Boerenblog

60 reacties

‘Demoniseren van vlees’

Zeer opmerkelijk dat overheden hun onderdanen vegetarisch voedsel opdringen.

Het is akelig stil rond de berechting van de stal-Guerrilla die 2 weken geleden het leven van de varkenshouders in Boxtel voor altijd veranderde. Een situatie die mede veroorzaakt werd door het demoniseren van vlees door onze eigen overheid.

Vreemd dat de regering een vitaminetekort aanprijst

Natuurlijk preek ik voor eigen parochie als ik hier als veehouder schrijf dat vlees een essentieel onderdeel uitmaakt van een gezond voedingspatroon. Feit is dat je als mens zonder synthetische supplementen wezenlijk iets tekort komt als je bijvoorbeeld geen vlees eet. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Een tekort kan leiden tot slaapproblemen, aantasting van het zenuwstelsel, bloedarmoede en depressiviteit. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de vegetariërs en veganisten, de mensen die zich dus bewust zijn van het belang van voedingssupplementen, een tekort heeft aan vitamine B12.

Zoals bij iedere opvoedmethode is het geven van het goede voorbeeld veel effectiever

Daarom is het zeer opmerkelijk dat steeds meer overheden hun onderdanen vegetarisch voedsel opdringen. In de provincie Utrecht, de gemeente Amsterdam en in de kantine van de Tweede Kamer wordt plantaardig voedsel de standaard. Vleesliefhebbers moeten een speciaal verzoek indienen als ze een broodje kroket willen. Ik stel me voor dat zij zich een paria voelen, tussen hun humus etende collega’s.

Investeren voor begrip en goedkeuring tenietgedaan door beleid

Vanuit onze eigen portemonnee blijven we investeren in welzijnsveranderingen, in nog duurdere mesttoedieningsmethoden, in de bouw van andere stallen. We halen burgers naar onze boerderij om begrip en goedkeuring te krijgen. Maar zoals bij iedere opvoedmethode is het geven van het goede voorbeeld veel effectiever. En daar maakt onze overheid de bewuste keuze om uit te dragen dat niet vlees maar plant gegeten moet worden. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

Los van dit alles leven we in een vrij land, een democratie. Ook daarom is het bizar dat onze overheid zich openlijk uitspreekt tegen het eten van vlees. In 2002 leidde een dergelijke georganiseerde demonisering tot de moord op Pim Fortuyn door een activist. Ik hoop met heel mijn hart dat deze geschiedenis zich niet herhaalt.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Interessant stukje Anita,

  Met name het feit dat in het hart van onze democratie plantaardig voedsel de standaard wordt, doet mij vermoeden dat het hier gaat om via slinkse methoden een gedeelte van de vertegenwoordiging van de Nederlandse bevolking buiten de Tweede Kamer te houden.
  Volgens mij is dit totaal onaanvaardbaar.

 • Alco

  Anita. De mens roept: "Terug naar de natuur".
  Ze hebben niet door dat de mens ook onderdeel is van die kringloop.
  Vroeger at men uit die natuur, men jaagde.
  De boer veranderde dit jagen in huisvesting voor de dieren.
  Het dier hoefde niet de angst te hebben om gejaagd te worden.
  Als ze ziek is komt er een veearts bij.
  Geen zorgen om voedsel.
  Geen klimaatontberingen meer.
  Dat velen dit niet zien als verbetering moeten ze zelfs weten.
  Maar ik wist het wel.
  Daarnaast moet er veel meer waardering komen voor mest, als belangrijkste product van de dieren.
  Het onderhoudt het hele bodemleven.

 • kleine boer

  Leuk stukje Anita komend weekend weer warm dus de barbecue komt weer vol te liggen bij vele 👍

 • WGeverink

  Het is niet zo best als de volksvertegenwoordigers door B12 gebrek niet goed kunnen funktioneren en het net als de vegetariers en veganisten niet door hebben... Ook heeft de veganistiche beweging niet door of wordt het feit genegeerd dat de veehouderij een belangrijk onderdeel is in de productie van vegetarisch voedsel.

 • gvdf

  Welk onderzoek is dat dan over dat tekort? Ik kan het niet vinden. B12 tekorten treden vaak op bij ouderen, diabetespatiënten en mensen met darmproblemen. Vegetariërs krijgen ook voldoende b12 binnen omdat zij enkel vlees en vis afzweren maar wel zuivel consumeren. Veganisten zijn zich bewust van b12 dus nemen een supplement of voeding dat verrijkt is met b12. B12 kan men ook binnen krijgen door groente niet zo goed te wassen, het zit nl gewoon in de grond wat bemest is. Daarom dat in andere landen zoals India waar men zich veel onthoudt van dierlijke producten geen b12 tekorten voorkomt omdat hun hygiëne anders is dan bij ons.
  Dat vlees de norm is is ons ook maar aangeleerd maar dat kan natuurlijk prima anders. Bovendien kleven er ook risico's aan vleesconsumptie dus vandaar dat veel mensen het afzweren.

 • kleine boer

  Gvdf dat veel mensen het afzweren? Stonden rijen dik voor het weekend bij de slager om barbecue pakket op te halen 👍👍

 • Oké dan

  Hoe vaak komt een tekort aan vitamine B12 voor?
  Vitamine B12-tekort is vrij algemeen en wijdverspreid. In westerse landen heeft ongeveer 6 procent van de mensen een tekort, en dit stijgt tot ongeveer 20 procent bij mensen boven de zestig. In minder ontwikkelde landen liggen de aantallen hoger. Bijvoorbeeld in Latijns-Amerika met 40 procent, in sommige delen van Afrika met 70 procent en in sommige delen van India zelfs 70 en 80 procent.[1]

 • el

  De pharmacy heeft daar ook een pilletje voor!

 • Gio2

  Ten eerste wordt b12 geproduceerd door bacterieën en zit het niet "alleen in dierlijke producten" het word toegevoegd aan het voer van de dieren waardoor als je vlees eet het ook binnen krijgt en daarom is er niks mis mee om ermee te supplementeren het word immers al toegevoegd aan het veevoer. Ten tweede de overheid dringt niets op aan hun "onderdanen" was het maar zo gezien de slechte gevolgen dat dierlijke producten hebben op mens,milieu en dier.
  Niemand demoniseert vlees, sterker nog als de dieren een religie zouden hebben waren jullie (vee)boeren zelf de demonen, jullie snijden hun keel door, maken de koeien constant zwanger voor vieze melkpus enzovoorts. Het hoeft allemaal niet zo te zijn, verbouw soya, lupine veganisme blijft alleen groeien ipv je te verzetten ga mee met de tijd en zorg voor diversificatie en innovatie. Stap langzaam over naar andere alternatieven is beter ook op economisch vlak ook voor jullie zelf!. En kom niet met de we zorgen goed voor onze dieren onzin, jullie zorgen er net zo goed voor als een pooier voor zijn hoeren doet omdat je er zelf aan verdient.

 • kleine boer

  Gio2 leg je dat de wolf ook even uit als ie op gruwelijke wijze een schaap hert enz dood en op eet

 • Gio2

  Kleine boer wat moet ik aan de wolf uitleggen dan troll? Volgens mij stoppen wolven niet miljoenen dieren in kooien (wereldwijd gezien) of fokken ze miljoenen dieren voor hun plezier. Wij mensen hebben vlees niet nodig en ga jezelf aub niet met een wolf vergelijken zou me niks verbazen als die zelfde veeteelt de natuurgebieden van de wolf zelf bedreigen gezien het een grote veroorzaker (of misschien wel de nummer 1)is van ontbossing.

 • el

  Jij mag mijn bonen hebben@ Gio 2!

 • Bennie Stevelink

  @Gio2, als dieren niet in kooien zouden zitten heb je geen bezwaar tegen veehouderij?

 • el

  De overheid is mede verantwoordelijk voor de klimaatgekte waardoor mensen zoals Gio2 in de war zijn!

 • WGeverink

  Soya is niet zo best voor de gezondheid. Schijnen nogal wat oestrogenen in te zitten die gelinkt worden aan kanker. Probeer soya te vermijden.Vegetariers en veganisten denken het bij het rechte eind te hebben...https://youtu.be/5Mr-2jb6oNA

 • kleine boer

  Gio2 je moet die wolf uitleggen dat ie bonen en eikenblaadjes en gras moet eten ipv dat vlees ... zelfs dat snap je al niet kom je iets te kort in je voeding?

 • Gio2

  Kleine boer ik snap je standpunt niet een wolf is een wolf en die eet gwn vlees? Jij bent geen wolf en lijkt op geen enkele manier op een wolf jij leeft in een maatschappij waarbij je zoveel keuze hebt qua alternatieven maar die paar dieren perse moet blijven eten voor je plezier. Wgeverink dit argument is al keer op keer weerlegd door peer reviewed studies dus hier ga ik verder niet op in. @el ik geloof niet in klimaatverandering wel in ontbossing, vervuiling,verspilling,ethiek, gezondheid enzovoorts. @Bennie klinkt heb er alleen geen bezwaar mee als de bio industrie ophoud te bestaan, de wat kleinere veehouderijen zouden langzamerhand moeten opstappen naar alternatieven. Denk dat ze zelf geld zouden kunnen verdienen als ze meegaan met de trend mja. Er is namelijk een groot voedselprobleem, groeiende wereldbevolking etc.

 • Attie

  Gio kan het beste steeds iets minder eten, totdat hij op niks is, dan is de wereld op zijn best

 • Gio2

  @attie hoe bedoel je? ik eet kapot veel

 • WGeverink

  @Gio2 zonder een robuste veehouderij wordt het knap moeilijk of nagenoeg onmogelijk om zelfs jouw vegetarische voedsel te verbouwen. Het plaatst akkerbouwers in een onmogelijke positie als humane consumptie de enige optie zou zijn. Je oogst moet altijd 100% humane consumptie halen en dan ook nog voor humane consumptie afgenomen en betaald worden terwijl de akkerbouwer zijn onderhandelingspositie helemaal ontnomen is. Want verkoop je het niet voor humaan dan is de composthoop de enige andere optie. Je kunt dromen wat je wil @Gio2 maar de veehouderij is een blijvertje alleen al om de eenvoudige reden dat vlees heerlijk is en voedsel verbouwen zonder een veehouderij erg risicovol en verspillend zou zijn.

 • kleine boer

  gio2 de meeste mensen zijn mensen en die eten gewoon vlees.... en bepaalde groep probeert dat te veranderen en ik zeg probeer het eens bij de wolven ze van het vlees af te houden dat zal ook niet lukken. Fijn weekend wij gooien als het weer het toelaat met Pinksteren weer een lekker stukje extra op de barbecue.

 • Gio2

  WGeverink vlees is inderdaad lekker maar dat vind ik zelf geen echte argument vóór (subjectief)en er zijn zat mensen die het sws nooit zullen willen opgeven, omdat of hun mannelijkheid ervan afhankelijk is of omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze het nodig hebben (wat simpelweg niet waar is). Voor die groep mensen hoop ik dat vlees uit een laboratorium uitkomst kan bieden maar de ontwikkelingen daarvan zal nog jaren duren. Wat betreft "mijn vegetarische voedsel" verbouwen wat bedoel je dat je een "robuste veehouderij" ervoor nodig hebt, die heb ik echt nooit gehoord, leg is uit zodat ik die ook kan weerleggen? En je hebt het over verspilling? Maar 3% van alles wat een koe gevoerd word bijvoorbeeld word daadwerkelijk omgezet in voedsel, vlees is het meest inefficiente voedsel die er bestaat. (Bij kippen en varkens zal dit aantal max rond de 10% liggen). Het einde van de bio industrie hoeft niet het einde van (vee)boeren te zijn, ik zou alleen maar willen bijdragen aan ideeën hoe ze op andere manieren geld kunnen verdienen maar een verdien model maken van levende wezens slaat echt nergens op. Ik snap dat (vee)boeren zich bedreigd kunnen voelen door de snelst groeiende trend maar dat hoeft niet zo te zijn er zijn genoeg kansen te benutten.

 • Gio2

  @kleine boer zijn de meeste mensen mensen? Joh dat wist ik niet dacht dat de meeste mensen vampieren waren joh , oh en ze eten gewoon vlees dat meen je niet? En nogmaals waarom moet ik een wolf overtuigen?
  Man man man... : ^ ) wil niemand beledigen maar begrijp steeds meer waarom mensen zeggen dat boeren kapot dom zijn. Je bent geen wolf, vang maar eerst een wilde haas met je eigen 2 handen en neem een stevige hap ervan als de echte wolf die je bent sjaakie. Vlees is inderdaad lekker heb dat nooit ontkend maar het komt met zijn prijs terwijl de alternatieven die je kan maken minstens net zo lekker zijn. En die groep waar jij het over hebt maakt zich tenminste zorgen om het planeet en hun kleinkinderen maar wat kan dat jou nou schelen. Voor jou ook een fijnweekend en is je goedrecht om te genieten van de bbq met extra veel vlees en alle gevolgen van dien. Doe ik ook maar wel een volledige vegan bbq ; )

 • kleine boer

  Gio maar een boer blijft wel netjes breekt niet in en noemt een ander geen troll ...

 • Alco

  Gio2.
  Je kunt het ook andersom bekijken.
  Dankzij de vleeseters mogen die consumptie dieren nog geboren worden.
  Daarnaast is lab vlees lang niet duurzaam. Er is industrie voor nodig met grote hoeveelheden delfstoffen voor verwarming en productie.
  Ik zal je een anekdote vertellen van een militair die uitgezonden werd.
  Ik vroeg: Heb je geen angsten?
  O, hij werd weleens badend in het zweet wakker, maar het was zijn werk. Maar hoopte als het noodlot hem trof hij geen lijden zou krijgen en dankbaar was voor het leven wat hij tot dusver gehad had. Maar die angsten waren niet fijn.
  Wat dat betreft heeft een varken het gemakkelijker: Zei hij.
  Die wordt geboren en optimaal verwent en is er dan zonder angst ineens niet meer.
  Dan je je verhaal over inefficiëntie.
  Weet je wat het belangrijkste product is van een dier?
  MEST. Daarmee blijft het gehele ecosysteem gezond, wat goed is voor het bodemleven, insecten en vervolgens ook de weidevogels.

 • Gio2

  @Kleine boer zeg dat maar tegen de aggresieve boeren die die auto's kantelden in de sloot hhab en sta ook niet aan de kant van de activisten vind hun handelswijze niet kunnen voordat je daarover begint. Ik doelde meer op een "internettroll" niet de mytische wezen trol wat niet bepaald beledigende term is.

 • el

  Die klimaatverandering gaan wij mensen niet stoppen ! En die inbrekers die in de varkenstal zaten had men veel harder aan moeten pakken! U bent helemaal in de war @ Gio2

 • kleine boer

  gio waren die auto's gekanteld in de sloot voor dat de stal bezet werd? En waren het boeren of buitenstaanders die er boos om waren?

 • Gio2

  @Alco dat zou ik niet andersom bekijken noemen maar achterwaarts bekijken bacteriën, schimmels, virussen vormen een belangrijke bron van bodemverontreiniging en deze worden meestal verspreid door de lozing van menselijk en vooral dierlijk afval, dat een belangrijke bron van bodemverontreiniging is wat onnodig is. Mest zal weliswaar goed kunnen zijn maar op deze achterlijke schaal waarbij het nu gebeurt heb ik zeker mijn twijfels bij. Enige wat we aan de vleeseters te danken hebben is meer vervuiling, ontbossing etc mjaa veel mensen zijn er nog niet van de gevolgen bewust inclusief ik toen ik nog vlees at. "Mogen die dieren nog geboren worden" dat klinkt heel egocentrisch" jij bepaald dat ze geboren worden maar puur om te lijden en uit te buiten voor je eigen belang. Als mensen hun smaak niet belangrijker vonden dan levende wezens waren die dieren er niet. Denk ook niet dat ze geboren willen worden als ze wisten wat ze te wachten staat. Leuke Anekdote maar een varken word niet altijd bepaald "verwend" zoals jij zegt tenzij je een zeer "milieuvriendelijke" veehouderij hebt maar alsnog niet goed. Met jouw logica mag ik ook jou een kogel door je kop schieten en tegen je zeggen dat het rechtvaardigt is aangezien je toch een goed leven gehad hebt en vervolgens je keel doorsnijden klinkt eerlijk toch? En het is geen verhaal vlees is het meest inefficiente voedsel dat is een feit je mag er niet mee eens zijn maar dat is bewezen.

 • Gio2

  @kleine boer ik kan niet met 100% zekerheid zeggen of het boeren of buitenstaanders waren wat ik probeer te zeggen is dat beide kampen fel kunnen reageren. Het liefst had ik het anders gezien en gehoopt dat beide kampen met elkaar in gesprek zouden kunnen gaan om te kijken hoe het beter kan. Ik ga nu niet meer reageren heb al genoeg gezegd maar bedankt voor de boeren weerleggen training ik reageer hooguit nog een keer op @aalco

 • kleine boer

  gio tja als het lastig word en bijna weekend dan word het lastig he gewoon doorwerken... volgens mij ben je gewoon ingehuurd om te reageren maar dat terzijde...

 • el

  Eet gevarieerd Gio2, vlees, groente , zuivel,en een ei erbij,dan komt het vast weer goed met u!

 • Gio2

  @ kleine boer Kan je niet helemaal volgen maar vind het een compliment dat je zegt dat ik misschien ben ingehuurd, jullie zwakke en komische argumenten zijn altijd zo makkelijk te weerleggen. @el dat is mij altijd verteld maar helaas maar een leugen, uit meerdere onderzoeken is gebleken dat dierlijke producten je kansen op kanker/hart en vaatziektes diabetes enzovoorts verhogen. Ben al 5 jaar vega en ben gewoon lang en athletisch en ik bankdruk met gemak 100 kg en heb mij sinds ik ben veranderd nooit zo goed gevoeld. Dus goed komt het met mij zeker! Mensen zijn altijd helemaal verbaasd als ik zeg dat ik vega ben. De media heeft vegans een ondervoede en zwakke imago gegeven. Ik zou jullie aanraden om het s een keertje te proberen en kijken hoe je je voelt maar dring niets aan.

 • el

  Goed bezig @gio, bewegen is ook heel belangrijk!

 • WGeverink

  Vanavond weer wat heerlijke steaks klaargemaakt op de bbq. Wat jij doet moet je zelf weten @gio. Zelfs de hartstikke linkse media heeft vegans het ondervoede en zwakke imago gegeven. Tja en sinds je bent veranderd heb je je nog nooit zo goed gevoeld... Hartstikke mooi man. Houden zo! Afgelopen jaar is door een vroeg invallende winter veel graan niet geoogst. Wat de muizen er van over gelaten hebben is dit voorjaar gecombined en dat is allemaal voer graan, voer erwten voer kikker erwten, voer vul zelf maar in. Graanvelden die uitgehageld zijn kun je A. combinen en met een lading zand er in binnen halen. Dat is voergraan. Je zou er eventueel kunnen inkuilen of greenfeed van maken voor de koeien. Je kunt er een draadje omheen zetten en de koeien het veld kaal laten maken(meest populaire optie). Een boer een eindje verder op had een veld van 30ha met prachtige erwten totdat de zwarte plaag er in kwam(lees 100000 ganzen). De erwten platgewalst ondergescheten en deels opgevreten. Gelukkig dat die erwten gewoon geld waard waren op de voermarkt anders was de strop nog groter geweest.

 • WGeverink

  Wat betreft die drie procent(16.27 june 6) @gio kan ik melden dat dat gelul is. De laatste jaarlijkse gemiddelde voederconversie van mijn vleesvarkens was 2.69 kilogram voer per kilogram groei.Het zeuge bere en biggenvoer is daar al bij in begrepen. Dat is hartstikke efficient. Een varken van 100 kg geeft een 80 kg karkas. Er wordt op de slachterij niks weggegooid. voor werkelijk alles is een koper. Oeps, sorry maar de "oink" is niet te verkopen...De mest gaat op grasland voor de koeien of laat onder andere de gewassen voor jouw vegetarische voedsel groeien. Soms zit er ergot in graan. Ik ben de Nederlandse naam er voor kwijt maar het is giftig en mag daarom niet worden gebruikt in humane consumptie. Mooie strop zou dat zijn. Dit graan kan gelukkig wel worden bijgemengt in randsoenen voor vleesvee en is daarom nog steets geld waard. Je koopt een quarter grond (een blok van 800 bij 800 meter). Een derde er van is zeg maar te stijl te nat te erosie gevoelig of moerassig. De hypoteek zit op de hele quarter en de koeien zorgen er voor dat de "verloren" derde van die grond ook rendabel te maken is. Dan heb ik nog niet eens gepraat over al de honderdduizenden tonnen aan reststromen uit de voedsel/voedingsindustrie die door de veehouderij niet gestort hoeven te worden op een vuilnis belt maar in plaats daarvan door vee worden omgezet in heerlijk vlees. En natuurlijk gaat er ook een hoopgraan en dergelijke van humane kwaliteit naar de veehouderij. Als de humane markt verzadigd is of er niet genoeg voor wil betalen gaat het naar het vee.

 • Alco

  Gio. Leuk dat je nog een keer op mij wilt reageren.
  Je hele verhaal van virussen door mest slaat nergens op.
  Mest op maat houdt door het gezonde bodemleven juist virussen e.d. onder beheer.
  Je spreekt van achterlijke schaal. Nou dan heb je zeker nog nooit gehoord mestnormen.
  Inefficiëntie is er juist door de menselijke consumptie. De nutriënten worden vergiftigd met allerlei waspoeders en medicijn resten.
  Daarnaast durf ik te beweren dat juist veganisme minder duurzaam is als gebruiken uit de natuur. Er is immers een aanmaak industrie voor nodig.
  Ook spreek je van dat ze niet geboren wilden worden als ze wisten wat er hun te wachten stond.
  Dat probeer ik nu juist uit te leggen met mijn voorbeeld. Dat weten ze niet!!!
  Bij mij is altijd het motto: Waar een boer niet goed is voor zijn vee, is het vee ook niet goed voor de boer.
  Ik heb zelf een grondgebonden kleine melkveehouderij, die ook buiten lopen.
  Ik heb nog wel een oude koe voor jou diepvries.
  Maar ook dat nemen mensen als jullie niet. Ten teken dat jullie niet voor het dierenwelzijn zijn, maar tegen totale dierhouderij.
  Qua economie houden we ons hart vast als bepaalde politieke richtingen het voor het zeggen krijgen.

 • Gio2

  @Alco Geniet van je bbq ik zal dat ook doen met heerlijke vegan burgers, biefstuk en genoeg groentes zijn niet gemaakt van kadavers ten minste! Tuurlijk doen de media dat zowel links als rechts met onzin artikelen op het ad en filmpjes die niet op feiten ( of betrouwbare bronnen) berust zijn. Wat jammer voor die boer dat hij zijn opbrengst kwijt is geraakt maar dat betekend niet dat akkerbouw niet winstgevend kan zijn of coor extra inkomsten kam zorgen. Hij is immers maar één statistische punt binnen een populatie ik zeg ook niet dat boeren helemaal in één keer moeten stoppen met veehouden als ze er zelf ten onder gaan maar er wel naar moeten streven door langzaam over te stappen naar alternatieven. Als mijn stelling over inefficientie gelul is zou jij mij dan een soort voedsel noemen die minder efficient is dan vlees,zuivel of eieren? Die 3 procent berust ik namelijk op dit filmje https://youtu.be/NxvQPzrg2Wg de bron waarin zij verwijzen is deze https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/11/10/105002 die staat in deze lijst met wetenschappelijke bronnen die ik gebruik om jullie te weerleggen https://sites.google.com/view/kgssourcesmeat/startseite het kost 25 kg voer en 15000 liter om 1 kg steak te produceren wat zeer inefficient is.

 • Gio2

  26% van het totale landoppervlak van de aarde word gebruikt voor veeteelt.
  -Veeteelt maakt gebruik van 27% van de mondiale zoetwaterconsumptie
  - Slechts een fractie van de voedingsstoffen uit het voeder komt in het vlees terecht
  - Vlees is goed voor 18% van onze calorieën die mensen binnen krijgen.
  En in jouw geval met je varkens is dat efficient alleen als je het vergelijkt met andere veehouderijen maar niet met de alternatieven zoals gewassen, die verbruiken aanzienlijk veel minder water en hebben geen graanvoer nodig.
  Wat betreft mest daar weet jij meer hoe het in de EU aan toe gaat dat ik geef ik eerlijk toe ik weet niet hoe het in de EU aan toe gaat hier ga ik mij meer in verdiepen en kijken of er NL'se studies naar zijn gedaan. De bron die ik gebruikte was een onderzoek in de VS en is niet represantatief voor NL: https://scholar.google.nl/scholar?q=animal+agriculture+water+pollution&hl=nl&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart#d=gs_qabs&u=%23p%3DtYu6FulPLqwJ wel weet ik dat in landen zoals de VS stront,mest en dierlijke afval rechtstreeks in zee,rivieren,beken en grondwater belanden wat zorgt voor ernstige water vervuiling en mensen die in de omgeving wonen doodziek van worden.

 • Gio2

  @alco en je bewering die je hebt over veganisme blijft niet meer dan een bewering er zijn genoeg wetenschappelijke artikelen die het tegendeel bewijzen. Of ze het wel of niet weten dat maakt niet uit ze worden wel uitgebuit en constant zwanger gemaakt voor melk (die overigens onnodig is) maar das een andere discussiepunt. Vervolgens als ze uitgeput zijn en geen melk meer kunnen geven gaan ze naar de slacht (restwaarde)Als jij ook daarnaast soyamelk zou verkopen zou ik het eerder van je kopen dan die koe in de vriezer(ook andere discussiepunt). Ik ben helemaal vóór dierenwelzijn en hoop dat je op een "normale" manier met je koeien omgaat uiteraard is de totale afschaffing van de bio industrie waar ik voor streef maar gezien de omstandigheden staat nu het dierenwelzijn voorop. Ben ik mee eens jullie worden hard gesteund door velen subsidies waardoor jullie je melkpus nog kwijt kunnen er er word hard gelobbyd tegen vleesvervanger steeds meer mensen worden wakker. Dit is het begin van het eind van de bio industrie, zal overigens nog heel lang gaan duren dat weet ik maar hopelijk komt er door labratorium vlees en steeds betere vleesvervangers een versneld eind aan. Dit zal waarschijnlijk het laatste zijn wat ik type ik laat je nog een filmpje over van een britse boer die met succes is overgestapt fijne dag verder! https://freefromharm.org/animal-farmer-turned-vegan/jay-wilde/

 • WGeverink

  Beste @Gio2 Als je zo weinig over het onderwerp weet dat je lullekoek cq vegapropaganda op het internet moet opzoeken om jouw veganistiche gedachtengoed hard te maken dan denk ik wat doe je hier?? Als een grondloos bedrijf een steak produceerd van zeg maar $10 en daar 15 kuub water voor zou moeten oppompen en afvoeren als mest a pak hem beet $20 per kuub dan zou je toch de nattigheid moeten voelen zo onderhand. Wat betreft het water gebruik doe je net alsof het water wat voor de productie van een steak nodig zou zijn voor altijd verloren is. Ook daarop is het antwoord simpel. Water/ mest is circulair. Zodra het water uit de koe wordt gepist wordt is het weer onderdeel van de water kringloop net als het water wat jij in de bloempotten giet die op je vensterbank staan. De mest net zo. Mest levert de nutrienten voor nieuwe plantengroei. De nutrienten die niet circulair zijn zijn degene die jij wegspoeld door de wc zoals Alco al opgemerkt heeft.

 • kleine boer

  Cio maar goed dat al het veganvoer groeit zonder water en mest.... alleen op termijn word dat lastig googel maar eens op roofbouw.....

 • Gio2

  @wgeverink het zijn wetenschappelijke artikelen je gebruikt immers feiten om je beweringrn hard te maken niet zoals jij die zomaar wat roept zonder een bron die je beweringen hard maken het is geen lullekoek vegapropaganda, was dat er maar, het tegenovergestelde is waar ik word juist gebombardeerd met vlees acties en propaganda van de kfc mcdonalds burger king supermarkten enzovoorts. Leuk en aardig verhaal, kom maar eerst met wetenschappelijke artikelen net als ik die jou beweringen steunen, jij bent zomaar dingen aan het roepen. Leuk verhaal over je circulair water, maar water die eenmaal word vervuilt is voor altijd verloren, het gaat veel energie kosten om het weer "schoon" te krijgen om te kunnen hergebruiken. Mjaa wat boeit het met jouw logica mag je water op grote schaal vervuilen en er alles mee doen want het is toch circulair.

 • Gat

  Zonder vee gio zul je misoogsten en afgekeurd graan bij jouw super gezonde leefstijl moeten tellen.
  Dan wordt dat prutje snot van unilever veel schadelijker als het nu is. Het areaal landbouwgrond zal te klein zijn. Vlees consumptie moet ook vervangen worden door soyabonen productie. In tijden van extreem weer moet je dat vooral doen. Gegarandeerde kans op misoogsten.
  Mja gio kan bankdrukken 100 kg. Dat deed ik op de middelbare school ook al mannetje!

 • WGeverink

  I think you are running out of steam @Gio2. Ik zal je nog een geheimpje verklappen. In de komende decennia zal veel grond die nooit voor akkerbouw gebruikt had mogen worden vanwege de ongeschiktheid weer noodgedwongen worden omgezet in grasland. Tevens zullen vele tienduizenden hectares prima akkerbouw grond in vele gebieden op het Noord Amerikaanse continent en verderop in de wereld noodgedwongen worden omgezet in grasland vanwege het droog vallen van talloze irrigatie aquafers. De landbouw zal ook in de toekomst gestuurd worden door de markten, de economie en de limitaties op kapitaal grond en infrastructuur. Bovendien bepalen mensen op deze planeet zelf wel wat wat ze willen eten en laten zich niet koejoneren met politiek correcte drek van een handvol vegetariers uit het rijke westen. De consument vraagt en de boeren proberen aan de vraag te voldoen en niet andersom.

 • Gio2

  @Gat hoor een hoop leuke verhalen en leuke beweringen maar dat blinft het bij geen één van jullie kan met bronnen komen die jullie stellingen ondersteunen wat het moeilijkt voor mij maakt om ze ook serieus te nemen. @WGeverink heb nooit gezegd dat mensen niet zelf bepalen wat ze eten en met 100 kg bankdrukken bedoel ik dat dierlijkw producten niet nodig zijn

 • Gio2

  Om optimaal te functioneren en gezond te zijn

 • G. Peltjes

  @Gio2. Google eens op Allan Savory : "hoe je de woestijn tot leven wekt"

 • G. Peltjes

  Oeps Oké dan is mij voor.

 • farmerbn

  Ik hoop dat Gio2 nog heel lang vegan blijft en een vrouw heeft/krijgt die ook vegan is. Eens kijken of ze kinderen kunnen krijgen en die vegan kunnen opvoeden. Het zijn ideale proefkonijnen om te kijken hoe het de mens vergaat als ze vegan leven. Mag ik vragen Gio2 hoe oud je bent?

 • Gio2

  G.Peltjes die Alan Savory ted talk vond ik zeer interessant heb hem helemaal afgekeken hoop dat het waar is wat ie allemaal zegt, op dit moment zitten de dieren gwn op 1 plek opgesloten ze zouden indd meer de natuur moeten nadoen. Hoewel ik nog steeds overtuigd ben van de schadelijke gevolgen van hoe het nu gedaan word. Dankjewel Farmerbn en die heb ik gelukkig al. Ik ben 24 en we zullen wel uiteindelijk allemaal vergaan maar je kan altijd je kwaliteit van leven verhogen door een plant-based dieet aan te nemen(hoewel iedereen de keuze heeft wat hij/zij wil eten). Beter een proefkonijn dan een westerse dieet aannemen waarvan is bewezen dat het niet optimaal is voor de gezondheid (suiker,dierlijke producten ,bewerkt etc). En kinderen lijkt mij niet een optie als het zo door gaat, welk toekomst kan je ze dan nog bieden? Zou ze wel vegan opvoeden, het is geschikt voor elke fase van het leven.https://www.plantbasednews.org/post/the-largest-organization-of-food-nutrition-professionals-admits-vegan-diets-are-suitable-for-all

 • WGeverink

  Zoek voor de grap eens uit of de mensen die zich "nutritional professionals" noemen zelf kinderen hebben. Als vegetariers en veganisten de Canada food guide samenstellen kan je op je klompen aanvoelen dat vlees en zuivel de "ongezond"stempel krijgt opgedrukt. De kinderen hebben hebben volgens mij een fantastische toekomst. Net als de zure regen en het ozon gat zal de klimaat hysterie ook over waaien. Wij hebben vandaag sneeuw vermengt met regen en 5 graden... Over opwarming gesproken...En @Gio2 als jij vindt dat iedereen de keuze heeft wat hij/zij wil eten wat loop je dan nog te zeuren?

 • kleine boer

  https://www.demorgen.be/nieuws/moet-een-veganistisch-dieet-voor-kinderen-verboden-worden~b48472a5/ Geweldig dat veganvoer en dan worden de beesten volgens de vegans niet fatsoenlijk behandeld ....

 • Alco

  Ik kom er dus achter dat gio geen enkel inhoudend antwoord kan geven. Alleen maar verschuilen achter hem (haar) gezinde docu's.

 • WGeverink

  En het mooiste is nog dat @Gio2 suggereert dat we al onze bijdragen uit de duim zuigen...

 • bankivahoen

  Kun je zien hoever sommigen van het aardse bestaan zijn afgegleden!

 • Gat

  Gio bronnen? Ik werk in veehouderij en akkerbouw ik maak het elk jaar mee. Weersinvloeden enzo.
  Jullie denken veel te gemakkelijk over voedsel telen. Mijn bronnen is praktijkervaring. Praktijk is beste leermeester. De natuur maakt er geen emotie verhaal van wat sommige graag lezen.

 • Alco

  Ter verduidelijking voor Gio als hij weer "werkt".
  De klant is koning en de schappen in de super zijn de scherprechter.
  Welke leeg zijn vullen wij weer. Al moeten we de koeien op de kop melken.
  Maar als de verkondiger geen klant is gaan daarmee alle goede wensen teniet.
  En verkwanselen we daarmee onze gehele economie.
  Want het is jammer dat veel groeperingen niet begrijpen dat er verdient moet worden om sociaal te KUNNEN zijn.

Laad alle reacties (56)

Of registreer je om te kunnen reageren.