8 reacties

‘Waar zijn de positieve verhalen?’

Negatieve verhalen zijn er genoeg, maar waar blijft het positieve verhaal over de agrarische sector, vraagt Jaap Majoor zich af. De FAO geeft een voorzet met een studie die aantoont dat boeren een cruciale rol spelen in de voedselzekerheid van de toekomst.

Ik las in de krant een artikel over de vogelstand, die erg achteruitgaat door de bestrijdingsmiddelen die in de mest van runderen zouden zitten. Dit komt volgens de onderzoekers uit het veevoer dat de koeien eten. De vervuiling zou volgens deze onderzoekers ook in de mest van het vee van biologische boeren zitten. Dit komt omdat het biologische voer in dezelfde opslagcontainers zit, als waarin de gangbare producten vervoerd worden.

Onbegrijpelijke onderzoekers

Ik begrijp die onderzoekers niet! Deze producten importeren wij om als grondstoffen te dienen voor vooral vleesvervangende producten voor de menselijke consumptie. De grondstoffen die de veevoerindustrie gebruiken, zijn de reststromen van deze producten onder andere sojaschroot en palmoliepitten, die wij mensen niet kunnen opnemen.

Waarom worden de mensen dan niet gewaarschuwd als dit waar zou zijn?

Dat betekent dat deze producten, vooral soja en palmolie die wij mensen eten, dus heel vervuilend zijn, aldus de onderzoekers. Waarom worden de mensen dan niet gewaarschuwd als dit waar zou zijn? Of is dit onderzoek de zoveelste storm in een glas water, om onze landbouw in een slecht daglicht te plaatsen?

Praktijkervaring

Het wordt tijd dat onze onderzoekers eens het land opgaan. Ik werd op het land alweer omringd door zeker 20 ooievaars, die mij volgden bij het onderwerken van een groenbemester. Alles wat levend was, pikten zij op. Vorig jaar zijn op een stuk land bij alle nesten van onze weidevogels camera’s geplaatst. Daarop was te zien dat alle nesten leeggehaald werden door een vos, of een marter, of een ooievaar, of een kat. Geen ei bleef gespaard. Logisch dat de weidevogel verdwijnt.

Nederlandse boeren worden in een kwaad daglicht gesteld door de media, terwijl zij er niets mee te maken hebben

Zo ook weer kalversterfte. Er lijken alleen maar rapporten over te zijn die overal vandaan komen, behalve uit Nederland. Wel worden weer de Nederlandse boeren in een kwaad daglicht gesteld door de media, terwijl zij er niets mee te maken hebben.

Cruciale rol veestapel

Nu is er eindelijk eens een positief bericht over de boer van de FAO (Wereldvoedselorganisatie). Maar waar staat dit positieve verhaal in de media? De FAO heeft een studie gepubliceerd, waarin staat dat de veestapel van de boer een cruciale rol zal spelen in de wereldwijde voedselzekerheid en voeding. FAO zegt dat de koeien, varkens en kippen voor de mens onverteerbare eiwitten eten en omzetten in dierlijke eiwitten, die wij mensen dan wel weer kunnen verteren. Zodoende is voor 1 kilo vlees eten minder graan nodig dan wanneer wij alleen maar granen zouden eten. Verder zeggen zij dat 86% van het veevoer ongeschikt is voor menselijke consumptie en dat het vee graast op gebieden, die voor akkerbouw niet geschikt zijn. Zelfs in Nederland hebben wij grote gebieden, die alleen maar geschikt zijn voor veeteelt.

Zuinig op onze boeren

Waarom wordt dan toch telkens weer in de media geschreven en gezegd dat vleesconsumptie verspilling van grondstoffen is, terwijl het juist omgekeerd is. Ik raad iedereen aan om dit eens goed te lezen. Eindelijk eens een rapport dat geschreven is door iemand, die wel weet hoe het in elkaar steekt. Ik heb al eens eerder geschreven dat de Chinezen en Arabieren grote boerderijen in de wereld kopen, zodat zij de voedselvoorziening, nu nog voor zichzelf, zeker stellen voor de toekomst. Ik las nu weer een artikel dat de grootste akkerbouwer van Australië zijn bedrijf verkocht heeft aan Arabieren.

Als onze politici in Den Haag verstandig zijn, moeten zij hier maar eens over nadenken en zeer zuinig worden op onze boeren

Het gaat maar door, deze overnames. Heeft iemand er wel eens over nagedacht dat, wanneer grote delen van de wereld van de Chinezen en Arabieren zijn, zij in de toekomst ook nog onze voedselproductie in handen hebben? Wanneer de olie op is, hebben zij zo een nog grotere machtspositie. Als onze politici in Den Haag verstandig zijn, moeten zij hier maar eens over nadenken en zeer zuinig worden op onze boeren.

Ik hoop dat het kwartje nog een keer valt.

Laatste reacties

 • Mans

  Geweldig verwoordt . Wat weidevogels betreft, vergeet vooral de kraai niet. Een zeer sluwe rover. Eergisteren nog getuige geweest , hoe deze rover de laatste jonge kievitten van ons maïsland opvrat.

 • massy

  Dat kwartje valt misschien nog wel maar dat is dan te laat want ze hebben het plezier om te boeren al bij velen kapot gemaakt.

 • Kelholt

  De meeste agrarische bedrijven zijn familie bedrijven die van generatie naar generatie overgaan (of in ieder geval gingen). Deze bedrijven kijken naar de lange termijn.
  De huidige politici en bestuurders zitten er alleen maar voor de korte termijn. De termijn van hun functie. Even scoren, maar je mag ook falen als je maar genoeg vriendjes hebt, en dan hop naar het volgende baantje.
  De meeste media, en daar hoort ook de redactie van Boerderij bij, willen iedere dag scoren. Journalisten die zelf grondig onderzoek verrichten zijn nog schaarser dan de Grutto.

 • Tinus1

  👌super . Kan dit ook in een landelijke krant?

 • benrhag

  top

 • Jaap39

  Dat de Chinezen veel interesse hebben in onze landbouw is al jaren duidelijk. Wij als Nederland zijn er zelfs trots op al onze kennis te exporteren. Hoe slim dat is....?
  Is wel goed voor de blijvende waarde van agrarisch Nederland. Er is immers altijd wel een geïnteresseerde Chinees of mss Arabier. In de zuivel pikken ze hun graantje al mooi mee. Onlangs berichten over dat er interesse is in DAF.
  Uitverkoop?

 • hendruk

  Tinus merkt terecht op: kan dit artikel niet in een landelijk dagblad? Door dergelijke columns alleen maar onder de boeren te verspreiden is vrij zinloos. Wij weten immers allang hoe het zit.
  Probeer de consument te bereiken. De gemiddelde burger. Want zij moeten onze producten kopen.

 • fjansen

  Ze vinden van alles om de boer in een kwaad daglicht te zetten.
  Ze vinden nooit geen kerosine.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.