook weer personeel , dus waar hebben we het over , een grotere boer in Nederland ook , prima toch
  Zal mij benieuwen of we dit nu ook weer weg gaan geven !

 • hansvanbergen

  Alleen voor boeren dus personen die het grootste deel van inkomen uit landbouw halen en maximaal 25.000 euro

 • Noordam2

  Mee eens Hans, maar dan heel de EU en dat gaat nooit gebeuren. Nederland is ook nog eens een heel grote netto betaler. De discussie over grote bedrijven minder? Er zijn genoeg grote bedrijven die dat geld ZEER nuttig inzetten op innovaties, lees op de toekomst!!!

 • Gerd

  Fielmann Strathoff Lufthansa Nabu krijgt hier allemaal geld. Dit zijn de grootste begunstigden!

 • farmerbn

  Nederland is niet zo goed met politiek bedrijven. Het is bot en lomp. Niet gek dat andere landen dat niet pikken. Niet slim om te zeggen dat de landbouwsubsidies kleiner kunnen of weg moeten. Voetballers die een kaart vragen voor een tegenstander moeten zelf de kaart krijgen. Dat gebeurt hier nu dus ook.

 • Limburger

  *2014 750miljoen te verdelen over +/- 55000 bedrijven
  Dit is +/- 13.600,- € per bedrijf . Ik zou zeggen maximaal 10.000€ per volwaardig bedrijf rest over jonge boeren verdelen.
  *Simpel en zeer doeltreffend.
  *Vergeet niet dat +/- 35% van de boeren een inkomen hebben onder het minimum inkomen.

 • Bennie Stevelink

  Nederland is groot netto-betaler en zal met het wegvallen van de Britten een nog veel grotere netto-betaler worden. De discussie over de landbouwsubsidies zal gevoerd worden in combinatie met de discussie over de bijdragen aan de EU. En dan heeft Nederland nog wel wat in de melk te brokkelen.

 • Noordam2

  Limburger, willen we die 35 procent zo nodig met subsidie in stand houden? Nee toch zeker!

 • Maas1

  Voor aan staande in Brussel geven aan dat Nederland veel geld in Brussel op de schap laat liggen. Haal die pot met geld op en zet hem in voor de boeren,waar hij ook voor bestemd is!

 • farmerbn

  Pecies bennie, landbouw wordt wisselgeld. Gaat Rutte minder afdragen en krijgen de boeren minder. Ierdereen tevreden behalve die enkele boertjes.

 • Attie

  Veel aanhang voor afschaffing van de inkomenstoeslagen..., vooral van diegene die niks krijgt!!

 • Zuperboer

  Helaas zijn de afgevaardigden die voor NL handelen niet zo pro-landbouw. Ons ben zunig en dat willen we naar Zuid-Europa voortdurend uitstralen. Gevolg zal zijn dat NL netto betaler blijft en dat derden er met onze centen vandoor zullen gaan. Kijk er niet vreemd van op dat bv. grote landbouwbedrijven in Oost Europa straks gewoon hun centen blijven ontvangen en dat de nederlandse landbouw braaf moet inleveren. Gevolg is dat onze lokale economie wederom in levert. Maar ja, alles in de strijd om mooie baantjes voor onze politici in Brussel.

 • koestal

  Zelfs grote bedrijven kregen inkomenstoeslagen,zoals Schiphol;Friesland -Campina ,Aveebee,Staatsbosbeheer,Natuurmonumenten en ook de Koninklijke Familie.

 • Almagro

  Hier in Andalusië is de toeslag ongeveer 250/ha. Daarnaast heb je de variabele premie die voorwaarden kent. Op 43 ha die voor premie in aanmerking komt heeft de Junta de Andalucia ruim 10.000 overgemaakt. Het variabele stuk heb ik me niet eens in verdiept. Goede akkergrond waar genoeg regen valt en bewerkbaar is kost hier 10-12.000/ha. Grond welke beweid wordt door schapen/geiten en beplant is met olijfbomen of amandelbomen kost 4-5.000 ha. Deze brengt vaak wel meer premie op.

 • Koen Franken

  We zijn afhankelijk geworden van inkomenstoeslagen , wat mij betreft mogen ze die allemaal afschaffen , maar dan wel ook gelijk de regelgeving gelijk trekken in heel Europa . En niks invoeren wat niet aan de Europese regelgeving voldoet .

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.