Redactieblog

6 reacties

‘Aanpak dierenactivisme schiet niet op’

Politiek wijst actie Meat the Victims op varkensbedrijf in Boxtel stevig af, maar doet nog niets.

‘Onacceptabel’ (minister Schouten), ‘Volstrekt ontoelaatbaar’ (CDA-Kamerlid Geurts) ‘Dit mogen we niet tolereren’ (VVD-Kamerlid Lodders), ‘Te gek voor woorden’ (SGP-Kamerlid Bisschop), ‘Verschrikkelijk’ (ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber).

De woorden die politici kiezen om de actie van Meat the Victims bij een varkensbedrijf in Boxtel te typeren, zijn helder. Ook linkse partijen, die voor een krimp van de veestapel zijn, keuren de actie – waarbij 150 mensen een stal binnendrongen en 10 uur lang bezet hielden – af.

Dierenactivisten kijken uit de deur van de stal, die ze bezet hebben. Activisten van Meat the Victims hielden maandag in Boxtel een varkensbedrijf bezet.
Dierenactivisten kijken uit de deur van de stal, die ze bezet hebben. Activisten van Meat the Victims hielden maandag in Boxtel een varkensbedrijf bezet.

Dierenactivisme lijkt intensiever te worden

Zelfs de Partij voor de Dieren – de partij die de heimelijke filmacties van AnimalRights een warm hart toedraagt – keurde de actie af. “Wij zijn tegen intimidatie, geweld en bedreiging”, zegt Kamerlid Esther Ouwehand.

Dierenactivisme lijkt de laatste tijd intensiever te worden. Dat constateert ook het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vorig jaar werden konijnen- en varkenshouders zelfs met de dood bedreigd en bij meerdere stallen gingen activisten illegaal binnen om te filmen.

Dat een stal onderdeel van het thuis van een boer is, lijken actievoerders echt niet te begrijpen

Politici vroegen minister Schouten (landbouw) en Grapperhaus (justitie en veiligheid) vorig jaar al om in te grijpen. Boeren voelen zich niet meer veilig op hun eigen erf, nu er ongenode gasten zomaar binnendringen in stallen.

Dat een stal onderdeel van het thuis van de boer is, lijken de actievoerders echt niet te begrijpen. De persoonlijke ruimte van een boer met zijn bedrijf en dieren is nu eenmaal groter dan van een stedeling die in een flat woont.

Politici roepen hard dat er ingegrepen moet worden. Maar in de praktijk gebeurt er niks. De AIVD en de NCTV, die het dreigingsbeeld van terrorisme en de binnenlandse veiligheid in de gaten houden, registreren vooralsnog geen verhoging van dierextremisme.

Over de schreef gegaan

En activisme mag, zolang het de democratische rechtstaat niet in gevaar brengt. In dat laatste geval werd in de kwestie Boxtel over de schreef gegaan, blijkt ook uit de tientallen aanhoudingen van activisten.

Grapperhaus zegt dat de boerensituatie hem aan het hart gaan. Hij heeft inmiddels meerder gesprekken met getroffen boeren en boerenorganisaties gehad. Maar verder dan een oproep om meer aangifte te doen, komt het vooralsnog niet.

Bedreigingen en huisvredebreuk bij boeren worden niet apart geregistreerd bij de politie, de omvang van het probleem is niet bekend

Of het doen van aangifte helpt, is maar zeer de vraag. Bedreigingen en huisvredebreuk bij boeren worden niet apart geregistreerd bij de politie. Daardoor zijn er geen cijfers bekend over de omvang van het probleem.

Voor een ander probleem op het platteland – de veelvuldige diefstallen van gps-systemen van trekkers – geldt precies hetzelfde. Ook deze diefstallen zijn niet te kwantificeren. Dat maakt de inzet van extra politie erg lastig. Gedetailleerdere registratie lijkt, ondanks alle big data van deze tijd, niet aan de orde.

Oplossing is lastig

Minister Grapperhaus lijkt te worstelen met de kwestie. Hogere straffen lijken niet effectief, want daarvoor moet wel iemand opgepakt worden en moet een strafbaar feit bewezen worden.

Bij een eerdere activistendaad – waarbij nertsen werden vrijgelaten – kreeg de dader een taakstaf van 240 uur. De nijptang die hij had gebruikt, werd verbeurd verklaard. De grote schade van de nertsenhouder kon niet op de activist verhaald worden.

De optie van snelrecht is niet zo gek; het geeft het gevoel van veiligheid niet direct terug, maar wel een gevoel van rechtvaardigheid

De optie van snelrecht van SGP lijkt nog niet zo’n gekke stap. Dat moet daders demotiveren om dergelijke acties te doen. Het zal het gevoel van veiligheid niet direct teruggeven aan de boer.

Echter, dit zal wel bijdragen aan het gevoel van rechtvaardigheid. Voorlopig moeten boeren het nog hebben van meelevende woorden. Dat is mooi, maar daar krijgt de boer geen veilig gevoel van.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Okay,
  Dus bij de volgende aktie van onze dieren vrienden, gelijk maar een vrachtwagen en aanhanger voor de deur. In de achterwagen een kantoor voor vertegenwoordigers van het OM en in de voorwagen een mobiele rechtbank met rechters.

 • agratax.1

  Snelrecht betekent ook dat buitenlandse activisten moeilijker hun snor kunnen drukken en weg komen met Niets, ze komen niet ter zitting en dus geen veroordeling en volgt de veroordeling al dan weten ze van Niets en dus geen straf. Ik zou stellen in het afgelopen geval, daders zijn bekend schade die te verwachten is "Verhalen op de daders nog voor ze vrij uit gaan dit bedrag storten bij een Notaris als Borg voor de getroffen boer". Zolang we Niets doen wat Pijn doet, gaan ze gewoon door met het inperken van de Vrijheid van de boer om zijn gekozen beroep uit te oefenen volgens wettelijke richtlijnen, omdat hun Vrijheid bepaalt dat demonstreren en actievoeren wettelijk mag. Allen aan deze vrijheid is een grens schuiven ze terzijde, zo gauw de andere partij deze grens overschrijdt in hun ogen piepen ze moord en brand en roepen om hulp van de wetgever.

 • Noordam2

  Het verbaast mij overigens dat veel reacties wel tegenacties willen organiseren maar wel vreedzaam! Als er bij mij van die terroristen binnenkwamen gingen er toch minstens een paar naar huis met een paar verbrijzelde knieën zodat ze de rest van hun leven hun actie zullen herinneren! ( bescherming van mijn bezit moet kunnen toch?)

 • Jan-Zonderland

  @Agratax, je stelt dat de daders van Boxtel bekend zijn. Niet allemaal dus. Op deZe site stond dat er 76 personen gearresteerd waren en 64 van hen moeten voor de rechter verschijnen. Van de 76 konden, of waarschijnlijker, wilden, er 12 zich niet identificeren maar ook die zijn weer vrij gelaten. Zie je het verband tussen deze cijfers ?
  Het blijkt dus als je iets doet wat in strijd is met de wet, dat je gewoon vrijuit gaat als je gewoon je mond dicht houdt en zorgt dat je geen papieren bij je hebt. De wereld op zijn kop.

 • Het zeugenbedrijf zit nu 3 weken ongevraagd op slot, het was passend geweest dat de dierenactivisten ook zo lang op slot hadden gezeten in afwachting van hun rechtzaak.

 • melkveehouder .

  Als de schade die deze boer heeft geleden niet te verhalen valt op de activisten of op de Staat (wegens nalatigheid) sluit ik me aan bij de mening van Noordam2.

  Geweldloos? Prima, en vooral volhouden zolang we als boer niet zelf de rekening moeten gaan betalen voor deze vreedzaamheid. Maar anders......

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.