Redactieblog

4 reacties

‘Feestdagen staan onder druk’

Bid- en Dankdag voor het Gewas officieel als vrije dag?

Op de dag dat ik dit schrijf, is het 1 mei. Op de radio vroeg men aan voorbijgangers: wat vieren we vandaag? Onthutsende antwoorden: “Woensdag, de week doormidden?” en “Het is toch niet de dodenherdenking?”

Nee, het is de Dag van de Arbeid! “Nou ik moet inderdaad werken vandaag.” Er was een oude communist, die nog wist waar het over ging: “We vieren dan dat we gevochten hebben voor de 8-urige werkdag.”

De dag van de Arbeid - 1 mei - is in Nederland geen feestdag.
De dag van de Arbeid - 1 mei - is in Nederland geen feestdag.

Tja. In Nederland is 1 mei geen officiële feestdag (‘nog niet’, volgens de FNV, die met ‘duizenden’ op de Dam in Amsterdam stond). Ik kan wel verklappen: dat gaat ook niet meer gebeuren. Er komen geen feestdagen bij.

Feestdagen die er al zijn, staan ook onder druk. Als niemand meer weet wat we op Tweede Pinksterdag ook al weer gedenken (de uitstorting van de Heilige Geest), kunnen we het net zo goed afschaffen. Ook dat gaat natuurlijk niet gebeuren, want we hebben al zo weinig vrije dagen.

Duitsland kent wel veel feestdagen

De Duitsers daarentegen hebben veel nationale feestdagen. Op 1 mei (de Dag van de Arbeid) heeft iedereen vrij en alle winkels zijn dicht. En wat doen ze vervolgens? Ze rijden massaal naar Nederland om daar markten en winkels te bezoeken.

Daarover stond op 1 mei een interessant artikel in dagblad Trouw. In Winterswijk is een kampeerwinkel, waar men zich helemaal verheugt op de Duitse toeloop. Ik zou dan geneigd zijn om te zeggen: nee, Duitsers, het is een nationale feestdag en dus moeten jullie thuis de 8-urige werkdag herdenken. Wegwezen! Ga tegen je eigen, dichte winkels aankijken.

Als de Duitsers vrij hebben, staan ze allemaal op de A12

Nu heb ik een persoonlijk belang om de Duitsers in de gaten te houden: mijn woon-werkverkeer speelt zich af op de A12: Duitse grens – Wageningen. Ik weet niet waarom, maar wel wanneer Duitsers Frohleichnam (20 juni), de Dag van De Duitse Eenheid (3 oktober) en Allerheiligen (1 november) vieren.

Zij hebben vrij, maar ik blijf dan thuis. Er is geen doorkomen aan. Ik weet het niet, maar de Duitsers weten waarschijnlijk ook niet waar het nou precies om gaat. Ze hebben vrij en ze staan allemaal op de A12.

Bid- en Dankdag voor het Gewas

Vanouds hebben we in Nederland nog twee dagen: de Biddag voor het Gewas en de Dankdag voor het Gewas. In mijn jeugd waren dat nog belangrijke dagen, we hadden vrij.

We gingen naar de kerk, om te danken, respectievelijk te bidden voor het gewas, later ‘gewas en arbeid’. Officiële feestdagen (vrije dagen) zijn dat nooit geweest of geworden.

Terug naar de Dankdag en Biddag voor het Gewas, daar kunnen we de Duitsers dan misschien weer mee verrassen

Tegenwoordig hebben Dankdag en Biddag alleen betekenis op Urk (‘Biddag voor gewas, arbeid en visserij‘) en soortgelijke contreien. Dat is jammer, want men kan toch niet zeggen dat het moderne agrarische bedrijf het zonder gebeden kan stellen.

LTO dient te pleiten voor officiële vrije dagen op de tweede woensdag in maart en de eerste woensdag in november. Daar kunnen we de Duitsers dan misschien weer mee verrassen.

Laatste reacties

 • wilcovanlaar1

  Beste Willem, mee eens. Mijn medewerkers hebben met bid en dankdag ook vrij !

 • Kelholt

  Carola Schouten (CU) zou al heel veel kunnen doen om er voor te zorgen dat we voor een goed gewas niet afhankelijk zijn van een hogere macht...

 • el

  Vee moet 7 dagen per week verzorgt worden@ wilcovanlaar1 . Ben je altijd zelf de klos!

 • wilcovanlaar1

  Beste El wij verzorgen het vee ook 7 dagen per week. Maar met bid en dankdag houden we overdag vrij, en gaan naar de kerk .

Of registreer je om te kunnen reageren.