Commentaar

3 reacties

‘Europa, er valt wat te kiezen’

Glyfosaat, klimaat, krimp veestapel. Wie denkt dat EU-verkiezingen nergens over gaan heeft het verkeerd.

Wat nu besproken wordt in Brussel, landt over 5 of 10 jaar op het boerenerf. Dat zei LTO-lobbyist Klaas Johan Osinga op het landbouwverkiezingsdebat in Marum (Gr.), afgelopen donderdag. Veel gebeurt er in de EU achter de schermen, maar wat daar gaande is, is wel van groot belang voor Nederlandse boeren.

Glyfosaat

Dat is met de verkiezingen voor het Europarlement in aantocht een belangrijke vaststelling. Ook al is de Europese politiek nog zo ondoorzichtig en voor het gevoel ver weg, ze mist haar invloed niet. Denk alleen al aan het glyfosaatbeleid. En natuurlijk de Europese toeslagen. De landbouw is nog altijd goed voor 40% van het EU-budget. Het relatieve belang wordt wel kleiner; na 2021 zal het nog 30% zijn.

Wordt Europa geplet tussen de VS en China?

Klimaatbeleid

Als belangrijkste thema’s van nu noemt Osinga de circulaire economie, het klimaatbeleid en de strijd tussen de grote handelsblokken. “Wordt Europa geplet tussen de VS en China?” Vooral de eerste 2 zijn ook in de nationale politiek heikele onderwerpen, die beide zeer relevant zijn voor de landbouwsector.

Krimp veestapel

Tijdens het eerste EU-verkiezingsdebat bleek al meteen dat de nationale tegenstellingen over deze onderwerpen in de Europese campagnes keihard terugkomen. Het ging al heel snel over krimp van de veestapel. Wie dus denkt dat die EU-verkiezingen nergens over gaan en dat er niks te kiezen valt, heeft het bij het verkeerde eind.

Lees ook: Hogan hekelt beleid op basis van politieke grillen

Laatste reacties

 • Maas1

  Krimp veestapel hier en krimp veestapel daar!
  Wat een geneuzel het ingezetten beleid van de afgelopen jaren van en door o.a de politiek zal de komende jaren zijn uitwerking hebben, daar hoeft de politiek nu niet meer op te sturen dat zal zijn uitwerking hebben waarbij het de komende 20 - 50 jaar de grote vraag zal zijn of er nog wel genoeg voedsel geproduceerd wordt voor de eigen voedsel voorziening en sterker nog kan en willen de dan aanwezige boeren dat nog wel!
  Of worden we met het verdwijnen van de voedsel producent kwetsbaarder dan ooit,en worden we uiteindelijk " verdrukt" door voedsel groot machten die heel goed begrijpen dat nu en zeker in de toekomst voedsel macht is !
  ( En dat is een hele andere insteek!)

 • agratax.1

  Alles wat politiek wordt beslist m.b.t. de grondstoffen, klimaat en leefomgeving zal de diversiteit en de mensheid niet redden. De politiek zal veel drastischer moeten in grijpen en wel op het punt van Wereld bevolking. Zolang de bevolkingsgroei doorgaat zal het vraagstuk ruimte voor mens, dier en plant (diversiteit) zwaarder onder druk komen te staan en zal de natuur het verliezen van de mens tot dat het moment daar is *******. Laat ik positief eindigen, de mens mens heeft nog steeds de natuur naar zijn hand weten te zetten. Maar het oplossen van het dreigend Ruimte gebrek????

 • Jan-Zonderland

  Agratax, het hele geo politieke bestel is gebaseerd op GROEI. Oh wee als de economie van een land een keer een kwartaal of een jaar niet groeit, dan breekt de pleuris uit onder de politici. Dus er moet steeds meer geproduceerd worden als gevolg dat er ook steeds meer geconsumerrd moet worden maar ieder mens kan een euro, dollar of wat dan ook maar 1 x uitgeven dus heb je meer consumenten nodig om die meerproduktie af te nemen. Daarom is het voor de politiek zo belangrijk dat er rond 2050 zo'n 9 miljard mensen rond lopen. Met alle nadelige gevolgen van dien.

Of registreer je om te kunnen reageren.