Commentaar

‘Zorgeloos voorjaar ... maar niet heus’

Dit voorjaar is er een uit het boekje. Kent de boer geen zorgen? Zeker wel, want de kritische maatschappij en het veranderende klimaat stellen flinke eisen.

In heel Nederland zijn boeren druk op het land. Het is een tamelijk zorgeloos voorjaar. Met dank aan het stabiele, droge weer is het land inmiddels vrijwel overal goed bewerkbaar. Telers hebben de rust om te wachten tot hun percelen optimaal zijn opgedroogd.

Boeren houden zich nu even meer bezig met praktische handelingen als ploegen, kopeggen, kunstmeststrooien, aardappelen poten, zaaien dan met ‘politieke’ zaken als de mestwet, het klimaatakkoord en de landbouwvisie van minister Schouten. De boer is nu boer, zoals vele generaties voor hem dat zijn geweest. De cyclus van zaaien, telen en oogsten staat nu centraal.

Een zorgeloos voorjaar lijkt het. Maar onderhuids maken boeren zich wel degelijk zorgen.

Glyfosaat verdwijnt vroeg of laat uit het schap

Percelen vergeven met wortelonkruiden, die welig konden tieren door de droogteschade van 2018, zijn dit voorjaar weer in een klap brandschoon gemaakt met glyfosaat. Maar hoe moet dat dan wanneer dit middel vroeg of laat van het schap verdwijnt? De kritische maatschappij zit het middel steeds dichter op de huid. Op het meldpunt voor percelen die met glyfosaat zijn doodgespoten, zijn sinds begin maart honderden meldingen gedaan.

Ook de almaar strenger geworden bemestingsnormen zijn een kopzorg voor heel wat telers

Moeten of kunnen we dan weer meer gaan ploegen? Dat is weer niet fijn voor de opbouw van organische stof in de bodem en de uitstoot van broeikasgassen. En ook de almaar strenger geworden bemestingsnormen zijn een kopzorg voor heel wat telers.

Inperking gewasbeschermingsmiddelen uitdaging voor bietenteler

De inperking van gewasbeschermingsmiddelen zet de suikerbietenteelt dit voorjaar al voor nieuwe uitdagingen. Hoe gaan de tere bietenplantjes het doen zonder de beschermende coating met neonicotinoïden? Het maakt de bietenteelt hoe dan ook minder bedrijfszeker. En dat is niet de enige zorg van de bietentelers; de suikerprijzen zijn ook nog eens historisch laag. Het is telen op het scherpst van de snede.

Wispelturig klimaat baart teler zorgen

Sommige bietentelers proberen de kostprijs te verlagen door dan maar een grondbewerking voor het zaaien weg te laten. Verkeerde zuinigheid? Dat zal deels afhangen van de weersomstandigheden gedurende het groeiseizoen. En die zijn net als de suikerprijzen onvoorspelbaar. Het veranderende, wispelturige klimaat baart alle boeren zorgen, ook al zeggen sommigen dat ze niet geloven in klimaatverandering. Wordt het weer zo’n droge zomer of krijg ik een wolkbreuk over mijn gewassen?

De boer is prima ingesprongen op de vraag naar zo goedkoop mogelijk voedsel, maar de kritische maatschappij en het veranderende klimaat stellen andere eisen. Daarmee heeft de Nederlandse boer het nu moeilijk. Ook al is het een voorjaar uit het boekje.

Of registreer je om te kunnen reageren.