Expertblog

‘Boerenverstand in Brussel’

De Europese parlementsverkiezingen staan voor de deur, en ik wil door. Voor de Nederlandse boer!

Europa lijkt vaak ver weg, maar boeren hebben dagelijks te maken met de beslissingen die in Brussel genomen worden. Dat weet ik als melkveehouder maar al te goed. Daarom besloot ik 5 jaar geleden om me verkiesbaar te stellen voor het Europees Parlement. Om een gezonde dosis boerenverstand mee te brengen naar Brussel. Want Brussel kon wel wat boerenverstand gebruiken!

De afgelopen 5 jaar heb ik me als Europarlementariër ieder dag ingezet voor een Europa dat levert voor Nederland. Voor resultaatgericht beleid dat werkt voor de Nederlandse boer, met ruimte voor concurrentie, waarbij duurzaamheid wordt beloond.

Resultaat- en gebiedsgericht landbouwbeleid

Wat heb ik kunnen bereiken in die 5 jaar? Als geboren en getogen Fries hou ik niet zo van stilzitten. Ik pak graag door! Hoewel ik er in Brussel achter kwam dat de grote beleidsmachine daar niet zo snel loopt als ik graag zou zien, heb ik mooie dingen kunnen bereiken.

Ik heb als onderhandelaar namens de liberalen de eerste stap naar een resultaat- en gebiedsgericht landbouwbeleid gezet. Ook heb ik stappen gezet om te zorgen dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en bewerkstelligd dat oneerlijke handelspraktijken hard worden aangepakt.

Nieuwe meststoffenverordening

Ik ben het meest trots op het resultaat dat ik heb behaald in de nieuwe meststoffenverordening. Door deze wetgeving stimuleren we de productie van nieuwe bemestingsproducten, gemaakt van biologisch afbreekbaar afval, dierlijke mest en andere reststromen. Hierdoor wordt de mestkringloop beter gesloten en gaan waardevolle nutriënten uit dierlijke mest niet verloren. Boeren willen duurzamer werken en door deze wetgeving kunnen ze nu een concrete stap zetten in de richting van het sluiten van de kringlopen.

Nederlandse land- en tuinbouw internationaal toonaangevend

Ik ben trots op de Nederlandse land- en tuinbouw, die internationaal toonaangevend is en dat heb ik ze in Brussel laten merken de afgelopen 5 jaar! Mijn speech waarin ik het gehele Europees Parlement oproep om boeren meer waardering te geven is bijna 50.000 keer bekeken.

Tekst gaat verder onder de video.

Boeren krijgen veel te verduren, ze worden vaak geconfronteerd met onterechte maatschappelijke kritiek

Als melkveehouder weet ik als geen ander tegen welke uitdagingen boeren aanlopen. Boeren krijgen veel te verduren. Ze worden vaak geconfronteerd met onterechte maatschappelijke kritiek. De waardering voor onze landbouwsector is soms ver te zoeken, dat frustreert me. Ik ben ervan overtuigd dat de Nederlandse landbouwsector juist een positieve rol kan spelen in het aanpakken van bijvoorbeeld milieu- en klimaatuitdagingen.

Op Europees niveau gezamenlijk doelen stellen, maar de boer blijft zelf aan het roer

Ik wil daarbij voorkomen dat onze boeren worden belemmerd door starre Europese regels. De landbouwsector is het meest gebaat bij beleid dat innovatie mogelijk maakt en duurzaam resultaat stimuleert. Waarbij we op Europees niveau gezamenlijk doelen stellen, maar de boer zelf aan het roer blijft en zelf bepaalt hoe de doelen behaald worden. Europese regels moeten ondernemerschap en innovatie faciliteren in plaats van frustreren.

Europese regels voor Nederland laten werken

Zoals je merkt, ik ben nog niet klaar in Brussel! Wat mij betreft kunnen we nog heel veel doen om Europa beter voor Nederland en de Nederlandse landbouwsector te laten werken. Ik wil graag door! Voor de Nederlandse boer, tuinder en ondernemer. Die staan bij mij op nummer 1.

We moeten obstakels wegnemen, zodat we kunnen blijven boeren en innoveren in een Europa dat levert voor Nederland. Stem daarom op 23 mei.

Of registreer je om te kunnen reageren.